Grillcsirke sütőben

Grillcsirke recept sütőben, olívaolajjal, fokhagymával, borssal, rozmaringgal, majoránnával, oregánóval, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egyben megsütött többféle ízű sülthúst eredményez, melyből mindenki kiválaszthatja azt a részt, ami számára a legszimpatikusabb.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a grillcsirkét sütőben. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

grillcsirke sütőben

Grillcsirke recept sütőben elkészítve

A grillcsirke elkészítéséhez először bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
Amíg a sütő bemelegszik, az egész csirkét kívül-belül jól megmossuk, majd csepegtessük le alaposan.
Pucoljuk meg és törjük át a fokhagymát, keverjünk hozzá oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet a borsot egy tálkában.
A csirkét ezután sózzuk meg alaposan úgy, hogy a belsejébe is jusson.
Egy kis serpenyőben picit felolvasztunk vajat, és bekenjük vele alaposan a csirkét.
Majd az előkészített fokhagymás-fűszeres keverékkel bedörzsöljük a csirkét úgy, hogy a bőre alá is jusson belőle.
Ezután az előkészített csirkét tepsibe tesszük, s a tepsit pedig a menet közben felforrósodott sütőbe.
A sülés közben negyed óránként fordítsuk meg a csirkét, s locsoljuk meg a kisült zsiradékkal egy öblösebb kanál segítségével.
Másfél óra alatt a csirke bőre aranybarnára fog pirulni, s a hús mindenütt meg fog sülni rendesen (még a csontok mellett is).
A grillcsirke hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, valamint a hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 30 perc
Fogás Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • Nagyobb méretű tepsi

A recept hozzávalói
  

  • 1 darab csirke (egész, kizsigerelve, fej és lábvégek nélkül)
  • 1 kiskanál fokhagyma por
  • 1 kiskanál oregánó (őrölt)
  • 1 kiskanál bazsalikom (őrölt)
  • 1 kiskanál kakukkfű (morzsolt)
  • 1 kiskanál bors (fekete, fehér vagy tarka; őrölve)
  • 1 teáskanál
  • 5 dkg vaj

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A grillcsirke elkészítéséhez először bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
  • Amíg a sütő bemelegszik, az egész csirkét kívül-belül jól megmossuk, majd csepegtessük le alaposan.
  • Pucoljuk meg és törjük át a fokhagymát, keverjünk hozzá oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet a borsot egy tálkában.
  • A csirkét ezután sózzuk meg alaposan úgy, hogy a belsejébe is jusson.
  • Egy kis serpenyőben picit felolvasztunk vajat, és bekenjük vele alaposan a csirkét.
  • Majd az előkészített fokhagymás-fűszeres keverékkel bedörzsöljük a csirkét úgy, hogy a bőre alá is jusson belőle.
  • Ezután az előkészített csirkét tepsibe tesszük, s a tepsit pedig a menet közben felforrósodott sütőbe.
  • A sülés közben negyed óránként fordítsuk meg a csirkét, s locsoljuk meg a kisült zsiradékkal egy öblösebb kanál segítségével.
  • Másfél óra alatt a csirke bőre aranybarnára fog pirulni, s a hús mindenütt meg fog sülni rendesen (még a csontok mellett is).
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Gyakorlatias tanácsok a grillcsirke elkészítéséhez

A grillcsirke elkészítése a sütőben viszonyleg egyszerű, habár van egy két olyan pont, amire érdemes odafigyelni.

Amit fontos mindig észben tartani, hogy a grillcsirke elkészítése alapvetően a húsos részek és a csontok megsütéséről szól.

 

Éppen ezért a csirke előkészítésekor a legfontosabb, hogy a csirke belsőségeit mindenképpen távolítsuk el, beleértve a zúzát és a májat is. Mert a zúza, és kifejezetten a máj másfél óra alatt biztosan ehetetlenné sül össze.

A második pont a fűszerezés. Ugyan a csirkehúsnak nagyon finom az íze, de hogy igazán finom legyen, nem érdemes  a sózást és a fűszerezést elhagyni.

Tipp: Természetesen nem kell jó alaposan megborsozni a csirke, ha nem szeretjük a borsos ételeket, de kevés fehérborsot vagy tarkaborsot azért érdemes beletenni a fűszerkeverékbe.

Másrészt az oregánó, bazsalikom és a kakukkfű mellett lehet kísérletezni akár a rozmaringgal vagy a petrezselyemmel is.

 

De fontos, hogy mindegyik fűszerből csak keveset tegyünk a keverékbe, nehogy bármelyik is túlsúlyba kerüljön a többivel szemben.

Tip2: A sütőbe a csirkét betehetjük egy csirkesütő állványon is, amire a csirkét feltéve a kisülő zsiradék könnyedén el tud távozni, s alul egy tálba össze is gyűjthető.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a grillcsirkét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a grillcsirkéhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating