Vissza Email link
csirkepaprikás

Csirkepaprikás recept

A hagymát lepirítjuk (vagy megdinszteljük), s mikor már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát s megszórjuk pirospaprikával.
Ezután hozzáadjuk a csirkecombokat, s jól átkeverjük, hogy a hagymás-paprikás alap jól befedje.
Majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, s fedő alatt pároljuk a saját elvében.
Amikor a hús megpuhult, tejfölös-lisztes habarással behabarjuk.
A csirkepaprikás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 darab csirkecomb (alsó és/vagy felső)
  • 2 darab TV paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • víz
  • 1 teáskanál

A tejfölös habaráshoz

  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A csirkecombokat megmossuk, ha egybe vettük az alsó-felső részt, a térdízületnél kettévágjuk.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.

A pörkölt alap elkészítése

  • A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az olajon (vagy a zsíron).
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Majd a tűzhelyről levéve a lábost hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverve hagyjuk, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Ezután hozzáadjuk a csirkecombokat, s jól átkeverjük az egészet, hogy húsokat a hagymás-paprikás alap jól befedje.
  • Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
  • Pár perc alatt a paprika és a paradicsom levet fog engedni, s ebben a lében igyekezzünk ki lángon, fedő alatt az egészet megfőzni.
    Ha elfőné a levét, időnként kevés vízzel pótolhatjuk azt.

A csirkepaprikás elkészítésének a végén:

  • Amikor a csirkecombok megpuhultat (bő háromnegyed óra alatt), tejfölt a liszttel elkeverjük csomómentesre.
  • A főzőléből 1 merőkanállal hozzáadunk a tejfölös liszthez, s jól elkeverjük őket egymással, hogy egy hígan folyó állaga legyen az egésznek.
  • Majd az egészet hozzáöntjük a pörkölt aslaphoz, s jól elkeverjük, hogy egyenletesen elkeveredjen a tejfölös habarás.
  • A csirkepaprikást hagyományosan nokedlivel szokás tálalni, mellé téve a csirkecombokat, s a nokedlire kanalazva a szaftból.
    De sokan eszik rizzsel, bulgurral, szarvacskával, makarónival vagy túrós csuszával is.
  • A csirkepaprikás mellé szokás savanyúságot is adni: savanyított uborkát, káposztasalátát vagy csalamádét, esetleg káposztával töltött csípős paprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek