Paradicsomos-tonhalas tészta

A paradicsomos tonhalas tészta receptje hagymából, fokhagymából, sűrített paradicsomból s tonhalból, az elkészítés részletes leírásával.

Mely 5 íz találkozásából születik meg. S amit paradicsomban főtt hagyma és fokhagyma teszi teljessé, amitől az egész ételnek lesz egy picit pikáns jellege.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paradicsomos-tonhalas tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Paradicsomos tonhalas tészta

Paradicsomos-tonhalas tészta recept

Mint oly sok tészta étel, a paradicsomos tonhalas tészta elkészítése is viszonylag egyszerű.
A tészta megfő, A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk. A bazsalikomot megmossuk és összevágjuk.
Ezután a sűrített paradicsomot vízzel felhígítjuk, serpenyőben sült hagymás-fokhagymás alapot készítünk, s a paradicsomszószt hozzáöntjük. Kevés cukorral tompítjuk a savasságát, s jó alaposan szétfőzzük az egészet.
Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, a paradicsomos mártással összekeverjük, tetejére téve a leszűrt és feldarabolt tonhalat. Tetejére téve a megmosott bazsalikomleveleket.
A paradicsomos-tonhalas tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Egytálételek, Halételek, Tésztás ételek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb lábos
  • fokhagymanyomó
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg penne tészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl sűrített paradicsom
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 10-12 levél bazsalikom
  • őrölt tarka bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 16 dkg tonhal (konzerv)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Felteszünk nagy fazékban vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
  • Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát.
    A hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát törjük át fokhagymanyomón.
  • A bazsalikomot is mossuk meg, s vágjuk fel apróra.
  • A sűrített paradicsomhoz adjunk hozzá 2 dl vizet, s keverjük el simára.

A paradicsomos szósz elkészítése

  • Egy serpenyőbe tegyük bele az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre közepes lángon.
  • Amikor a hagyma megpirult, húzzuk le a serpenyőt a tűzről, s adjuk hozzá az áttört fokhagymát.
    Keverjük meg párszor, hogy a hő megcsapja a fokhagymát.
  • Majd az egészhez adjuk hozzá a kikevert paradicsomszószt, s egy kevés cukrot (hogy a paradicsom savasságát kompenzáljuk),
  • Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s adjuk hozzá az apróra vágott friss bazsalikomot.
    Majd a tűzhelyre visszatéve, néha megkeverve kis lángon főzzük az egészet kb. 20 percig.
  • Amikor a paradicsomos szósz megfőtt, egy botmixerrel turmixoljuk szét.

A tészta elkészítése

  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a penne tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
    Fontos: mindig olvassuk el a csomagoláson, meddig kell főzni a tésztát, s az újraforrás után ha lejárt az idő (s megfőtt), szűrjük le.
  • A pépes paradicsomos szószt tegyük rá az elkészült (és leszűrt) tésztára, majd alaposan keverjük össze az egészet.
  • Végül adjuk hozzá a paradicsomszószos tésztához az alaposan lecsepegtetett tonhalat.
    Ha nem akarjuk, hogy a hal teljesen összetörjön, legyünk óvatosak ennél a lépésnél).
  • A tányérra kiszedett paradicsomos tonhalas tésztát friss bazsalikom levéllel díszíthetjük.
A recept jellemzői húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a paradicsomos tonhalas tészta elkészítéséhez

A paradicsomos mártás elkészítésekor ha túlságosan forraljuk, könnyen elforrhat a leve. Olyankor érdemes még egy kis vizet tenni a szószhoz, hogy ne legyen annyira sűrű.

Van aki az intenzív fokhagymaíz kedvéért még 1-2 egészben hagyott fokhagymaszeletet is belefőz a paradicsomos mártásba.

Ha szeretjük a tonhal páclevét, azt nyugodtan beletehetjük a paradicsomszószba is a főzés végén. Attól a tonhalas tészta íze még intenzívebb lesz.

Ha nincs otthon éppen penne tészta, használhatunk akár farfallét, fusillit, vagy spagettit is.

 

A megfőzése is viszonyleg egyszerű, mert az olaszos, durum tészta nehezen fő szét, s nem érzékeny a túlfőzésre sem. Egy kevés olajat a főzővízhez téve az összetapadást is megakadályozhatjuk.

Ha inkább a tojásos tésztákat részesítjük előnyben, választhatjuk a kiskagylót, a szarvacskát, vagy egy tojásos makarónit is.

Jó étvágyat a paradicsomos tonhalas tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating