Sütőtökös csirke recept sóval, borssal, szerecsendióval, olívaolajjal, citrommal és lilahagymával, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyed s mégis laktató étek, melyben a sokféle íz egy egyedi s mégis nagyszerű ízvilágot hoz létre.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a sütőtökös csirkét. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Sütőtökös csirke recept
Eszközök
- tepsi
- tál (az olívaolajos öntet elkészítéséhez)
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- 60 dkg csirkemell filé
- 1 kg sütőtök
- 1 evőkanál rozmaring és/vagy kakukkfű (őrölve vagy apróra vágva)
- 2 fej lilahagyma
- só
- őrölt fekete bors
Az olívaolajos öntethez
- 1½ dl olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab citrom (héja és leve)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 késhegynyi reszelt szerecsendió
Tálaláshoz
- 1 csokor koriander
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A sütőtökös csirkéhez először a sütőt kapcsoljuk be 200 fokra, hogy mire összeállítjuk a tepsi tartalmát, egyből a sütőbe lehessen tenni.
- Ezután a csirkemell filét vékony szeletekre vágjuk, s mind a két oldalán megsózzuk s megborsozzuk.
- Ezután a sütőtököt is meghámozzuk, s a belső részéből kiszedjük a magokat.1-2 centis kockákra összevágjuk, majd apróra összevágott vagy megőrölt rozmaringgal és/vagy kakukkfűvel bedörzsöljük
- A lilahagymát is megpucoljuk. Fél centis szeletekre vágjuk, s kézzel karikákra szedjük.
- Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, s eloszlatjuk benne a csirkemell szeleteket (egy rétegben).
- A szeletek közé s a tetejére rétegezzük a felaprított sütőtököt.
- Majd az egésznek a tetejére mehet a lilahagyma a vékony szeleteket karikárra szedve, s egyenletesen szétosztva.
Olívaolajos öntetet készítünk
- Az olívaolajos öntethez először a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
- Ezután az olívaolajat, az áttőrt fokhagymát, a pirospaprikát és a reszelt szerecsendiót alaposan összekeverjük egy tálban.Majd egyenletesen szétosszuk az egészet a tepsiben, hogy mindenhova kerüljön belőle.
- Mindezek után a tepsit alaposan befedjük alufóliával, s előmelegített sütőbe tesszük az egészet 35 percre.
- Amikor a hús és a sütőtök kezd megpuhulni, leveszük az alufóliát a tepsiről, s hagyjuk, hogy a felesleges víz a tepsiből elpárologjon.
- Tálaláskor az elkészült sütőtökös csirke tetejét megszórjuk korianderrel.Köretként adhatunk hozzá főtt krumplit, kuszkuszt, burgurt, rizst.
Tippek és tanácsok a sütőtökös csirke elkészítéséhez
A sütőtökös csirke ízét a sütőtök leve és a hozzá adott fűszerek határozzák meg.
A sütés elején gyakorlatilag a sütőtök levének gőzében párolódik meg a csirke, miközben a fűszeres olajat gyakorlatilag magába fogja szívni.
Ettől lesz az elkészült sütőtökös csirke igazán ízletes és zaftos.
Attól függően, emennyire szeretjük a fűszeres ételeket, a fűszerezés során többféle változata is lehetséges ennek az ételnek.
- Pontosan úgy eljárva, ahogy a recept írja, lesz egy pikán, mégis kellemes ízvilágú csirkés ételünk.
- Tehetünk az olívaolajos mártásba füstölt pirospaprikát és még némi csípős csilipaprikát is, amitől az sütőtökös csirke egy ízekben gazdag, csípös és fűszeres hatású étellé válik.
- De azt is megtehetjük, hogy még a csirkemelleket sem szórjuk meg feketeborssal, inkább őrölt fehér borsot használunk (melynek az íze sokkal lágyabb).
Tipp: Azt is megtehetjük, hogy a csirkemellet nem szeletekre vágjuk össze, hanem 1-2 centi kockára. Pontosan úgy, ahogy azt egy pörkölthöz is tennénk.
Amitől az étel egy nagyszerű egytálétellé válik, amihez még köretet sem kell készíteni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sütőtökös csirkemellet, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.