A sütőtökös csirkéhez a csirkemell filét vékony szeletekre vágjuk, s mind a két oldalán megsózzuk s megborsozzuk.Ezután a sütőtököt meghámozzuk, s kockákra vágjuk és megszórjuk kakukkfűvel és/vagy rozmaringgal.Ezután a lilahagymát is megpucoljuk, szeletekre vágjuk, majd kézzel karikákra szedjük szét a szeleteket.Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, s eloszlatjuk benne a csirkemell szeleteket. A szeletek közé s a tetejére rétegezzük a felaprított sütőtököt. Majd az egésznek a tetejére mehet a lilahagyma a vékony szeleteket karikárra szedve, s egyenletesen szétosztva.Olívaolajból, egy citrom levéből és héjából, fűszerpaprikából és szerecsendióból öntetet készítünk, s a tepsi tartalmát egyenletesen megöntözzük veleEzután a tepsit alaposan befedjük alufóliával, s előmelegített sütőbe tesszük az egészet 35 percre. Amikor a hús és a sütőtök kezd megpuhulni, leveszük az alufóliát a tepsiről, s hagyjuk, hogy a felesleges víz a tepsiből elpárologjon.Tálaláskor az elkészült sütőtökös csirke tetejét megszórjuk korianderrel.A sütőtökös csirke hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
1evőkanálrozmaring és/vagy kakukkfű(őrölve vagy apróra vágva)
2fejlilahagyma
só
őrölt fekete bors
Az olívaolajos öntethez
1½dlolívaolaj
4gerezdfokhagyma
1darabcitrom(héja és leve)
1evőkanálfűszerpaprika
2késhegynyi reszelt szerecsendió
Tálaláshoz
1csokorkoriander
Az elkészítés lépései (részletesen)
A sütőtökös csirkéhez először a sütőt kapcsoljuk be 200 fokra, hogy mire összeállítjuk a tepsi tartalmát, egyből a sütőbe lehessen tenni.
Ezután a csirkemell filét vékony szeletekre vágjuk, s mind a két oldalán megsózzuk s megborsozzuk.
Ezután a sütőtököt is meghámozzuk, s a belső részéből kiszedjük a magokat.1-2 centis kockákra összevágjuk, majd apróra összevágott vagy megőrölt rozmaringgal és/vagy kakukkfűvel bedörzsöljük
A lilahagymát is megpucoljuk. Fél centis szeletekre vágjuk, s kézzel karikákra szedjük.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, s eloszlatjuk benne a csirkemell szeleteket (egy rétegben).
A szeletek közé s a tetejére rétegezzük a felaprított sütőtököt.
Majd az egésznek a tetejére mehet a lilahagyma a vékony szeleteket karikárra szedve, s egyenletesen szétosztva.
Olívaolajos öntetet készítünk
Az olívaolajos öntethez először a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
Ezután az olívaolajat, az áttőrt fokhagymát, a pirospaprikát és a reszelt szerecsendiót alaposan összekeverjük egy tálban.Majd egyenletesen szétosszuk az egészet a tepsiben, hogy mindenhova kerüljön belőle.
Mindezek után a tepsit alaposan befedjük alufóliával, s előmelegített sütőbe tesszük az egészet 35 percre.
Amikor a hús és a sütőtök kezd megpuhulni, leveszük az alufóliát a tepsiről, s hagyjuk, hogy a felesleges víz a tepsiből elpárologjon.
Tálaláskor az elkészült sütőtökös csirke tetejét megszórjuk korianderrel.Köretként adhatunk hozzá főtt krumplit, kuszkuszt, burgurt, rizst.