A kolbász sütése, az elkészítés részletes leírásával: Miért reped ki a sütés közben a kolbász, s mit tehetünk ellene? Illetve a fagyasztóból kivett kolbászt hogyan érdemes kisütni?
Majd amikor már végignéztük azt, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan megsütni a kolbászt, azt is megnézzük, hogyan lehet azt melegen feltálalni.
S végül azt is megnézzük, miként lesz a kisült kolbász zsírjából ízletes csemege reggelire, uzsonnára, vagy egy kiránduláson a szendvicsben?
Kolbász sütése
Eszközök
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi
A recept hozzávalói
- 60 dkg kolbász
- 1 dl víz
- 1 evőkanál zsír
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A sütéshez tegyük a kolbászt a tepsibe.Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, s a behelyezés után vékony tűvel vagy villával szurkáljuk be a tetejüket, ne hogy kirepedjenek.
- A behelyezés után tegyünk a tepsibe kevés vizet és zsírt, hogy amíg a kolbász nem engedi ki magából a zsírját, ne tapadjon le az aljára (mert kiszedésnél könnyen szétszakad).
- Majd az egészet tegyük 30-40 percre 160-180 fokra előmelegített sütőbe.
- Akkor jó, ha a villába könnyedén beletudjuk nyomni a kolbászba.
Tippek és tanácsok a kolbász sütéséhez
Az első és legfontosabb, hogy a disznótoros kolbászt nem elég masszív ahhoz, hogy sütés közben forgassuk, ezért nem túl szerencsés gondolat egy serpenyőben nekiállni kisütni őket.
Ha fagyasztóból vesszük elő a kolbászt, mindenképpen tegyük őket negyed órára langyos vízbe. Ettől részben meg fog olvadni (mely egyszerűbbé teszi a kisütést). Másrészt a külső bőre visszanyeri a rugalmasságát (hogy meg tudjuk szurkálni a kipukkadás ellen).
Ha belseje nem olvadt ki teljesen, az nem gond. Ilyen esetben a sütő inkább 160 fokos legyen, mint 180 (hogy egyenletesebben süljön meg a hurka vagy a kolbász)
A sült kolbász tálalása
Tálalás során vigyázzunk, hogy ne essen szét a megsült kolbász. Széles és lapos szedőkanállal a tepsi aljáról először szedjük fel a kolbászt, s csak utána kezdjük el feldarabolni, s tányérokra tenni.
Köretként a főtt krumplit összetörhetjük, s kevés kolbász szaftot hozzáadva ízletesebbé tehetjük. Amit kevés zsíron megpirított hagymával még finomabbá tehetünk.
De csinálhatunk hozzá petrezselymes krumplit, párolt lilakáposztát, vagy tehetünk mellé egy nagy adag salátát is.
Azt is megtehetjük, hogy a sütőben egy nagyobb tepsiben a kolbász mellé teszünk megpucolt, s nagyobb darabokra vágott krumplit. A sütőben megsült krumpliból a kolbász ízeit és illatait magukba szívva isteni csemege lesz belőle.
Fontos: amikor a tepsiből kivesszük a krumplikat, vágjuk fel őket kisebb darabokra. Majd sózzuk meg őket rendesen, mint ahogy az olajban sült krumplit szoktuk.
A megmaradt zsírt egy kisebb bögrében el lehet tenni a hűtőbe. Isteni pecsenyezsír lesz belőle, amit kenyérre kenve később is megehetünk. S ha szeretjük, ehetünk hozzá paprikát, paradicsomot esetleg kígyóuborkát.
Ha megmaradt a kisült kolbászból, azt is rávághatjuk vékony karikák formájában.