Sajttal töltött csirkemell receptje annak trükkjével, hogy miként kerülhető el az, hogy sütés közben a sajt kifolyjon a bundából.
Melyet változatosabbá tehetünk a felhasznált sajt minőségével, illetve a sajt mellé hozzátett további hozzávalókkal.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a sajttal töltött csirkemellet. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Sajttal töltött csirkemell recept
Eszközök
- hústű
- hegyes és éles kés
- 2 lapostányér (a panírozáshoz)
- mélytányér (a panírozáshoz)
- sütő lapát
A recept hozzávalói
- 4 darab csirkemellfilé
- só
- őrölt fekete bors
- 20 dkg sajt (trappista, gauda, feta
- finomliszt (a panírozáshoz)
- 3-4 darab tojás (a panírozáshoz)
- zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
- napraforgóolaj (a kisütéshez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkemell filéket megmossuk, mind a két oldalát besózzuk és beborsozzuk.
- Ezután a fél csirkemell vastagabbik végén egy éles és hegyes késsel egy üreget alakítunk ki.
- Ebbe az üregbe egy nagyobb darab sajtot teszünk.
- Ezután a csirkemell végét lezárjuk egy hústűvel.
- Ezután a panírozáshoz az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
- Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
- A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A sajttal töltött csirkemell bepanírozása
- Minden egyes sajttal és sonkával megtöltött csirkemellet egyesével beleteszünk lisztbe.Először az egyik oldalára fektetjük, picit megnyomkodva, majd megfordítva a másik oldalát is belenyomkodjuk a lisztbe.Cél, hogy a csirkemellet a liszt egyenletesen mindenhol befedje.
- A csirkemelleket a lisztből kivéve picit megrázzuk, hogy a felesleges liszt lehulljon róla.Majd beletesszük őket a felvert tojásba.Cél, hogy a tojás mindenütt megnedvesítse a húsra tapadt lisztet.
- Amikor a tojás a lisztet mindenhol benedvesítette, tegyük át a prézlibe (zsemlemorzsába).Először az egyik oldalával, majd megfordítás után a másik oldalával is, hogy a prézli rátapadjon a húsra mindenütt.
- Kisütésig a bepanírozott sajttal töltött csirkemelleket tányérra, vágódeszkára vagy tálcára tehetjük, hogy picit megszikkadjon a panír.
A sajttal töltött csirkemellek kisütése
- A legfontosabb, hogy a sajttal töltött csirkemell kisütéséhez sütőlapátot használjunk. Mert ha a húsba villát szúrunk, akkor a megolvadt sajt ki fog folyni, s csapnivaló lesz az eredmény!
- A serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk. S közepes lángon, 160 fokra előmelegítjük.Akkor elég meleg az olaj, ha beleszórt apró prézlidarabok sisteregve egyből feljönnek az olaj felszínére.
- Amikor az olaj felforrósodott, a kipanírozott csirkemelleket egy rétegben elhelyezzük az olajban úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
- A kipanírozott csirkemellet 6-8 perc alatt kisütjük, 3-4 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
- A kisült töltött csirkemellekről az olajat lecsepegtetjük, a hústűket óvatosan kiszedjük belőlük, s rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével, esetleg sült krumplival tálaljuk.
Tippek s tanácsok a sajttal töltött csirkemell elkészítéséhez
A sajttal töltött csirkemell egy francia eredetű étel magyar változata. Szokás az eredeti párosításban, sonkával együtt megtölteni a húst (ezt nevezzük idehaza cordon bleu-nek).
De szokás a sajt mellé a csirkemellbe tölteni póréhagymát, spenótot, zöld spárgát, diót, szilvalekvárt vagy aszalt szilvát is.
A sajt is sokféle lehet. Lehet egyszerű trappista, gouda vagy edami sajt. De lehet különlegesebb krémsajt vagy fetasajt is.
Sőt van aki tömlős sajtot vagy juhtúrót tölt a csirkemellbe, mert azzal is finom.
Bárhogyan is legyen, arra mindig érdemes figyelni, hogy a csirkemell belső részéből a hő hatására megolvadó sajt ne jusson ki az olajba. Mert a végeredmény nem lesz túl bizalomgerjesztő.
S a fenti recept valami hasonlót javasol. Két vastag húsréteg közé töltjük be a sonkát és a sajtot összegöngyölve. Majd a csirkemell húsából készített „zsebet” bezárjuk egy hústűvel, s kirántjuk az egészet.
Egy gondolat: Ha szeretnénk egyszer egy igazán finomat enni, akkor a sajttal töltött csirkemellet készítsük el egy minőségi fetasajttal, kevés hozzá kevert, apóra összevágott póréhagymával s pár szem összezúzott dióval.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzív borsos ízeket, őrölt fekete bors helyet használhatunk őrölt fehér borsot is, melynek lágyabb az ízvilága.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sajttal töltött csirkemellt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.