Vissza Email link
tenger gyümölcsei rizottó

Tenger gyümölcsei rizottó recept

A tenger gyümölcsei rizottó elkésztése igazából nem annyira bonyolult.
Vajon megpirítjuk a rákot, a tintahalat és a kagylót, s miután megpirult 1-2 deci borral megpároljuk.
Amikor a bor elfőtt, hozzáadjuk a fűszereket, a sót, a vizet és a rizst. Majd alaposan elkevertük az egészet.
Takarék lángra tesszük az egészet, s hagyjuk, hogy szépen megpuhuljanak az összetevők.
A végén vajat adunk hozzá, jó alaposan elkeverjük benne, s végül gombócokat formázva melegen tálaljuk.
A tenger gyümölcsei rizottó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Egytálételek, Főétel
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 3 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 50 dkg tenger gyümölcsei keverék (fagyasztott kagyló, rák és tintahal)
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 evőkanál
  • őrölt bors (elhagyható)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl fehérbor
  • 2 liter víz
  • 40 dkg rizs
  • 15 dkg trappista sajt
  • 5 dkg parmezán sajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A tenger gyümölcsei keveréket forró vízben átöblítjük, hogy a jég lemenjen róla, s hogy könnyen felolvadjon.
  • A petrezselymet megmossuk és apróra vágjuk
  • A fokhagymát megpucoljuk, és egy fokhagymanyomón áttörjük.
  • A vajat felmelegítjük a lábosban, hozzá adjuk a tenger gyümölcseit, és picit megpirítjuk.
  • Míg pirul, hozzá adjuk a szerecsendiót, a só egy kisebb részét és az őrölt borsot.
  • Amikor a tenger gyümölcsei már elkezd megpirulni, hozzá adjuk a fokhagymát és az apróra felvágott petrezselyemzöldet.
  • Amikor megéreztük a petrezselyem és a fokhagyma ízét, adjuk hozzá a fehérbort, és pároljuk el a levét.
  • Amikor a fehérbor elpárolgott, öntsük fel az egészet a vízzel, s adjuk hozzá a rizst és a só maradékát.
  • Keverjük össze alaposan a rizst és a tenger gyümölcseit, majd a lábost fedjük le, és takarékon hagyjuk az egészet 20-25 percig.
  • Ezután nekiálhatunk, hogy a trappista sajtot és a parmezánt apró lyukú reszelőn lereszeljük.
  • Amikor a rizs megpuhult, belekeverjük a lereszelt sajtokat.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, vega receptek