Töltött csirkemell receptje zsemlével, tojással, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel az elkészítés részletes leírásával.
Egy finom étel a különleges alkalmakra, melyben a hús ízét a fűszeres töltelék kiemeli, s valódi élménnyé teszi.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a töltött csirkemellet. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Töltött csirkemell recept
Eszközök
- 2 közepes tál
- kisebb serpenyő (a zsír megolvasztásához)
- hosszú hegyes kés
- hústű
A recept hozzávalói
- 3-4 darab csirkemell
- 1 darab tojás
- 2-3 dl tej (a zsemle beáztatásához)
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál só (csapot, a töltelékbe)
- ½ csokor petrezselyem
- 1 kiskanál majoránna
- 2 evőkanál zsír (vagy olaj)
- 1 kiskanál só (a hús megkenéséhez)
- 1 száll rozmaring
Az elkészítés lépései (részletesen)
A töltelék elkészítése
- A töltött csirkemellhez két tojást felverünk egy közepes tálban.
- Egy másik tálban a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk, s a tojás mellé tesszük.
- A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. a hagymát összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük, s azokat is a tojás és a zsemle mellé tesszük.
- Ezután a tálba kerül az apróra vágott petrezselyem és a morzsolt rozmaring is.Majd az egészet alaposan összedolgozzuk egy homogén masszává.
A csirkemell megtöltése és megsütése
- Ezután a filézett csirkemelleket alaposan megmossuk s lecsepegtetjük.
- Egy éles és hosszú késsel a csirkemellek közepébe lyukat vágunk, amibe szépen belenyomkodjuk a zsemlés-fűszeres töltetléket. Majd a végét 1-2 hústűvel vagy néhány fogpiszkálóval lezárjuk.
- Kevés zsírt enyhén megmelegítünk, majd sóval és majoránnával összekeverjük.Fontos: A zsírban az összetevőket ne pirítsuk meg, ha megolvadt a zsír, egyből húzzuk le a tűzhelyről.
- Az elkészült fűszeres zsírral alaposan bedörzsöljük a húsokat kívülről.A csirkemelleket ezek után egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.
- Kevés vizet hozzá téve a tepsi tartalmához lefedjük alufóliával, s betesszük az előre melegített, 180 fokos sütőbe. Körülbelül egy órán át sütjük, amíg a csirkemell meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
- Ekkor a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a a húst.
- 10 perc sütés után kivesszük a töltött csirkemellet a sütőből, kivesszük belőle a hústűt (vagy a fogpiszkálókat, s felszeletelve már tálalhatjuk is..
Tippek s tanácsok a töltött csirkemell elkészítéséhez
A kolbásszal töltött csirkemell elkészítése gyors és egyszerű. Csupán arra érdemes figyeljünk, hogy a töltelék megfelelő legyen.
Ami legfontosabb, hogy elkészített töltelék egy gombócba összeálljon (s ne terüljön szét), s az ujjunkat könnyedén bele tudjuk nyomni.
Ha túl lágy lett a töltelék (és szétterült), adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát, s dolgozzuk össze vele.
Ha túl kemény lett a töltelék (mert nem tudjuk az ujjunkat könnyedén belenyomni), egy nagyon kevés tejet hozzágyúrva fel lehet lazítani.
A töltött csirkemell variációk
A töltött csirkemell ízét alapvetően a töltelék változtatásával lehet elérni.
- A hagymát és a fokhagymát a töltelékbe tevés előtt a zsírban meg lehet süti, mint amikor pirított hagymás rántottát csináljuk.
- A hagymát és a fokhagymát meg lehet akár dinszteli is: zsír és víz keverékében pároljuk meg a töltelékbe belekeverés előtt.
- A sütéskor a hús mellé tett rozmaring helyett tehetünk a zsíros öntetbe kevés kakukkfüvet is, vagy beletehetjük a töltelékbe is.
Fontos, hogy a csirkemell bekenésekor ne spóroljunk a zsiradékkal, mert a csirkemell önmagában a sütés során kiszárad, s nem fog rendesen megpuhulni.
Ha nem annyira lelkesedünk a disznózsírért, a húst bekenhetjük olívaolajjal készült öntettel is.
Tipp2: Ha nem szeretjük az erősen borsos ízeket, a külső rész bekenéséhez használhatunk fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az ízesebb ételeket, egy megpucolt fokhagymagerezdet pluszban még hozzá tehetünk a külső rész megkenéséhez használt öntetthez.
Az elkészült töltött csirkemellt tört burgonyával, krumplipürével vagy rizibizivel tálalhatjuk.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a töltött csirkemellt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.