Lecsós csirke

Lecsós csirke recept, ízletes lisztben megforgatott csirkehúsból, hagymából, paprikából, paradicsomból, az elkészítés részletes leírásával.

Egy igazi könnyed magyaros étel, melyet ehetünk magában, vagy rizzsel, tarhonyával, esetleg hajdinával, kölessel.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a lecsós csirkét. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni odafigyelni az elkészítés során.

lecsós csirke

Lecsós csirke recept

A csirkehúst kisebb darabokra szedjük az ízületeknél, sóval, borssal bedörzsöljük, és 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek belemenjenek a húsba.
Közben az apróra vágott vöröshagymát forró olajon vagy zsíron picit megdinszteljük.
Amikor a hagyma üvegesre sült, hozzátesszük a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Meghintjük pirospaprikával, s fedő alatt kb. 5 percig hagyjuk párolódni, hogy levet eresszen.
Közben a csirke darabokat kevés lisztben megforgatjuk, s forró olajon átpirítjuk.
Majd amikor a húsok megpárolódtak, beletesszük a lecsós alapba, s további 10 percig fedő alatt készre főzzük.
A lecsós csirke hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő (a csirkehús elősütéséhez)

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg csirkehús (lehet mell, szárny vagy comb is)
  • 4 darab paradicsom
  • 4 darab TV paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • fűszerpaprika
  • zsír (vagy olaj)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A csirkehúst megmossuk. A mellet vékonyabb csíkokra vagy 2 centis kockákra vágjuk.
    A szárnyat illetve a combot az ízeknél szétvágjuk (a felső combot kifillézhetjük, s négybe vághatjuk.
  • Ezután a húst sóval s borssal bedörzsöljük. 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek belemenjenek a húsba.
  • Közben a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk össze.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.
  • Ezután az apróra vágott vöröshagymát forró olajon vagy zsíron picit megdinszteljük.
  • Amikor a hagyma kisült, hozzátesszük a felkockázott paprikát és a paradicsomot.
    Meghintjük pirospaprikával, átkeverjük, s fedő alatt kb. 5 percig hagyjuk, hogy levet eresszen.
  • Közben a csirkehúst kevés lisztben megforgatjuk, s egy serpenyőben felforrósított olajon átpirítjuk.
  • Amikor a hús mind a két oldalán kifehéredett, hozzáadjuk a lecsós alaphoz, s további 10 percig fedő alatt készre főzzük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lecsóscsirke elkészítéséhez

A lecsós csirke elkészítésekor két fontos kérdés van. Milyen csirkehúsból készüljön el, s milyen jellegű legyen a lecsós része.

A csirkehús kérdése viszonylag egyszerű. Ha nem szeretjük a zsíros ételeket, akkor csirkemellből készítsük el a lecsós csirkét.

Ha viszont szeretjük az ízletes ételeket, akkor a csontos húsok (a csirkecomb és a csirkeszárny) közül válasszunk, mert egy plusz ízt kölcsönöznek az ételnek.

A lecsós rész viszont örök vita tárgyát képezheti. Mert mint minden tradicionális ételnek, lecsós recepteknek is több változata van. A fenti recept igyekezet visszafogott és mértéktartó lenni.

 

A lecsó alapkérdései

A lecsó kapcsán az első kérdés, hogy inkább a paradicsom, vagy inkább a paprikás legyen. A paprikás változat inkább édesebb, míg a paradicsomos változat savanykásabb.

Ebben az esetben a túl paradicsomos (savanykás) verziót érdemes elkerülni, mert a savanykás lecsós alapban a hús nem fog tudni igazán megpuhulni.

Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a lecsós csirkét, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

 

A második kulcskérdés a hagyma és a fokhagyma. Aki szereti a lecsót hagymásabban, az a lecsós csirkébe nyugodtan tehet akár két fejet is.

S ha már az ízeknél tartunk, a csirkemell csíkokat a besózásnál megszórhatjuk levés majoránnával is.

Sokan igyekeznek egészségesebben étkezni, ők nyugodtan elkészíthetik a lecsós csirkemellt olajjal is (kókusz-, olíva-, napraforgó-, repce- vagy szezámolajat).

A lecsós ételek és a paprika

A lecsós ételek kapcsán a paprika használata nagyon eltérő lehet.

  • A fűszerpaprika sokak szerint nem való a lecsóba (nélküle is ízletes a lecsós csirkemell, tény és való)
  • Sokan szeretik az erőset, tesznek is a lecsós ételekbe például csípős paprikakrémet. Aminek kapcsán csak annyit, hogy óvatosan vele, illetve a sózással, mert a paprikakrémeket többnyire sóval tartósítják. 1-2 kiskanál ezekből is bőven elég.
  • S az újonnan megjelenő paprikaféléket se mindenki szereti. De érdemes lehet a piros Kalifornia paprikával vagy a kápia paprikával egy próbát tenni.

Habár sok külhonba szakadt hazánk fia azt mondja, nem lehet odakint igazi jó lecsót csinálni, mert azt a fajta sárgás húsú paprikafajtát, amit idehaza lecsó paprikakén vagy TV (=tölteni való) paprikaként árulnak, azt máshol nem igazán termesztik.

S akkor még arról nem is beszéltünk, hogy igazi lecsós étel csak szabadföldi paprikából és paradicsomból finom. Ezért sokan csak nyáron készítenek lecsós csirkét, vagy maximum télire letett lecsóból.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lecsós csirkét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lecsós csirkéhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating