Grillezett csirkemell

Grillezett csirkemell receptje sóval, borssal, füstölt fűszerpaprikával, korianderrel, őrölt köménymaggal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy finom s tápláló étel, diétázóknak is megfelelő, s akár hagyományos körettel, akár salátákkal is nagyszerű étel lehet belőle.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a grillezett csirkemellet. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

grillezett csirkemell

Grillezett csirkemell recept

A grillezett csirkemellhez először kapcsoljuk be a grillt közepes fokozaton, hogy rendesen bemelegedjen.
A csirkemell fűszerezéséhez egy kis tálban keverjük össze a tengeri sót, a borsot, a koriandert, a fokhagymát, és a köményt az olívaolajjal.
A csirkemelleket mossuk meg, s egy éles késsel hosszába vágjuk ketté.
Amikor a grill bemelegedett, az olajos-fűszeres pácba mártsuk bele a csirkemell szeleteket, s dörzsöljük bele alaposan csirkemell szeletek mindkét oldalába. 
Ezután a csirkemell szeleteket tegyük a grillbe, mindegyik oldalukat 5-7 percig süssük. Akkor sült át rendesen, ha már nem rózsaszínes a csirkemell hús belseje sem (nem lesz sem nyers, sem száraz).
A grillezett csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, valamint a hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • szélesebb pengéjű kés
  • egy kisebb tál
  • fokhagymanyomó
  • húscsipesz

A recept hozzávalói
  

  • 4 darab csirkemell filé (felezett)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • ½ teáskanál őrölt koriander
  • ½ teáskanál füstölt pirospaprika
  • ½ teáskanál tengeri só
  • 2 csipet bors (fekete, fehér, tarka)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A grillezett csirkemell elkészítéséhez először kapcsoljuk be a grillt 170 °C-ra, hogy rendesen bemelegedjen.
  • A fokhagymagerezdet megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
  • Az áttőrt fokhagymához egy kisebb tálban hozzákeverjük az olívaolajat, a tengeri sót, a borsot, az őrölt koriandert és az őrölt köményt.
  • A csirkemelleket mossuk meg, s egy éles késsel hosszában vágjuk ketté.
  • Amikor a grill bemelegedett, az olajos-fűszeres pácba belemártjuk a csirkemell szeleteket, s alaposan bedörzsöljük a páccal a csirkemell szeletek mindkét oldalát. 
  • Ezután a csirkemell szeleteket betesszük a grillbe, s mind a két oldalát átsüssük 5-7 perc alatt.
    Akkor sült át rendesen a csirkemell, ha már nem rózsaszínes a csirkemell hús belseje sem (nem lesz sem nyers, sem száraz).
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Gyakorlatias tanácsok a grillezett csirkemell elkészítéséhez

A grillezett csirkemell elkészítésénél látszólag csak arra kell figyelni, hogy a csirke bekerüljön a grílba, de ez nem egészen fedi a valóságot.

A csirkemell egy száraz és picit ízetlen hús, ami ugyan pillanatok alatt megsül más húsokhoz képest, de elegendő fűszer és olaj nélkül a végeredmény csak egy rágós, száraz és ízetlen valami lesz.

 

Ezért fontos a csirkemellet egy picit bedörzsölni az olajos-fűszeres páccal.

A pác összetétele némileg változtatható, de ami fontos, hogy a sót és az olívaolajat ne felejtsük ki belőle.

  • Ha nem szereted a fokhagyma intenzív ízét, használhatsz fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
  • Ha nem szereted az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatsz őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
  • A köménymag és a koriander helyett vagy mellé használhatsz petrezselymet vagy akár oregánót is.
    De fontos, hogy minden fűszert őrölj meg, mielőtt a pácba beleteszed.

Az elkészült grillezett csirkemell szeleteket frissen tálaljuk, egy finom salátával, főtt rizzsel vagy petrezselymes krumplival.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a grillezett csirkemellet, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a grillezett csirkemellhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating