Sajttal-sonkával töltött csirkemell receptje annak trükkjével, hogy miként kerülhető el az, hogy sütés közben a sajt kifolyjon a bundából.
Ugyan sokan ódzkodnak tőle, mert az eredeti francia recept elkészítése sok gyakorlást és kézügyességet igényel, de van egy egyszerű mód, ahogy az egész történet megkerülhető.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a sajttal-sonkával töltött csirkemellet. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Sajttal-sonkával töltött csirkemell recept
Eszközök
- hústű
- hegyes és éles kés
- 2 lapostányér (a panírozáshoz)
- mélytányér (a panírozáshoz)
- sütőlapát
A recept hozzávalói
- 4 darab csirkemellfilé
- só
- őrölt fekete bors
- 15 dkg sonka
- 10 dkg trapistasajt
- finomliszt (a panírozáshoz)
- 3-4 darab tojás (a panírozáshoz)
- zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
- napraforgóolaj (a kisütéshez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkemell filéket megmossuk, mind a két oldalát besózzuk és beborsozzuk.
- Ezután a fél csirkemell vastagabbik végén egy éles és hegyes késsel egy üreget alakítunk ki.
- Ebbe egy szelet sajtot és egy szelet sonkát teszünk egymásba tekerve.
- Ezután a csirkemell végét lezárjuk egy hústűvel.
- Ezután a panírozáshoz az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
- Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
- A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A töltött csirkemell bepanírozása
- Minden egyes sajttal és sonkával megtöltött csirkemellet egyesével beleteszünk lisztbe.Először az egyik oldalára fektetjük, picit megnyomkodva, majd megfordítva a másik oldalát is belenyomkodjuk a lisztbe.Cél, hogy a csirkemellet a liszt egyenletesen mindenhol befedje.
- A csirkemelleket a lisztből kivéve picit megrázzuk, hogy a felesleges liszt lehulljon róla.Majd beletesszük őket a felvert tojásba.Cél, hogy a tojás mindenütt megnedvesítse a húsra tapadt lisztet.
- Amikor a tojás a lisztet mindenhol benedvesítette, tegyük át a prézlibe (zsemlemorzsába).Először az egyik oldalával, majd megfordítás után a másik oldalával is, hogy a prézli rátapadjon a húsra mindenütt.
- Kisütésig a bepanírozott töltött csirkemelleket tányérra, vágódeszkára vagy tálcára tehetjük, hogy picit megszikkadjon a panír.
A töltött csirkemellek kisütése
- A legfontosabb, hogy a sajttal-sonkával töltött csirkemell kisütéséhez sütőlapátot használjunk. Mert ha a húsba villát szúrunk, akkor a megolvadt sajt ki fog folyni, s csapnivaló lesz az eredmény!
- A serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk. S közepes lángon, 160 fokra előmelegítjük.Akkor elég meleg az olaj, ha beleszórt apró prézlidarabok sisteregve egyből feljönnek az olaj felszínére
- Amikor az olaj felforrósodott, a kipanírozott csirkemelleket egy rétegben elhelyezzük az olajban úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
- A kipanírozott csirkemellet 6-8 perc alatt kisütjük, 3-4 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
- A kisült töltött csirkemellekről az olajat lecsepegtetjük, a hústűket óvatosan kiszedjük belőlük, s rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
Tippek és tanácsok a sajttal-sonkával töltött csirkemell elkészítéséhez
A sajttal-sonkával töltött csirkemell egy francia étel magyar változata.
Eredetileg borjúhúsból, minőségi sajtból és sonkából készült. S csak a legkiválóbb szakácsok tudták elkészíteni, mert egy csirkemell szeletet szorosan összetekerték egy szelet sajttal és egy szelet sonkával. Ezután az egészet megtűzték, bepanírozták, s olajban kisütötték.
A fő kihívás ebben az volt, hogy
- ne essen szét darabjaira a feltekert hús a panírozás és a kisütés közben;
- s a sütés közben ne szökjön el a megolvadt sajt a panírból.
A trükk az volt, hogy a sajthoz és a sonkához képes a hús (borjúhús) vastag volt, amit egy erős kezű ember össze tudott tekerni szorosan, s a végén össze tudta tűzni pár fogpiszkálóval úgy, hogy be lehessen panírozni és ki lehessen sütni olajban.
S a fenti recept valami hasonlót javasol. Két vastag húsréteg közé töltjük be a sonkát és a sajtot összegöngyölve. Majd a csirkemell húsából készített „zsebet” bezárjuk egy hústűvel, s kirántjuk az egészet.
Egy gondolat: Ha szeretnénk egyszer egy igazán finomat enni, akkor a sajttal-sonkával töltött csirkemellet készítsük el egy minőségi fetasajttal vagy kéksajttal, illetve pármai sonkával.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzív borsos ízeket, őrölt fekete bors helyet használhatunk őrölt fehér borsot is, melynek lágyabb az ízvilága.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sajttal-sonkával töltött csirkemellt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.