A töltött karaj receptje rövid karajból, zsemlével, tojással, majoránnával, rozmaringgal, sóval és borssal az elkészítés részletes leírásával.
Mely könnyen elkészíthető, nagyon finom, s akár egy hidegtálhoz, akár körettel melegen is tálalhatjuk.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a töltött karajt. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Töltött karaj receptje
Eszközök
- 2 közepes tál
- kisebb serpenyő
- hosszú hegyes kés
- Alufólia
A recept hozzávalói
- 1 kg karaj (egyben, csont nélkül)
- 3 darab tojás
- 3 darab zsemle
- 2-3 dl tej (a zsemle beáztatásához)
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál só (a töltelékbe)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kiskanál majoránna
- 2 kanál zsír (vagy olaj)
- 1 kiskanál só (a hús megkenéséhez)
- 1 kiskanál őrölt fekete bors (elhagyható)
- 1 szál rozmaring
Az elkészítés lépései (részletesen)
A töltelék elkészítése
- A töltött karajhoz két tojást felverünk egy közepes tálban.
- Egy másik tálban a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk, s a felvert tojások mellé tesszük.
- A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. a hagymát összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük, s azokat is a tojás és a zsemle mellé tesszük.
- Ezután a tálba kerül az apróra vágott petrezselyem és a majoránnát is. Majd az egészet alaposan összedolgozzuk egy homogén masszává.
A karaj megtöltése és megsütése
- Mielőtt a húst elkezdenénk előkészíteni, a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, hogy amikor a húst előkészítettük, egyből be tudjuk rakni a sütőbe.
- Amikor a töltelék elkészült, a rövidkarajt megmossuk s lecsepegtetjük. Egy éles és hosszú késsel a karaj közepébe lyukat vágunk, amibe szépen belenyomkodjuk a zsemlés-fűszeres töltetléket.
- Végül a karaj végét hústűvel vagy pár fogpiszkálóval lezárjuk.
- Kevés zsírt enyhén megmelegítünk, majd sóval, borssal és mustárral összekeverjük. Fontos: A zsírban az összetevőket ne pirítsuk meg, ha megolvadt a zsír, egyből húzzuk le a tűzhelyről.
- Az elkészült fűszeres-mustáros zsírral alaposan bedörzsöljük a húst kívülről.Majd a karajt egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.
- Kevés vizet hozzá téve a tepsi tartalmához lefedjük alufóliával, s betesszük az előre melegített, 180 fokos sütőbe. Körülbelül másfél-két órán át sütjük, amíg a karaj meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
- Ekkor a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a a húst.
- 10 perc sütés után kivesszük a töltött karajt a sütőből, kivesszük belőle a hústűt, s szeletelés után tálalhatjuk is..
Tippek s tanácsok a töltött karaj elkészítéséhez
A kolbásszal töltött karaj elkészítése gyors és egyszerű. Csupán arra érdemes figyeljünk, hogy a töltelék megfelelő legyen.
Ami legfontosabb, hogy elkészített töltelék egy gombócba összeálljon (s ne terüljön szét), s az ujjunkat könnyedén bele tudjuk nyomni.
Ha túl lágy lett a karaj tölteléke (és szétterült), adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát, s dolgozzuk össze vele.
Ha túl kemény lett a tölteléke (mert nem tudjuk az ujjunkat könnyedén belenyomni), egy nagyon kevés tejet hozzágyúrva fel lehet lazítani.
Tipp: Ha nem vagyunk biztosak magunkban, hogy gond nélkül fel tudjuk szúrni a karajt, akkor a csont nélküli karajt vegyük meg egy hentesüzletben. S kérjük meg a hentest, hogy töltéshez szúrja fel a karajt hosszában.
A töltött karaj variációk
A töltött karaj ízét alapvetően a töltelék változtatásával lehet elérni.
- A hagymát és a fokhagymát a töltelékbe tevés előtt a zsírban meg lehet süti, mint amikor pirított hagymás rántottát csináljuk.
- A hagymát és a fokhagymát meg lehet akár dinszteli is: zsír és víz keverékében pároljuk meg a töltelékbe belekeverés előtt.
- A sütéskor a hús mellé tett rozmaring helyett tehetünk a zsíros öntetbe kevés kakukkfüvet is, vagy beletehetjük a töltelékbe is.
Fontos, hogy a karaj bekenésekor ne spóroljunk a zsiradékkal, mert a karaj önmagában a sütés során kiszárad, s nem fog rendesen megpuhulni.
Ha nem annyira lelkesedünk a disznózsírért, a húst bekenhetjük olívaolajjal készült öntettel is.
Tipp2: Ha nem szeretjük az erősen borsos ízeket, a külső rész bekenéséhez használhatunk fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az ízesebb ételeket, egy megpucolt fokhagymagerezdet pluszban még hozzá tehetünk a külső rész megkenéséhez használt öntetthez.
Az elkészült töltött karajt tört burgonyával, krumplipürével vagy rizibizivel tálalhatjuk.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a töltött karajt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.