A rizses hús elkészítéséhez egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát. Pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.Ezután a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s alaposan elkeverjük a hagymával, amíg a fokhagyma illata meg nem jelenik.Ezután hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk, míg minden oldala aranybarna nem lesz.Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a borsot, majd jól összekeverjük az egészet.Ezek után jön a felkockázott paprika és paradicsom, amit ugyancsak belekeverünk a pörkölt alapba.Végül felöntjük az egészet kb. 1 liter vízzel (annyival, hogy ellepje a hozzávalókat).Közepes lángon főzzük, amíg a hús el nem kezd puhulni.Ekkor hozzáadjuk a rizst, és ha szükséges, felöntjük még annyi vízzel, hogy a rizs is ellepje.Tovább főzzük 20-25 percig, amíg a rizs magába nem szívja a vizet, s meg nem puhul.Ha szükséges, utóízesítjük még sóval és borssal.A rizses hús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
2evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír vagy olívaolaj is)
1teáskanálpirospaprika
1teáskanálsó
bors(ízlés szerint)
1,2litervíz(összesen, 2 részletben)
petrezselyem(a tálaláshoz)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A rizses hús elkészítéséhez a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
Majd húst is felaprítjuk 1-2 centis darabokra.
A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
A pörkölt alap elkészítése
Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát. Pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.
Ezután a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s alaposan elkeverjük a hagymávalA hagyma és az edény hőjétől a fokhagyma picit meg fog pirulni, s megjelenik az illata.
Az edényt a tűzhelyre visszatéve kevés vizet adunk a hagymás alaphoz (hogy oda nem kapjon).Majd hozzáadjuk a húst, és az egészet addig pirítjuk néhányszor átkeverve, míg a hús minden oldala meg nem pirul.
Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a borsot.Jól összekeverjük az egészet, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
Ezek után jön a felkockázott paprika és paradicsom, amit ugyancsak belekeverünk a pörkölt alapba.Várjuk meg, míg a paprika és a paradicsom levet ereszt, s az elfő. Ízletesebb lesz tőle a pörkölt alap.
Végül felöntjük az egészet annyival vízzel , hogy ellepje a hozzávalókat.
Közepes lángon főzzük az egészet fedővel lefedve, míg a hús el nem kezd puhulni.(A főzés időről a recept után találsz részletes leírást.)
A rizses hús készre főzése
Amikor a hús kezd puhulni hozzáadjuk a pörköltalaphoz a rizst.Jó alaposan keverjük össze a rizst a pörköltalappal, s ha szükséges, adjunk hozzá még annyi vizet, hogy a rizst is ellepje.
Fedőt visszatesszük az edényre, s 15-20 perc alatt készre főzzük a rizses húst.Akkor van kész, amikor a rizs megpuhult, mert magába szívta az összes vizet.
Ha szükséges, utóízesítjük még sóval és borssal. (Utólagos fűszerezésnél keverjük át jó alaposan, hogy a fűszerek rendesen elkeveredjenek,)
Tetején finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát, esetleg káposztával töltött csípős paprikát is.