Vissza Email link
tárkonyos sertésragu leves

Tárkonyos sertésraguleves recept

A tárkonyos sertésraguleveshez a zöldségeket és a húst megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, kevés sót adva hozzá.
Amikor a hagyma megpirult, a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát.
Párat keverünk az egészen, majd hozzáadjuk a felaprított sertéshúst is. Visszatéve a fazekat a tűzhelyre, folyamatos keverés mellett a húst is megpirítjuk.
Végül a fazékba a zöldségeket is beletesszük, s azokat is megpirítjuk kicsit.
Amikor az egész megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, s annyi vizet, hogy az egészet ellepje. Lassú tűzön az egészet megfőzzük háromnegyed óra alatt.
Amikor a sertéshús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt, s felengedjük a maradék vízzel.
A tárkonyos sertésraguleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 20-30 dkg sertéscomb (vagy lapocka, oldalas)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ fej zeller
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • ½ liter víz
  • 1 evőkanál
  • őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 2-3 dl főzőtejszín (20 %-os)
  • 8 dl víz (a leves felengedéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sertéscombot (vagy az oldalast, dagadót)) megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
  • Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük, hogy megpiruljanak.
    Majd ugyan ezt megtesszük a fokhagymával is.
  • Ezután hozzáadjuk a hagymához a felkockázott sertéshúst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is.
    (Közben egy kis levelet is engedni fog magából, hogy a fokhagyma és a paprika nem fog megégni.)
  • Amikor a sertéshús kezd megpirulni, annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje.
    Majd hozzáadjuk a sót, a tárkonyt, s az egészet puhára főzzük bő egy óra alatt.
  • Míg fő a hús, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
  • Miután a hús legalább fél órát főtt, s már kezd puhulni, hozzáadjuk az időközben feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert is.
  • Amikor a sertéshús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.
    Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítjük a tárkonyos sertésragulevest.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek