Hagyományos brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye recept sertéscombból, sült krumplival, sóval, borssal, majoránnával és őrölt köménnyel, az elkészítés pontos lépéseivel.

Mindezt úgy, hogy az elkészített sertéspörkölt szaftjában hagyjuk kicsit állni a kockára vágott sültkrumplit, hogy azt magába szívja.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a brassói aprópecsenyét. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

brassói aprópecsenye

Hagyományos brassói aprópecsenye recept

A hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a sertéscombot felaprítjuk.
Zsíron (vagy olajon) megpirítjuk a hagymát, majd amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.
Hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot is, és fehéredésik sütjük, rendszeres kevergetés mellett.
Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát és a fűszereket. Majd alaposan felöntjük vízzel az egészet, hogy az összes alkotóelemet ellepje, s fedő alatt puhára főzzük a húst.
Míg fő a pörkölt, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk s bő olajban kisütjük.
Amikor a hús kezd megpuhulni, a pörkölthöz hozzákeverjük a kisült krumplit, jól összekeverjük az egészet, s hagyjuk a krumplinak, hogy magába szívja a sertéspörkölt szaftjának egy részét.
Káposztával, csalamádéval vagy uborkával tálaljuk.
A brassói aprópecsenye hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 min
Főzés idő 1 ó 30 min
Összes idő 1 ó 50 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • nagyobb lábos
  • nagyobb serpenyő
  • nagyobb tál

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg krumpli
  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj (lehet étolaj vagy zsír is)
  • 1 darab TV paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 kávéskanál őröltbors
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál petrezselyemzöld (púpozott)
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 liter víz
  • 4-5 dl napraforgóolaj (a krumpli kisütéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Krumplit meghámozásával kezdjünk, s centis kockákra vágjuk fel.
    Áztassuk be vízbe, hogy ne feketedjen meg, s többi összetevő előkészítése után cseréljük le a vizet, hogy a keményítő egy része eltávozhasson.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A sertéscombot centis kockákra vágjuk fel.

A pörkölt alap elkészítése

  • A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az olajon (vagy a zsíron) folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, s fehéredésig pirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, s jól összekeverjük az egészet.
  • Sózzuk, borsozzuk, petrezselymet, majoránnát, őrölt köménymagot és fűszerpaprikát adunk hozzá.
    Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a fűszereket szétoszlassuk.
  • Végül a pörkölt alapot jó sok vízzel felöntjük, hogy a végén bőséges szaftja legyen a sertéspörköltnek.
    Bő egy óráig főzzük, időnként ellenőrizve, hogy van-e elég lé a húson.

A krumpli kisütése

  • Miközben fő a sertés pörkölt, egy nagyobb serpenyőben az olajat felmelegítjük 180 fokra.
    Fontos, hogy az olaj jó forró legyen, mert különben a krumpli nem sül át rendesen.
  • Ezután a krumplit kivesszük a vízből, hagyjuk lecsepegni, s a felforrósított olajba tesszük úgy, hogy a krumplit teljesen befedje.
    8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, párszor átkeverve a krumplit.
  • Egy nagyobb tálban papírszalvétát teszünk, amire az elkészült sültkrumpli kerül.
    Hagyjuk a krumpliról lecsepegni az olajat, amit majd a papírszalvéta felszív.
  • Amikor kezd a sertéscomb megpuhulni, hagyjuk hogy a szaft besűrűsödjön.
  • Majd keverjük hozzá a sültkrumplit a pörkölthöz
    Főzzük az egészet még 8-10 percig, hogy a sültkrumpli beszívja a pörkölt szaftját.
  • Káposztával, csalamádéval vagy uborkával tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a brassói aprópecsenye elkészítéséhez

A brassói aprópecsenye elkészítése kapcsán pár dologra érdemes odafigyelni.

Az első pont a krumpli fajta kiválasztása. Érdemes elsősorban “A” jelű, sütnivaló krumplit választani. A “B” jelű krumpli több keményítőt tartalmaz, amitől a kisült krumpli állaga grízes lehet.

A második pont a krumpli megpucolása. Mindenképpen vágjuk ki a pucolásnál a megzöldült vagy megfeketedett részeket, különben a kisült krumpli keserű lesz.

A harmadik pont a krumpli darabolása. Mindenképpen kockára vágjuk fel a krumplit, különben a sült krumplit nehezen lehet majd összekeverni a pörkölttel. A szalmakrumpli hosszabb darabjai könnyedén összetőrnek a keverés hatására, , s nem lesz a végeredmény egyenletes eloszlású.

Hasonlóan finom recept:
Töltött dagadó

A töltött dagadó recept hagymával, fokhagymával, tojással, zsemlével, majoránnával és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával. Az elkészítése kíván némi gyakorlatot Read more

Másrészt a brassói ízéhez a sült krumpli zaftos belső ízvilága is hozzátartozik, ami nélkül a végeredmény nem lesz az igazi.

Tipp1: A brassói aprópecsenye pörkölt alapját nem csak sertéscombból készíthetjük el, hanem karajból, lapockából vagy akár oldalasból is.

Ha szeretnénk a pörkölt alapot kicsit karakteresebbre elkészíteni, a hagymát 10-15 deka apróra vágott kisült szalonnára dobjuk rá.

 

Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát a pörköltalaphoz. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a többi fűszerrel együtt adjuk a pörköltalaphoz.

Tipp4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, őrölt fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a pörkölt alaphoz a vízzel felöntés után egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagyományos brassói aprópecsenyét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a brassói aprópecsenyéhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating