Füstölt csülkös bableves recept hagymával, fokhagymával, zöldségekkel, petrezselyemmel és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyet ugyan elég sokáig tart megfőzni, de a végeredmény egy tápláló, laktató, ízletes, és tápanyagokban gazdag leves.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csülkös bablevest. Majd azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Csülkös bableves recept
Eszközök
- 4 literes fazék
- serpenyő a rántás elkészítéséhez
A recept hozzávalói
- 30 dkg tarkabab
- 50 dkg füstölt csülök (csont nélkül)
- 8 dl víz
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- fél zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 darab babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg finomliszt
A rántáshoz
- 1 evőkanál zsír (lehet napraforgóolaj is)
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál fűszerpaprika
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A füstölt csülkös bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
- Másnap a füstölt csülköt egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy azt jól ellepje.S lassú tűzön, fedővel lefedve elkezdjük megfőzni.
- Amikor már bele tudjuk szúrni a villát a húsba (bő fél óra főzés után), beletesszük a főzőlébe az előre beáztatott babot az áztatóvízével együtt.
- Ezután elkezdjük megpucolni a sárgarépát és a fehérrépát.Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel őket.
- A fél zellert is megpucoljuk, s kisebb darabokra vágjuk.
- A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét. (Érdemes a bablevesből a rántás hozzákeverése előtt kihalászni.)
- S végül a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk.
- Miután a bab legalább fél órát főtt a csülök mellett, hozzáadjuk a bableveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük a levest babérlevelekkel, a csokor petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
A csipetke és a rántás előkészítése
- Míg a zöldségek megfőnek, előkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Majd lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, hogy egyszerre tudjuk hozzátenni a leveshez.
- Ezután a rántáshoz előkészülve a füstölt kolbászt vékony karikára vágjuk fel.
- A a vöröshagymát is megpucoljuk, s apró kockákra aprítjuk.
- S egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a tűzhely mellé a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
- Amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük a főzőléből, s félretesszük.
A csülkös bableves berántása és készre főzése
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
- Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
- A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
- Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s hozzáadjuk a leveshez a csipetkét.További 10 percig főzzük a levest, hogy egyenletesen besűrűsödjön, és a csipetke is megfőljön.
- A legvégén, ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
- Tálalás előtt a megfőtt húst felkockázzuk, a leveses tányérokba szétosztjuk, és rámerjük a forró levest.
Tippek s tanácsok a csülkös bableves elkészítéséhez
A csülkös bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tuti megüli a gyomrunkat.
Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.
Ami teljesen független attól, hogy fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készítjük el a csülkös bablevest. S ez minden bablevesre, még a babgulyásra is igaz.
A másik fontos összetevője a csülkös bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.
A harmadik fontos összetevő a füstölt hús. Ugyan a recept alapvetően füstölt csülökről szól, de ugyan ilyen mennyiségekkel el lehet készíteni a bablevest füstölt combból, lapockából vagy tarjából is.
Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy magába a levesbe nem teszünk sót (a receptből tudatosan maradt ki).
Ugyanis a füstölt csülök, mint minden füstölt hús) alap esetben sós, ami a főzés közben kioldódik a főzőlébe, ami bőségesen elegendő a bableveshez.
Csülkös bableves egyéni ízlésre szabva
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a répák mellé szórhatjuk be az elkészítés során.
Ha viszont szeretjük a fokhagymát, simán tehetünk a bablevesbe 1-2 gerezddel többet is.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.