Az avokádósaláta receptje olívabogyóval, fenyőmaggal, uborkával, paprikával, paradicsommal, lilahagymával, az elkészítés részletes leírásával.
Tele tápláló és ízletes összetevőkkel, melyből egy idehaza különleges de igazán finom salátát készíthetünk.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni az avokádó salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Avokádósaláta recept
Eszközök
- közepes tál a saláta összeállításához
A recept hozzávalói
A salátaöntethez
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- fél citrom leve
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 fej lilahagyma
A salátához
- 2 evőkanál fenyőmag
- 5 darab paradicsom (közepes)
- 1 kígyóuborka
- 10 dkg olívabogyó
- 3 avokádó
- fél fej jégsaláta
- 1 csokor bazsalikom (friss)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Az avokádó saláta öntetéhez összekeverjük az olívaolajat, egy citrom levét, a sót és a borsot. Cél az, hogy egy homogén masszát kapjunk a végén.
- Ezután a lilahagymát megpucoljuk, vékony karikára vágunk, kézzel a karikákat kisebb részekre szedjük, s hozzákeverjük az öntethez.
- Ezután megmossuk a paprikát, a paradicsomot, az kígyóuborkát és a bazsalikomot. Majd apróra összevágjuk őket, hozzáadjuk a fenyőmagot, s alaposan összekeverjük az egészet.
- Az avokádót meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, s leszedjük magjáról. Majd vékony szeleteket vágunk belőle, melyeket a vékony és a vastag rész határánál kettévágunk.
- A zöldségekhez hozzáadjuk az avokádót, óvatosan összekeverjük, majd az öntet is hozzákeverjük.Fontos: Ne várjunk az avokádósaláta összeállításával, mert az öntet hiányában a felszelt avokádó könnyen elkezd barnulni.
- A jégsalátát is megmossuk, s kisebb darabokra tépjük.
- Tálaláskor az elkészült avokádó salátát a tányérra helyezett jégsalátákra tesszük.
Gyakorlatias tanácsok az avokádósaláta elkészítéséhez
A fenti avokádósaláta egy nagyon egyszerű, viszonylag kevés összetevőt igénylő változat. Ugyan a fenyőmag nem igazán gyakori hozzávaló a magyar konyhában, de sokáig eláll, s a nagyobb városokban más idehaza is kapható.
Egyébként szinte bármilyen összetevőt hozzá tehetünk, amit egy mediterrán salátába el tudunk képzelni.
Ha szeretjük, s éppen van otthon, tehetünk még hozzá:
- a kifacsart citrom lereszelt héját (az öntetbe)
- a bazsalikom mellé kevés kaprot vagy koriandert (szintén az öntetbe)
- a citrom helyett vagy mellé egy lime kifacsart levét, ha szeretjük a savanykás ízt (szintén az öntetbe)
- 15 dkg fetasajtot (összemorzsolva a zöldségekhez)
- 20 dkg olívabogyót (kettévágva a zöldségekhez)
- s akár tehetünk hozzá kevés búzacsírát vagy retekcsírást is.
Tipp: Ha nem szeretjük a a fekete bors erős ízét, őrölt fehérborsot is tehetünk a avokádósaláta öntetébe.
Tipp2: Ha megfőzünk egy-két tojást, s leszűrünk egy olajos halat, avval egy igen finom avokádós-halas salátát is készíthetünk a fenti recept alapján.
Az olajos halat villával törjük össze, s keverjük a salátához. A tojást vágjuk fel cikkekre, s tegyük a saláta köré.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az avokádósalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.