A tárkonyos sertésraguleveshez a zöldségeket és a húst megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, kevés sót adva hozzá.Amikor a hagyma megpirult, a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát.Párat keverünk az egészen, majd hozzáadjuk a felaprított sertéshúst is. Visszatéve a fazekat a tűzhelyre, folyamatos keverés mellett a húst is megpirítjuk. Végül a fazékba a zöldségeket is beletesszük, s azokat is megpirítjuk kicsit.Amikor az egész megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, s annyi vizet, hogy az egészet ellepje. Lassú tűzön az egészet megfőzzük háromnegyed óra alatt.Amikor a sertéshús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt, s felengedjük a maradék vízzel. A tárkonyos sertésraguleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
1evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír vagy olívaolaj is)
1kiskanálfűszerpaprika
½litervíz
1evőkanálsó
őrölt fekete bors(elhagyható)
2-3dlfőzőtejszín(20 %-os)
8dlvíz(a leves felengedéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A sertéscombot (vagy az oldalast, dagadót)) megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük, hogy megpiruljanak.Majd ugyan ezt megtesszük a fokhagymával is.
Ezután hozzáadjuk a hagymához a felkockázott sertéshúst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is.(Közben egy kis levelet is engedni fog magából, hogy a fokhagyma és a paprika nem fog megégni.)
Amikor a sertéshús kezd megpirulni, annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje. Majd hozzáadjuk a sót, a tárkonyt, s az egészet puhára főzzük bő egy óra alatt.
Míg fő a hús, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
Miután a hús legalább fél órát főtt, s már kezd puhulni, hozzáadjuk az időközben feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert is.
Amikor a sertéshús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítjük a tárkonyos sertésragulevest.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek