Az apróra vágott hagymákat olajon megpirítjuk. Amikor a hagymák kezdenek üvegesedni, hozzátesszük a fokhagymát is, s jól átkeverjük.Majd a fazekat lehúzva a tűzhelyről a pirospaprikát is hozzáadjuk, s kevergetve kicsit átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét egy kevés (1 dl) vizet. Megsózzuk, majoránnával, köménymaggal, tárkonnyal és babérlevéllel ízesítjük, s hagyjuk felforrni. Amikor felforr a víz, beleöntjük a felengedett zöldbabot, megforgatjuk a szaftban, és felöntjük az egészet bő egy liter vízzel.Megvárjuk, hogy felforrjon a víz a babbal, majd visszavesszük a lángot, hogy a leves ne forrja el a levét.Közben megpucoljuk a krumplit, feldaraboljuk, s a leves felforrásától számított 10-15 perc után hozzátesszük a leveshez.A krumpli hozzáadása után feltekerjük a lángot, míg újra fel nem forr a leves, s utána lefedjük a fazekat, levesszük alatta a lángot kicsire, és 15-20 perc alatt megfőzzük. Amikor kész a leves, egy külön edényben a a tejfölt összekeverjük a tejjel és a levesből vett forró lével, azért, hogy ne legyen csomós a liszt. Utána beleöntjük a levesbe folyamatosan kevergetve. További 5-10 percig tovább főzve a levest hagyjuk, hogy a habarástól a leves besűrűsödjön.A végén megkóstoljuk a levest, s ha nem eléggé savanyú, 1-2 evőkanál ecettel kicsit savanykásabbá lehet tenni a tárkonyos zöldbablevest.A tárkonyos zöldbableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A vajbabot átmossuk, a végeit levágjuk, és 2-3 centis darabba összevágjuk.Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízzel átmossuk egy szűrőben, hogy felengedjen a főzés előtt.
A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony karikákra feldaraboljuk.
A rántás elkészítéséhez 1 dl vizet odakészítünk egy kisebb pohárba a tűzhely mellé, hogy menet közben ne kelljen kapkodni.
Rántásos-paradicsomos alap elkészítése
Az olajat vagy a zsírt a fazék alján felmelegítjük.Amikor az olaj már meleg, hozzáadjuk az apróra felvágott hagymát, s megpirítjuk.
Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
Majd a fazekat lehúzva a tűzhelyről a pirospaprikát is hozzáadjuk, s kevergetve kicsit átpirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét egy kevés (1 dl) vizet. Megsózzuk, borsozzuk, majoránnával, köménymaggal, tárkonnyal és babérlevéllel ízesítjük, s hagyjuk felforrni.
Amikor felforrt a paradicsomos alap, pár percig hagyjuk összefőni a fűszereket.
A leves megfőzése
Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldbabot, a sárgarépát és a fehérrépát. Alaposan átforgatjuk az egészet , majd felöntjük bő egy liter vízzel.
Megvárjuk, hogy felforrjon a leves, majd visszavesszük a lángot, hogy ne forrja el a levét.
Ezután megpucoljuk a krumplit, feldaraboljuk 1-2 centis darabokra.(Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
A leves felforrásától számított 10-15 perc után hozzátesszük a leveshez.A krumpli hozzáadása után feltekerjük a lángot, míg újra fel nem forr a leves.
Mikor felforrt a levese, lefedjük a fazekat, levesszük alatta a lángot kicsire, és 15-20 perc alatt megfőzzük a zöldségeket.
A tárkonyos zöldbableves savanykás ízének beállítása
Amikor zöldbab, a répák és a krumpli megpuhult, egy külön edényben a tejfölt összekeverjük a liszttel csomómentesre.
Ezután a levesből egy merőkanálnyit kivéve hígan folyósra elkeverjük a tejfölös lisztet, majd beleborítjuk a levesbe, folyamatos kevergetés közben.
További 5-10 percig tovább főzve a levest hagyjuk, hogy a habarástól a leves besűrűsödjön.
A végén megkóstoljuk a levest, s ha nem eléggé savanyú, 1-2 evőkanál ecettel kicsit savanykásabbá lehet tenni a tárkonyos zöldbablevest.