Kolbásszal töltött karaj receptje rövid karajból, füstölt kolbásszal, sóval, borssal, rozmaringgal és köménnyel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy különleges, de nagyon egyszerű fogás lehet egy nagyobb összejövetelre, vagy egy akár az ünnepi asztalra.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kolbásszal töltött karajt. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kolbásszal töltött karaj recept
Eszközök
- Nagyobb méretű tepsi
- kisebb serpenyő
- hosszú hegyes kés
- Alufólia
A recept hozzávalói
- 1 kg karaj (egyben, csont nélkül)
- 1 szál kolbász (füstölt)
- 2 kanál zsír (vagy olaj)
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt fekete bors (lehagyható)
- 1 kiskanál őrölt köménymag
- 2 szál rozmaring
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Előszőr a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, hogy amikor a húst előkészítettük, egyből be tudjuk rakni a sütőbe.
- Ezután a rövidkarajt alaposan megmossuk s lecsepegtetjük.
- A kolbászt óvatosan meghámozzuk, hogy a külső héjától megszabadítva az ízek a sütés során a húsba tudjanak hatolni.
- Egy éles és hosszú késsel a karaj közepébe lyukat vágunk, amibe beletesszük a meghámozott füstölt kolbászt
- A karaj lyukas végét hústűvel vagy pár fogpiszkálóval lezárjuk.
- Kevés zsírt egy kisebb serpenyőben megolvasztjuk, majd sóval, borssal és őrölt köménnyel összekeverjük. Fontos: A zsírban az összetevőket ne pirítsuk meg, ha megolvadt a zsír, húzzuk le a tűzhelyről.
- Majd az elkészült fűszeres zsírral alaposan bedörzsöljük a húst kívülről-
- A karajt ezek után egy zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, s egy kevés rozmaringot teszünk mellé.Kevés vizet öntünk a tepsibe, majd lefedjük alufóliával.
- Ezek után az előkészített húst az előre bemelegített 180 fokos sütőbe tesszük, s körülbelül másfél-két órán át sütjük, Addig sütjük, amíg a karaj meg nem puhul (könnyen beleszalad egy hegyes kés).
- Amikor a hús megpuhult a levesszük az alufóliát, és zsírjára pirítjuk a húst.
- Az elkészült kolbásszal töltött karajt a tálalás előtt centis szeletekre felszeleteljük.
Tippek s tanácsok a kolbásszal töltött karaj elkészítéséhez
A kolbásszal töltött karaj elkészítése gyors és egyszerű.
Csupán arra érdemes figyeljünk, hogy a belsejébe tett kolbász milyen típusú legyen.
- Elsősorban lágyabb állagú (lángolt) kolbászt használjunk, mert a száraz kolbász a sütés hatására sem lesz érdemben puhább.
- Ha alapvetően nem szeretjük a túl fűszeres vagy csípős kolbászt, akkor a kolbásszal töltött karajba se tegyünk olyat. Mert a sütés hatására a csípős ízek kierősödhetnek a kolbászban.
Tipp: Ha nem vagyunk biztosak magunkban, hogy gond nélkül fel tudjuk szúrni a karajt, akkor a csont nélküli karajt vegyük meg egy hentesüzletben. S kérjük meg a hentest, hogy töltéshez szúrja fel a karajt hosszában.
Fontos: A amikor a megtöltött karajt bekenjük fűszerekkel, ne spóroljunk a zsiradékkal. Mert a karaj önmagában a sütés során kiszárad, s nem fog rendesen megpuhulni.
Ha nem annyira lelkesedünk a disznózsírért, a húst bekenhetjük olívaolajjal készült öntettel is.
Tipp2: Ha nem szeretjük az erősen borsos ízeket, a külső rész bekenéséhez használhatunk fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az ízesebb ételeket, egy megpucolt fokhagymagerezdet pluszban még hozzá tehetünk a külső rész megkenéséhez használt öntetthez.
Az elkészült kolbásszal töltött karajt tört burgonyával, krumplipürével vagy rizibizivel tálalhatjuk.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kolbásszal töltött karajt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.