A tenger gyümölcsei saláta receptje citrommal, fokhagymával, petrezselyemmel, bazsalikommal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy jellegzetes mediterrán előétel, amely az olívabogyótól, a lilahagymától és a füstölt lazactól lesz igazán különleges.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tenger gyümölcsei salátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tenger gyümölcsei saláta recept
A recept hozzávalói
- 60 dkg tenger gyümölcsei keverék (fagyasztott kagyló, rák és tintahal)
- 1 darab citrom (nagy)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 szál bazsalikom
- 1 dl olaj
- 2 fej saláta
- 2 evőkanál olívabogyó (paprikával töltött )
- 2 darab lilahagyma (közepes)
- 2 darab paradicsom (közepes)
- 1 mokkáskanál só
- ½ mokkáskanál bors
- 4-5 szelet füstölt lazac (vékony)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A salátákat leveleire bontva megmossuk, lecsöpögtetjük, majd ujjnyi széles csíkokra felvágjuk.
- Az olajbogyókat félbevágjuk.
- A lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és gyűrűire szedjük.
- A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, végül közepes kockákra vágjuk.
- Ezután az olíva bogyót, a hagymát és a paradicsomot kissé megsózzuk, megborsozzuk, s az olaj egyik felével összekeverjük. 10 percig állni hagyjuk.
- A fagyasztott tenger gyümölcseit forró vízzel leöblítjük, amitől könnyedén felolvad.Amikor felolvadt, a citromot kettévágjuk, s a tenger gyümölcseire facsarjuk. (Érdemes alaposan átkeverni, hogy a citrom mindenhova eljusson.)
- A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymaprésen áttörjük, majd a fölaprított petrezselyemmel és a bazsalikommal az olíva olaj másik felében elkeverjük.
- Tálaláskor a salátát négy fele osztjuk, ráhalmozzuk a felolvadt tenger gyümölcseit. Sózzuk, borsozzuk, s a fokhagymás olajjal meghintjük. A lilahagymás paradicsommal, illetve a felaprított lazaccal díszítjük
Tippek és tanácsok a tenger gyümölcsi saláta elkészítéséhez
Egyszerű és nagyszerű recept, amit tényleg csak el kell készíteni.
Ha kétféle salátát használunk hozzá, mondjuk fejes salátát és és jégsalátát (vagy kínai kelt, vörös cikóriát), azzal az ízélményt lehet fokozni.
De azt is megtehetjük, más fajta salátákat használunk, például fordos salátát, tölgylevelű salátát, római salátát vagy ezek keverékét.
S ami fontos, hogy egy könnyű és tartalmas ételt lehet varázsolni általa akár egy negyedóra alatt.
Ha annyira nem lelkesedünk a nyers tengeri herkentyűkért
Egy lábosban a garnélarákot, a tintahalat és a tengeri kagylót előre meg is főzhetjük.
Annyi vizet használjunk a tenger gyümölcseinek megfőzéshez, hogy jól ellepje. És természetesen a főzővízbe tegyünk sót is, különben az eredmény ízetlen lesz…
Ha a tintahal is megpuhult, szűrjük le, s miután kihűlt, mehet rá az egész megfőtt keverék a salátalevelekre. Tetejére pedig mehet a fokhagymás-olíva olajos dresszing és a füstöltlazac.