Vissza Email link
töltött csirkemell

Töltött csirkemell recept

A töltött csirkemellhez két tojást felverünk egy közepes tálban.
Egy másik tálban a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk, s a tojás mellé tesszük.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. a hagymát összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük, s azokat is a tojás és a zsemle mellé tesszük.
Ezután a tálba kerül az apróra vágott petrezselyem és a morzsolt rozmaring is, S végül az egészet alaposan összedolgozzuk.
Ezután a filézett csirkemelleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük.
Egy éles és hosszú késsel a csirkemellek közepébe lyukat vágunk, amibe szépen belenyomkodjuk a zsemlés-fűszeres töltetléket. Majd a végét 1-2 hústűvel lezárjuk.
Kevés zsírt enyhén megmelegítünk, majd sóval és majoránnával összekeverjük. Az elkészült fűszeres zsírral alaposan bedörzsöljük a húsokat kívülről.
A csirkemelleket ezek után egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.
Kevés vizet hozzá téve lefedjük az egészet alufóliával, majd előre melegített 180 fokos sütőbe tesszük. Körülbelül egy órán át sütjük, amíg a csirkemell meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
Ekkor a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a a húst.
10 perc sütés után kivesszük a töltött csirkemellet a sütőből, kivesszük belőle a hústűt, s már tálalhatjuk is..
A töltött csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 közepes tál
  • kisebb serpenyő (a zsír megolvasztásához)
  • hosszú hegyes kés
  • hústű

A recept hozzávalói
  

  • 3-4 darab csirkemell
  • 1 darab tojás
  • 2-3 dl tej (a zsemle beáztatásához)
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál (csapot, a töltelékbe)
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál majoránna
  • 2 evőkanál zsír (vagy olaj)
  • 1 kiskanál (a hús megkenéséhez)
  • 1 száll rozmaring

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A töltelék elkészítése

  • A töltött csirkemellhez két tojást felverünk egy közepes tálban.
  • Egy másik tálban a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk, s a tojás mellé tesszük.
  • A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. a hagymát összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük, s azokat is a tojás és a zsemle mellé tesszük.
  • Ezután a tálba kerül az apróra vágott petrezselyem és a morzsolt rozmaring is.
    Majd az egészet alaposan összedolgozzuk egy homogén masszává.

A csirkemell megtöltése és megsütése

  • Ezután a filézett csirkemelleket alaposan megmossuk s lecsepegtetjük.
  • Egy éles és hosszú késsel a csirkemellek közepébe lyukat vágunk, amibe szépen belenyomkodjuk a zsemlés-fűszeres töltetléket.
    Majd a végét 1-2 hústűvel vagy néhány fogpiszkálóval lezárjuk.
  • Kevés zsírt enyhén megmelegítünk, majd sóval és majoránnával összekeverjük.
    Fontos: A zsírban az összetevőket ne pirítsuk meg, ha megolvadt a zsír, egyből húzzuk le a tűzhelyről.
  • Az elkészült fűszeres zsírral alaposan bedörzsöljük a húsokat kívülről.
    A csirkemelleket ezek után egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.
  • Kevés vizet hozzá téve a tepsi tartalmához lefedjük alufóliával, s betesszük az előre melegített, 180 fokos sütőbe.
    Körülbelül egy órán át sütjük, amíg a csirkemell meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
  • Ekkor a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a a húst.
  • 10 perc sütés után kivesszük a töltött csirkemellet a sütőből, kivesszük belőle a hústűt (vagy a fogpiszkálókat, s felszeletelve már tálalhatjuk is..
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek