Mexikói saláta

Mexikói saláta receptje kukoricából, sárgarépából, borsóból, zöldbabból, majonézzel, tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyen és gyorsan elkészíthető zöldséges saláta, mely önmagában is nagyszerű étel, de ehetjük kenyérrel, vagy felhasználhatjuk köretként is.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a mexikói salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

mexikói saláta

Mexikói saláta recept

A mexikói salátához a zöldségeket sós vízben feltesszük főni.
10 perc után hozzátesszük a kockázott paprikát, és az apróra vágott vöröshagymát is.
Míg fő a zöldség, összekeverjük a tejfölt, a joghurtot, a mustárt és a fokhagymaport a sóval és az őrölt borssal.
Amikor megfőtt a zöldség, leszűrjük, és hozzákeverjük az előkészített öntettel.
Majd legalább egy órán át pihentetjük hűtőben, hogy az ízek összeérjenek benne.
A mexikói saláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Hűtőben pihentetés 1 óra
Összes idő 1 óra 30 perc
Fogás Előétel, Köretek, Saláták, Zöldséges ételek
Konyha Mexikói
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a zöldségek megfőzéséhez
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
  • közepes tál a saláta összeállításához

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg mexikói zöldségkeverék
  • 1 liter víz (a zöldségek megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a főzővízbe)
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 darab paprika (TV vagy californiai)
  • 5 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál joghurt
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet fokhagymapor

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A mexikói salátához a mexikói zöldségkeveréket először forró vízben kiolvasszuk.
  • Majd a zöldségkeveréket sós vízben feltesszük főni.
  • Közben a vöröshagymát megpucoljuk, a paprikát megmossuk, csumájáról levágjuk, majd mind a kettőt apróra feldaraboljuk.
  • 10 perc után hozzátesszük a mexikói keverékhez a felkockázott paprikát, és az apróra vágott vöröshagymát is.
  • Míg fő a zöldség, összekeverjük a tejfölt, a joghurtot, a mustárt és a fokhagymaport a sóval és az őrölt borssal.
  • Amikor megfőtt a zöldség, leszűrjük, és hozzákeverjük az előkészített öntettel.
  • Majd a mexikói salátát legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek benne.
A recept jellemzői egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, saláta, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a mexikói saláta elkészítéséhez

A mexikói saláta elkészítésének sokféle változata van, amiben az eltérést a zöldségkeverékben lévő különbségek, illetve az alkalmazott salátaöntet jellege adja meg.

Minden mexikói saláta alapja a kukorica, borsó és a sárgarépa. Vannak olyan keverékek, amiben csak ez van. De lehet még benne feketebab, zöldhüvelyű zöldbab, bébikukorica, esetleg paprika is.

Ha mi magunk szeretnénk fagyasztott zöldségekből összeállítani egy keveréket, azt is megtehetjük, ha összekeverünk:

  • 30 dkg fagyasztott kukoricát,
  • 15 dkg fagyasztott sárgarépakockát,
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsót,
  • 15 dkg fagyasztott zöldbabot.

A lényeg az, hogy friss vagy fagyasztott zöldségeket használjunk fel a salátához. Mert akkor lesz a zöldségek állaga elegendően kemény.

 

Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük a mexikói salátát tőrölt fehérborssal is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan apróra összevághatsz egy kisebb jalapeno paprikát, s belekeverheted a megfőtt zöldségek közé.

Tipp2: Ha nem lelkesedsz a tejfölös-kefires öntetkért, a kefirt lecserélheted majonézre (amivel egyfajta tartár mártást kapsz).

De azt is megteheted, hogy a savanykás ízvilág helyett megszórod a megfőtt zöldségeket apróra vágott korianderrel vagy oregánóval, meglocsolod az egészet olívaolajjal, s végül alaposan összekevered az egészet, s úgy teszed be a hűtőbe egy órára.

 

Mexikói saláta konzervből

Ha konzervekből szeretnénk mexikói salátát csinálni, két eltérő lehetőségünk van.

Az első nagyon egyszerű lehetőség, ha mexikói keveréket összekeverjük a korábban bemutatott öntettel. Aminél van pár apróság, amire érdemes odafigyelnünk:

  • Mielőtt a salátához elkezdjük megfőzni a zöldségeket, mindenképpen mossuk át a zöldségeket.
  • A dobozon feltüntetett tömegek a levükkel együtt értendő, tehát a fenti öntetek durván két konzervnyi zöldséghez elegendők.
  • A konzervek előfőzöttek, tehát az újra forrástól számítva 10-12 perc elteltével leszűrhetjük a zöldségeket.
  • Éppen ezért a zöldségek megfőzés előtt érdemes a paprikát és a hagymát megpucolni felaprítani, és egyből a zöldségek mellé beletenni a főzővízbe.

A mexikói salátát többféle konzervből is elkészíthetjük. Amihez a zöldségek arányait nem érdemes nagyon változtatni.

Amiből az következik, hogy az elkészülő salátához 2 doboz kukoricát 1-1 doboz zöldborsót, bébirépát és zöldhüvelyű zöldbab használjunk fel (közel azonos töltőtömegű konzervek esetén).

Érdemes a főzés előtt a zöldbabot és a bébirépát érdemes összevágni, majd a zöldségeket egy tálba összeönteni és lemérni. Hogy az elkészítendő majonézes vagy olívaolajos öntet mennyiségét meg tudjuk határozni.

Jó étvágyat a mexikói salátához

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating