Ízletes labancpecsenye recept mustárral megkent karajból, sonkával, sajttal, paprikás lisztben kisütve, az elkészítés részletes leírásával.
Egy finom és ízletes húsétel, mely finom, laktató, s már sülés közben is mennyei ínycsiklandozó ízeket bocsát ki magából.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a labancpecsenyét. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Labancpecsenye recept
Eszközök
- húsklopfoló
- tálca (a hús hűtőbe helyezéséhez)
- lapos tányér (a lisztnek)
- Nagyobb méretű tepsi
A recept hozzávalói
- 1 kg karaj (csont nélkül)
- só
- bors
- 3 evőkanál mustár
- 20 dkg trapistasajt
- 3-4 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 10 szelet sonka
- 2-3 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír a tepsihez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- karajt 2-3 centi vastag szeletekre vágjuk, majd alaposan kiklopfoljuk vékony szeletekre (kb. fél centisre).
- A kiklopfolt szeletek mind a két oldalát alaposan megsózzuk, megborsozzuk, és megkenjük vékonyan mustárral. Majd 1 órára hűtőbe tesszük, hagyjuk, hogy a hús az ízeket magába szívja.
- Amikor a húst elővesszük a hűtőből, bekapcsoljuk a sütőt 180-190 °C-ra.
- Majd a hússzeleteket sorra véve egyik felére ráfektetünk egy sonka- és egy sajtszeletet.Majd a másik oldalát ráhajtjuk, s fogvájóval vagy hústűvel 2-3 helyen összetűzzük.
- Amikor a hússzeleteket összetűztük. egy lapos tányérban tesszünk lisztet, s elkeverünk benne egy kevés pirospaprikát. Majd ebbe beleforgatjuk az összetűzött hússzeleteket.
- Kiolajozunk (kizsírozunk) egy tepsit, és belefektetjük a paprikás lisztben megforgatott karajszeleteket.
- Majd a tepsit betesszük az előmelegített sütőbe.20-25 perc alatt pirosra sütjük a hússzeleteket, egy nagyobb fogóval egy-kétszer megforgatva a húst.
- Amikor a hús átsült, s a villa már könnyen belemegy, kivesszük a húst a sütőből, s a tálalás előtt a hústűket, illetve a fogpiszkálókat kivesszük a húsból.
Gyakorlatias tanácsok a labancpecsenye elkészítéséhez
A labancpecsenye egy sokféle összetevőből összeállított sülthús.
Amire mindenképpen oda kell figyelni, hogy elegendően vastag szeleteket kezdjünk kiklopfolni, hogy legyen elegendő tere a sonkának és a sajtnak a megtöltéskor.
Második fontos pont a fűszerezés. Ha nem szeretjük a túlságosan borsos ételeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
A harmadik a megfelelő mustár kiválasztása. Semmi esetre se válasszunk a labancpecsenyéhez túl savanykás mustárt, mert a túl savanyú közegben a hús nehezen fog megpuhulni.
Ha viszont szeretjük az intenzív, csípős ízeket, kipróbálhatjuk a hús bekenéséhez a Dijoni mustárt is. A hús szeletek megkenéséhez használhatjuk akár önmagában is, vagy egy lágyabb ízvilágú mustárhoz hozzákeverve.
Amire még érdemes lehet odafigyelni, hogy a tálalásnál mindenképpen lapátot használjunk a hús kiemeléséhez, hogy a belső rész ne forduljon ki a hússzelet közül.
Az elkészült labancpecsenyét krumplipürével, főtt rizzsel vagy steakburgonyával tálalhatjuk.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a labancpecsenyét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.