Vissza Email link
klasszikus lencseleves

Klasszikus lencseleves recept

A klasszikus lencseleveshez a lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
Mellé teszünk babérlevelet, feldarabolt füstölthúst, kevés sót, felengedjük vízzel, s közepes lángon hagyjuk főni az egészet egy órán át.
Fél óra főzés után mellétesszük a megpucolt és feldarabolt sárgarépákat és a fehérrépákat.
Amikor kezd a lencse megpuhulni, hagymás-paprikás rántást készítünk, s azzal besűrítjük a levest.
Végül egy kis doboz tejföllel vagy 2-3 deci paradicsomlével besavanyítjuk.
A klasszikus lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 15 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb, apró lyukú szűrő a lencse átmosásához
  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 25-30 dkg lencse
  • 10-15 dkg füstölthús
  • 1 kiskanál
  • 1 liter víz
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1-2 babérlevél

A hagymás rántáshoz

  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál pirospaprika (csapott)

A leves besavanyításához

  • 1 kispohár tejföl (20 %-os)
  • 2-3 dl paradicsomlé

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
  • A füstölt húst feldaraboljuk kisebb részekre, s betesszük azt is a lábosba.
  • Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, majd az egészet felengedjük vízzel, s közepes lángon hagyjuk főni az egészet egy órán át.
  • Míg fő a lencse a füstölt hússal, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra összevágjuk.
  • Fél óra főzés után a lencséhez hozzátesszük a sárgarépákat és a fehérrépát.

Hagymás rántás készítése

  • A zöldségek leveshez adása után egy fej hagymát megpucolunk, s apróra összevágunk.
  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk pirospaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük.
  • Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet a rántáshoz, (hogy a rántás oda ne kapjon).
    A főzőlével simára keverjük a rántást, majd hozzáadjuk a klasszikus lencseleveshez. (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
  • Végül tejföllel vagy paradicsomlével besavanyítjuk.
    Fontos! Csak az egyikkel, ha utána nem akarunk sokat futni a WC-re... :)
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek