Lecsós csirkemell recept, ízletes csirkemellből, hagymával, paprikával, paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy igazi könnyed magyaros étel, melyet ehetünk magában, vagy rizzsel, tarhonyával, törtt krumplival vagy tésztával.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a lecsós csirkét. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni odafigyelni az elkészítés során.
Lecsós csirkemell recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő (a csirkemell elősütéséhez)
A recept hozzávalói
- 1 kg csirkemell
- 4 darab paradicsom
- 4 darab TV paprika
- 1 fej hagyma
- só
- őrölt fekete bors
- fűszerpaprika
- zsír (vagy olaj)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkemellet megmossuk, vékonyabb csíkokra vagy 2 centis kockákra vágjuk.Majd sóval s borssal bedörzsöljük. 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek belemenjenek a húsba.
- Közben a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk össze.
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
- Ezután az apróra vágott vöröshagymát forró olajon vagy zsíron picit megdinszteljük.
- Amikor a hagyma kisült, hozzátesszük a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Meghintjük pirospaprikával, átkeverjük, s fedő alatt kb. 5 percig hagyjuk, hogy levet eresszen.
- Közben a csirkemell szeleteket kevés lisztben megforgatjuk, s egy serpenyőben felforrósított olajon átpirítjuk.
- Amikor a csirkemell mind a két oldalán kifehéredett, hozzáadjuk a lecsós alaphoz, s további 10 percig fedő alatt készre főzzük.
Tippek és tanácsok a lecsós csirkemell elkészítéséhez
A lecsós csirkemell elkészítése amennyire egyszerűnek tűnik, annyira nem egyértelmű.
Ennek fő oka, hogy a lecsós recepteknek nagyon sok változata van. A fenti recept igyekezet visszafogott és mértéktartó lenni, de érdemes sorra venni a lehetséges változatokat.
A lecsó kapcsán az első kérdés, hogy inkább a paradicsom, vagy inkább a paprikás legyen. A paprikás változat inkább édesebb, míg a paradicsomos változat savanykásabb.
Ebben az esetben a túl paradicsomos (savanykás) verziót érdemes elkerülni, mert a savanykás lecsó alapban a hús nem fog tudni igazán megpuhulni.
Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a lecsós csirkemellet, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.
A második kulcskérdés a hagyma és a fokhagyma. Aki szereti a lecsót hagymásabban, az a lecsós csirkemellhez nyugodtan tehet akár két fejet is.
Sokan el sem tudják képzelni a magyaros ételeket fokhagyma nélkül, míg mások szerint a lecsóba tenni vétek (a fenti receptből épp ezért kimaradt). De aki szereti fokhagymásan, ekkora mennyiséghez 2-3 gerezdet nyugodtan hozzátehet.
S ha már az ízeknél tartunk, a csirkemell csíkokat a besózásnál megszórhatjuk levés majoránnával is.
Sokan igyekeznek egészségesebben étkezni, ők nyugodtan elkészíthetik a lecsós csirkemellt olajjal is (kókusz-, olíva-, napraforgó-, repce- vagy szezámolajat).
A lecsós ételek és a paprika
A lecsós ételek kapcsán a paprika használata nagyon eltérő lehet.
- A fűszerpaprika sokak szerint nem való a lecsóba (nélküle is ízletes a lecsós csirkemell, tény és való)
- Sokan szeretik az erőset, tesznek is a lecsós ételekbe például csípős paprikakrémet. Aminek kapcsán csak annyit, hogy óvatosan vele, illetve a sózással, mert a paprikakrémeket többnyire sóval tartósítják. 1-2 kiskanál ezekből is bőven elég.
- S az újonnan megjelenő paprikaféléket se mindenki szereti. De érdemes lehet a piros Kalifornia paprikával vagy a kápia paprikával egy próbát tenni.
Habár sok külhonba szakadt hazánk fia azt mondja, nem lehet odakint igazi jó lecsót csinálni, mert azt a fajta sárgás húsú paprikafajtát, amit idehaza lecsó paprikakén vagy TV (=tölteni való) paprikaként árulnak, azt máshol nem igazán termesztik.
S akkor még arról nem is beszéltünk, hogy igazi lecsós étel csak szabadföldi paprikából és paradicsomból finom. Ezért sokan csak nyáron készítenek lecsós csirkemellet, vagy maximum télire letett lecsóból.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lecsós csirkemellt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.