Töltött szűzpecsenye

Töltött szűzpecsenye receptje zsemlével, tojással, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel az elkészítés részletes leírásával.

Egy különleges étel a különleges alkalmakra, melyben a hús ízét a fűszeres töltelék sokféle ízhatása igazán kiemeli.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a töltött szűzpecsenyét. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

töltött szűzpecsenye

Töltött szűzpecsenye recept

A töltött szűzpecsenyéhez két tojást felverünk egy közepes tálban.
Egy másik tálban a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk, s a tojás mellé tesszük.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. a hagymát összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük, s azokat is a tojás és a zsemle mellé tesszük.
Ezután a tálba kerül az apróra vágott petrezselyem és a morzsolt rozmaring is, S végül az egészet alaposan összedolgozzuk.
Ezután a szűzpecsenyét alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és lehártyázzuk.
Egy éles és hosszú késsel a szűzpecsenye közepébe lyukat vágunk, amibe szépen belenyomkodjuk a zsemlés-fűszeres töltetléket. Majd a végét 1-2 hústűvel lezárjuk.
Kevés zsírt enyhén megmelegítünk, majd sóval, borssal és majoránnával összekeverjük. Az elkészült fűszeres zsírral alaposan bedörzsöljük a húst kívülről.
A szűzpecsenyét ezek után egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.
Kevés vizet hozzá téve lefedjük alufóliával, majd előre melegített 180 fokos sütőbe tesszük. Körülbelül egy órán át sütjük, amíg a sertésszűz meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
Ekkor a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a a húst.
10 perc sütés után kivesszük a töltött szűzpecsenyét a sütőből, kivesszük belőle a hústűt, s már tálalhatjuk is..
A töltött szűzpecsenye hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 közepes tál
  • kisebb serpenyő
  • hosszú hegyes kés
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 50-60 dkg sertésszűz
  • 1 darab tojás
  • 1 darab zsemle
  • 2-3 dl tej (a zsemle beáztatásához)
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál (csapot, a töltelékbe)
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál majoránna
  • 2 kanál zsír (vagy olaj)
  • 1 kisknaál (a hús megkenéséhez)
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 1 szál rozmaring

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A töltött szűzpecsenyéhez két tojást felverünk egy közepes tálban.
  • Egy másik tálban a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk, s a tojás mellé tesszük.
  • A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. a hagymát összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük, s azokat is a tojás és a zsemle mellé tesszük.
  • Ezután a tálba kerül az apróra vágott petrezselyem és a morzsolt rozmaring is.
    S az egészet alaposan összedolgozzuk.
  • Mielőtt a húst elkezdenénk előkészíteni, a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, hogy amikor a húst előkészítettük, egyből be tudjuk rakni a sütőbe.
  • Ezután a szűzpecsenyét alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és lehártyázzuk.
  • Egy éles és hosszú késsel a szűzpecsenye közepébe lyukat vágunk, amibe szépen belenyomkodjuk a zsemlés-fűszeres töltetléket.
  • Végül a szűzpecsenye végét 1-2 hústűvel vagy fogpiszkálókkal lezárjuk.

A töltött szűzpecsenye kisütése

  • Kevés zsírt enyhén megmelegítünk, majd sóval, borssal és majoránnával összekeverjük. Az elkészült fűszeres zsírral alaposan bedörzsöljük a húst kívülről.
  • A szűzpecsenyét ezek után egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.
  • Kevés vizet hozzáadunk a tepsi tartalmához, majd az egészet lefedjük alufóliával, s betesszük az előre melegített sütőbe.
  • Körülbelül egy órán át sütjük, időnként meglocsolva a levével a tetejét, amíg a sertésszűz meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
  • Ekkor a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a a húst.
  • 10 perc sütés után kivesszük a töltött szűzpecsenyét a sütőből, kivesszük belőle a hústűt, s felszeletelés után már tálalhatjuk is..
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a töltött szűzpecsenye elkészítéséhez

A kolbásszal töltött szűzpecsenye elkészítése gyors és egyszerű. Csupán arra érdemes figyeljünk, hogy a töltelék megfelelő legyen.

Ami legfontosabb, hogy elkészített töltelék egy gombócba összeálljon (s ne terüljön szét), s az ujjunkat könnyedén bele tudjuk nyomni.

 

Ha túl lágy lett a töltelék (és szétterült), adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát.

Ha túl kemény lett a tölteléke (mert nem tudjuk az ujjunkat könnyedén belenyomni), egy nagyon kevés tejet hozzágyúrva fel lehet lazítani.

Tipp: Ha nem vagyunk biztosak magunkban, hogy gond nélkül fel tudjuk szúrni a szűzpecsenyét, akkor a szűzpecsenyét vegyük meg egy hentesüzletben. S kérjük meg a hentest, hogy töltéshez szúrja fel a karajt hosszában.

A töltött szűzpecsenye variációk

A töltött szűzpecsenye ízét alapvetően a töltelék változtatásával lehet elérni.

  • A hagymát és a fokhagymát a töltelékbe tevés előtt a zsírban meg lehet süti, mint amikor pirított hagymás rántottát csináljuk.
  • A hagymát és a fokhagymát meg lehet akár dinszteli is: zsír és víz keverékében pároljuk meg a töltelékbe belekeverés előtt.
  • A sütéskor a hús mellé tett rozmaring helyett tehetünk a zsíros öntetbe kevés kakukkfüvet is, vagy beletehetjük a töltelékbe is.

 

Fontos, hogy a szűzpecsenye bekenésekor ne spóroljunk a zsiradékkal, mert a szűzpecsenye önmagában a sütés során kiszárad, s nem fog rendesen megpuhulni.

Ha nem annyira lelkesedünk a disznózsírért, a húst bekenhetjük olívaolajjal készült öntettel is.

Tipp2: Ha nem szeretjük az erősen borsos ízeket, a külső rész bekenéséhez használhatunk fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az ízesebb ételeket, egy megpucolt fokhagymagerezdet pluszban még hozzá tehetünk a külső rész megkenéséhez használt öntetthez.

Az elkészült töltött szűzpecsenyét krumplipürével, zöldséges rizzsel vagy rizibizivel tálalhatjuk.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a töltött szűzpecsenyét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a töltött szűzpecsenyéhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating