Vissza Email link
tejszínes karfiolleves

Tejszínes karfiolleves recept

A tejszínes karfiolleveshez a zöldségeket, a karalábét, a zellergumót, megpucoljuk, s kisebb kockákra vágjuk fel.
A karfiolt is megmossuk, kisebb rózsákra szedjük szét.
A karfiolon kívül a többi felaprított összetevőt olajon megfuttatjuk, miközben sózzuk, borsozzuk, s zöldfűszerrel ízesítjük.
Amikor a zöldségek kicsit megpirultak, felöntjük az egészet vízzel, s hozzáadjuk a zellerzöldet és a petrezselymet is.
10-15 perc főzés után a karfiolt is hozzá tesszük a leveshez, s további 10 perc alatt alatt készre főzzük az egészet.
Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselymet és a zellerzöldet eltávolítjuk.
A tejszínt elkeverjük 1-2 merőkanál levessel egy kisebb tálba, majd az egészet visszaöntjük a zöldségek mellé.
A levest apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel tálaljuk.
A tejszínes karfiolleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • egy kisebb tál

A recept hozzávalói
  

  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 félbevágott karalábé
  • 1 negyed zellergumó
  • 1 fej karfiol (nagyobb)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj is)
  • morzsolt majoránna (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 7-8 dl víz (a leves felöntéséhez)
  • 1 szál zellerzöld (elhagyható)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 dl tejszín

A tálaláshoz

  • snidling
  • petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és karikára vágjuk.
    A karalábét és zellert is megpucoljuk, fél centis kockákra vágjuk.
  • A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük.
  • A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a zellert lábasba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal.
    Közepes lángon kicsit megpirítjuk őket.
  • Majd hozzá tesszünk annyi vizet, hogy jól ellepje, mellé helyezett zellerzölddel és a petrezselyemzölddel együtt.
    5-10 percig hagyjuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
  • Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, a víz maradékát is hozzáadjuk a leveshez, valamint az apró rózsákra szétszedett karfiolt.
    További 8-10 percig tovább főzzük a leves, hogy az összes alkotóeleme rendesen megfőljön.
  • Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet kivesszük a levesből.
    (Aki szereti nyugodtan beleapríthatja a levesbe, de nem mindenki szereti.)
  • Ezután egy kisebb tálban elkeverjük a tejszínt 1-2 merőkanál levessel.
    Amikor az egész homogén és könnyen folyóssá válik az egészet visszaöntjük a zöldségek mellé, s alaposan elkeverjük a levesben.
  • Az elkészült tejszínes karfiollevest levesgyönggyel, friss snidlinggel vagy petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek