Grillcsirke recept sütőben, olívaolajjal, fokhagymával, borssal, rozmaringgal, majoránnával, oregánóval, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egyben megsütött többféle ízű sülthúst eredményez, melyből mindenki kiválaszthatja azt a részt, ami számára a legszimpatikusabb.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a grillcsirkét sütőben. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Grillcsirke recept sütőben elkészítve
Eszközök
- fokhagymanyomó
- Nagyobb méretű tepsi
A recept hozzávalói
- 1 darab csirke (egész, kizsigerelve, fej és lábvégek nélkül)
- 1 kiskanál fokhagyma por
- 1 kiskanál oregánó (őrölt)
- 1 kiskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 kiskanál kakukkfű (morzsolt)
- 1 kiskanál bors (fekete, fehér vagy tarka; őrölve)
- 1 teáskanál só
- 5 dkg vaj
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A grillcsirke elkészítéséhez először bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
- Amíg a sütő bemelegszik, az egész csirkét kívül-belül jól megmossuk, majd csepegtessük le alaposan.
- Pucoljuk meg és törjük át a fokhagymát, keverjünk hozzá oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet a borsot egy tálkában.
- A csirkét ezután sózzuk meg alaposan úgy, hogy a belsejébe is jusson.
- Egy kis serpenyőben picit felolvasztunk vajat, és bekenjük vele alaposan a csirkét.
- Majd az előkészített fokhagymás-fűszeres keverékkel bedörzsöljük a csirkét úgy, hogy a bőre alá is jusson belőle.
- Ezután az előkészített csirkét tepsibe tesszük, s a tepsit pedig a menet közben felforrósodott sütőbe.
- A sülés közben negyed óránként fordítsuk meg a csirkét, s locsoljuk meg a kisült zsiradékkal egy öblösebb kanál segítségével.
- Másfél óra alatt a csirke bőre aranybarnára fog pirulni, s a hús mindenütt meg fog sülni rendesen (még a csontok mellett is).
Gyakorlatias tanácsok a grillcsirke elkészítéséhez
A grillcsirke elkészítése a sütőben viszonyleg egyszerű, habár van egy két olyan pont, amire érdemes odafigyelni.
Amit fontos mindig észben tartani, hogy a grillcsirke elkészítése alapvetően a húsos részek és a csontok megsütéséről szól.
Éppen ezért a csirke előkészítésekor a legfontosabb, hogy a csirke belsőségeit mindenképpen távolítsuk el, beleértve a zúzát és a májat is. Mert a zúza, és kifejezetten a máj másfél óra alatt biztosan ehetetlenné sül össze.
A második pont a fűszerezés. Ugyan a csirkehúsnak nagyon finom az íze, de hogy igazán finom legyen, nem érdemes a sózást és a fűszerezést elhagyni.
Tipp: Természetesen nem kell jó alaposan megborsozni a csirke, ha nem szeretjük a borsos ételeket, de kevés fehérborsot vagy tarkaborsot azért érdemes beletenni a fűszerkeverékbe.
Másrészt az oregánó, bazsalikom és a kakukkfű mellett lehet kísérletezni akár a rozmaringgal vagy a petrezselyemmel is.
De fontos, hogy mindegyik fűszerből csak keveset tegyünk a keverékbe, nehogy bármelyik is túlsúlyba kerüljön a többivel szemben.
Tip2: A sütőbe a csirkét betehetjük egy csirkesütő állványon is, amire a csirkét feltéve a kisülő zsiradék könnyedén el tud távozni, s alul egy tálba össze is gyűjthető.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a grillcsirkét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.