Sütőtökös csirke

Sütőtökös csirke recept sóval, borssal, szerecsendióval, olívaolajjal, citrommal és lilahagymával, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyed s mégis laktató étek, melyben a sokféle íz egy egyedi s mégis nagyszerű ízvilágot hoz létre.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a sütőtökös csirkét. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

sütőtökös csirkemell

Sütőtökös csirke recept

A sütőtökös csirkéhez a csirkemell filét vékony szeletekre vágjuk, s mind a két oldalán megsózzuk s megborsozzuk.
Ezután a sütőtököt meghámozzuk, s kockákra vágjuk és megszórjuk kakukkfűvel és/vagy rozmaringgal.
Ezután a lilahagymát is megpucoljuk, szeletekre vágjuk, majd kézzel karikákra szedjük szét a szeleteket.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, s eloszlatjuk benne a csirkemell szeleteket. A szeletek közé s a tetejére rétegezzük a felaprított sütőtököt.
Majd az egésznek a tetejére mehet a lilahagyma a vékony szeleteket karikárra szedve, s egyenletesen szétosztva.
Olívaolajból, egy citrom levéből és héjából, fűszerpaprikából és szerecsendióból öntetet készítünk, s a tepsi tartalmát egyenletesen megöntözzük vele
Ezután a tepsit alaposan befedjük alufóliával, s előmelegített sütőbe tesszük az egészet 35 percre.
Amikor a hús és a sütőtök kezd megpuhulni, leveszük az alufóliát a tepsiről, s hagyjuk, hogy a felesleges víz a tepsiből elpárologjon.
Tálaláskor az elkészült sütőtökös csirke tetejét megszórjuk korianderrel.
A sütőtökös csirke hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Sütés idő 45 perc
Összes idő 55 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • tepsi
  • tál (az olívaolajos öntet elkészítéséhez)
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 1 kg sütőtök
  • 1 evőkanál rozmaring és/vagy kakukkfű (őrölve vagy apróra vágva)
  • 2 fej lilahagyma
  • őrölt fekete bors

Az olívaolajos öntethez

  • dl olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 darab citrom (héja és leve)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 késhegynyi reszelt szerecsendió

Tálaláshoz

  • 1 csokor koriander

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sütőtökös csirkéhez először a sütőt kapcsoljuk be 200 fokra, hogy mire összeállítjuk a tepsi tartalmát, egyből a sütőbe lehessen tenni.
  • Ezután a csirkemell filét vékony szeletekre vágjuk, s mind a két oldalán megsózzuk s megborsozzuk.
  • Ezután a sütőtököt is meghámozzuk, s a belső részéből kiszedjük a magokat.
    1-2 centis kockákra összevágjuk, majd apróra összevágott vagy megőrölt rozmaringgal és/vagy kakukkfűvel bedörzsöljük
  • A lilahagymát is megpucoljuk.
    Fél centis szeletekre vágjuk, s kézzel karikákra szedjük.
  • Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, s eloszlatjuk benne a csirkemell szeleteket (egy rétegben).
  • A szeletek közé s a tetejére rétegezzük a felaprított sütőtököt.
  • Majd az egésznek a tetejére mehet a lilahagyma a vékony szeleteket karikárra szedve, s egyenletesen szétosztva.

Olívaolajos öntetet készítünk

  • Az olívaolajos öntethez először a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
  • Ezután az olívaolajat, az áttőrt fokhagymát, a pirospaprikát és a reszelt szerecsendiót alaposan összekeverjük egy tálban.
    Majd egyenletesen szétosszuk az egészet a tepsiben, hogy mindenhova kerüljön belőle.
  • Mindezek után a tepsit alaposan befedjük alufóliával, s előmelegített sütőbe tesszük az egészet 35 percre.
  • Amikor a hús és a sütőtök kezd megpuhulni, leveszük az alufóliát a tepsiről, s hagyjuk, hogy a felesleges víz a tepsiből elpárologjon.
  • Tálaláskor az elkészült sütőtökös csirke tetejét megszórjuk korianderrel.
    Köretként adhatunk hozzá főtt krumplit, kuszkuszt, burgurt, rizst.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a sütőtökös csirke elkészítéséhez

A sütőtökös csirke ízét a sütőtök leve és a hozzá adott fűszerek határozzák meg.

A sütés elején gyakorlatilag a sütőtök levének gőzében párolódik meg a csirke, miközben a fűszeres olajat gyakorlatilag magába fogja szívni.

Ettől lesz az elkészült sütőtökös csirke igazán ízletes és zaftos.

Attól függően, emennyire szeretjük a fűszeres ételeket, a fűszerezés során többféle változata is lehetséges ennek az ételnek.

 

  • Pontosan úgy eljárva, ahogy a recept írja, lesz egy pikán, mégis kellemes ízvilágú csirkés ételünk.
  • Tehetünk az olívaolajos mártásba füstölt pirospaprikát és még némi csípős csilipaprikát is, amitől az sütőtökös csirke egy ízekben gazdag,  csípös és fűszeres hatású étellé válik.
  • De azt is megtehetjük, hogy még a csirkemelleket sem szórjuk meg feketeborssal, inkább őrölt fehér borsot használunk (melynek az íze sokkal lágyabb).

Tipp: Azt is megtehetjük, hogy a csirkemellet nem szeletekre vágjuk össze, hanem 1-2 centi kockára. Pontosan úgy, ahogy azt egy pörkölthöz is tennénk.

Amitől az étel egy nagyszerű egytálétellé válik, amihez még köretet sem kell készíteni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sütőtökös csirkemellet, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sütőtökös csirkemellhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating