Vissza Email link
töltött szűzpecsenye

Töltött szűzpecsenye recept

A töltött szűzpecsenyéhez két tojást felverünk egy közepes tálban.
Egy másik tálban a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk, s a tojás mellé tesszük.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. a hagymát összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük, s azokat is a tojás és a zsemle mellé tesszük.
Ezután a tálba kerül az apróra vágott petrezselyem és a morzsolt rozmaring is, S végül az egészet alaposan összedolgozzuk.
Ezután a szűzpecsenyét alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és lehártyázzuk.
Egy éles és hosszú késsel a szűzpecsenye közepébe lyukat vágunk, amibe szépen belenyomkodjuk a zsemlés-fűszeres töltetléket. Majd a végét 1-2 hústűvel lezárjuk.
Kevés zsírt enyhén megmelegítünk, majd sóval, borssal és majoránnával összekeverjük. Az elkészült fűszeres zsírral alaposan bedörzsöljük a húst kívülről.
A szűzpecsenyét ezek után egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.
Kevés vizet hozzá téve lefedjük alufóliával, majd előre melegített 180 fokos sütőbe tesszük. Körülbelül egy órán át sütjük, amíg a sertésszűz meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
Ekkor a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a a húst.
10 perc sütés után kivesszük a töltött szűzpecsenyét a sütőből, kivesszük belőle a hústűt, s már tálalhatjuk is..
A töltött szűzpecsenye hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 közepes tál
  • kisebb serpenyő
  • hosszú hegyes kés
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 50-60 dkg sertésszűz
  • 1 darab tojás
  • 1 darab zsemle
  • 2-3 dl tej (a zsemle beáztatásához)
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál (csapot, a töltelékbe)
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál majoránna
  • 2 kanál zsír (vagy olaj)
  • 1 kisknaál (a hús megkenéséhez)
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 1 szál rozmaring

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A töltött szűzpecsenyéhez két tojást felverünk egy közepes tálban.
  • Egy másik tálban a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk, s a tojás mellé tesszük.
  • A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. a hagymát összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük, s azokat is a tojás és a zsemle mellé tesszük.
  • Ezután a tálba kerül az apróra vágott petrezselyem és a morzsolt rozmaring is.
    S az egészet alaposan összedolgozzuk.
  • Mielőtt a húst elkezdenénk előkészíteni, a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, hogy amikor a húst előkészítettük, egyből be tudjuk rakni a sütőbe.
  • Ezután a szűzpecsenyét alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és lehártyázzuk.
  • Egy éles és hosszú késsel a szűzpecsenye közepébe lyukat vágunk, amibe szépen belenyomkodjuk a zsemlés-fűszeres töltetléket.
  • Végül a szűzpecsenye végét 1-2 hústűvel vagy fogpiszkálókkal lezárjuk.

A töltött szűzpecsenye kisütése

  • Kevés zsírt enyhén megmelegítünk, majd sóval, borssal és majoránnával összekeverjük. Az elkészült fűszeres zsírral alaposan bedörzsöljük a húst kívülről.
  • A szűzpecsenyét ezek után egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.
  • Kevés vizet hozzáadunk a tepsi tartalmához, majd az egészet lefedjük alufóliával, s betesszük az előre melegített sütőbe.
  • Körülbelül egy órán át sütjük, időnként meglocsolva a levével a tetejét, amíg a sertésszűz meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
  • Ekkor a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a a húst.
  • 10 perc sütés után kivesszük a töltött szűzpecsenyét a sütőből, kivesszük belőle a hústűt, s felszeletelés után már tálalhatjuk is..
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek