A hagymát lepirítjuk (vagy megdinszteljük), s mikor már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát s megszórjuk pirospaprikával.Ezután hozzáadjuk a csirkecombokat, s jól átkeverjük, hogy a hagymás-paprikás alap jól befedje.Majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, s fedő alatt pároljuk a saját elvében.Amikor a hús megpuhult, tejfölös-lisztes habarással behabarjuk.A csirkepaprikás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
2evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír vagy olívaolaj is)
2teáskanálfűszerpaprika
víz
1teáskanálsó
A tejfölös habaráshoz
3dltejföl
1evőkanálfinomliszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az alapanyagok előkészítése
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A csirkecombokat megmossuk, ha egybe vettük az alsó-felső részt, a térdízületnél kettévágjuk.
A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az olajon (vagy a zsíron).
Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
Majd a tűzhelyről levéve a lábost hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverve hagyjuk, hogy a paprika is picit megpiruljon.
Ezután hozzáadjuk a csirkecombokat, s jól átkeverjük az egészet, hogy húsokat a hagymás-paprikás alap jól befedje.
Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
Pár perc alatt a paprika és a paradicsom levet fog engedni, s ebben a lében igyekezzünk ki lángon, fedő alatt az egészet megfőzni.Ha elfőné a levét, időnként kevés vízzel pótolhatjuk azt.
A csirkepaprikás elkészítésének a végén:
Amikor a csirkecombok megpuhultat (bő háromnegyed óra alatt), tejfölt a liszttel elkeverjük csomómentesre.
A főzőléből 1 merőkanállal hozzáadunk a tejfölös liszthez, s jól elkeverjük őket egymással, hogy egy hígan folyó állaga legyen az egésznek.
Majd az egészet hozzáöntjük a pörkölt aslaphoz, s jól elkeverjük, hogy egyenletesen elkeveredjen a tejfölös habarás.
A csirkepaprikást hagyományosan nokedlivel szokás tálalni, mellé téve a csirkecombokat, s a nokedlire kanalazva a szaftból. De sokan eszik rizzsel, bulgurral, szarvacskával, makarónival vagy túrós csuszával is.
A csirkepaprikás mellé szokás savanyúságot is adni: savanyított uborkát, káposztasalátát vagy csalamádét, esetleg káposztával töltött csípős paprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek