Grillezett csirkemell receptje sóval, borssal, füstölt fűszerpaprikával, korianderrel, őrölt köménymaggal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy finom s tápláló étel, diétázóknak is megfelelő, s akár hagyományos körettel, akár salátákkal is nagyszerű étel lehet belőle.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a grillezett csirkemellet. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Grillezett csirkemell recept
Eszközök
- szélesebb pengéjű kés
- egy kisebb tál
- fokhagymanyomó
- húscsipesz
A recept hozzávalói
- 4 darab csirkemell filé (felezett)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- ½ teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál füstölt pirospaprika
- ½ teáskanál tengeri só
- 2 csipet bors (fekete, fehér, tarka)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A grillezett csirkemell elkészítéséhez először kapcsoljuk be a grillt 170 °C-ra, hogy rendesen bemelegedjen.
- A fokhagymagerezdet megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
- Az áttőrt fokhagymához egy kisebb tálban hozzákeverjük az olívaolajat, a tengeri sót, a borsot, az őrölt koriandert és az őrölt köményt.
- A csirkemelleket mossuk meg, s egy éles késsel hosszában vágjuk ketté.
- Amikor a grill bemelegedett, az olajos-fűszeres pácba belemártjuk a csirkemell szeleteket, s alaposan bedörzsöljük a páccal a csirkemell szeletek mindkét oldalát.
- Ezután a csirkemell szeleteket betesszük a grillbe, s mind a két oldalát átsüssük 5-7 perc alatt. Akkor sült át rendesen a csirkemell, ha már nem rózsaszínes a csirkemell hús belseje sem (nem lesz sem nyers, sem száraz).
Gyakorlatias tanácsok a grillezett csirkemell elkészítéséhez
A grillezett csirkemell elkészítésénél látszólag csak arra kell figyelni, hogy a csirke bekerüljön a grílba, de ez nem egészen fedi a valóságot.
A csirkemell egy száraz és picit ízetlen hús, ami ugyan pillanatok alatt megsül más húsokhoz képest, de elegendő fűszer és olaj nélkül a végeredmény csak egy rágós, száraz és ízetlen valami lesz.
Ezért fontos a csirkemellet egy picit bedörzsölni az olajos-fűszeres páccal.
A pác összetétele némileg változtatható, de ami fontos, hogy a sót és az olívaolajat ne felejtsük ki belőle.
- Ha nem szereted a fokhagyma intenzív ízét, használhatsz fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
- Ha nem szereted az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatsz őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
- A köménymag és a koriander helyett vagy mellé használhatsz petrezselymet vagy akár oregánót is.
De fontos, hogy minden fűszert őrölj meg, mielőtt a pácba beleteszed.
Az elkészült grillezett csirkemell szeleteket frissen tálaljuk, egy finom salátával, főtt rizzsel vagy petrezselymes krumplival.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a grillezett csirkemellet, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.