A klasszikus lencseleveshez a lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba. Mellé teszünk babérlevelet, feldarabolt füstölthúst, kevés sót, felengedjük vízzel, s közepes lángon hagyjuk főni az egészet egy órán át.Fél óra főzés után mellétesszük a megpucolt és feldarabolt sárgarépákat és a fehérrépákat.Amikor kezd a lencse megpuhulni, hagymás-paprikás rántást készítünk, s azzal besűrítjük a levest.Végül egy kis doboz tejföllel vagy 2-3 deci paradicsomlével besavanyítjuk.A klasszikus lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
A füstölt húst feldaraboljuk kisebb részekre, s betesszük azt is a lábosba.
Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, majd az egészet felengedjük vízzel, s közepes lángon hagyjuk főni az egészet egy órán át.
Míg fő a lencse a füstölt hússal, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra összevágjuk.
Fél óra főzés után a lencséhez hozzátesszük a sárgarépákat és a fehérrépát.
Hagymás rántás készítése
A zöldségek leveshez adása után egy fej hagymát megpucolunk, s apróra összevágunk.
Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk pirospaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük.
Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet a rántáshoz, (hogy a rántás oda ne kapjon).A főzőlével simára keverjük a rántást, majd hozzáadjuk a klasszikus lencseleveshez. (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
Végül tejföllel vagy paradicsomlével besavanyítjuk.Fontos! Csak az egyikkel, ha utána nem akarunk sokat futni a WC-re... :)
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek