Darált húsos rakott tészta

Darált húsos rakott tészta receptje hagymával, fokhagymával, paradicsommal, oregánóval, bazsalikommal az elkészítés részletes leírásával.

Laktató húsos tésztaétel, melyet összeállítani is könnyű, s a sütőben is viszonylag rövid idő alatt megsül.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a darált húsos rakott tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Darált húsos rakott tészta recept

A rakott tészta elkészítéséhez csupán a paradicsomos darált húsos szószt kell előkészíteni.
Majd összekeverni a megfőzött tésztával, s a jénaiba elegyengetve a tetejére sajtot szórni. S mehet is be a sütőbe.
A darált húsos rakott tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek, Tésztás ételek
Konyha Magyar, Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • nagyobb lábos
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 50 dkg darált hús
  • fűszerpaprika
  • oregánó
  • bazsalikom
  • őrölt bors
  • 2 darab paradicsom
  • 40 dkg penne tészta

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A paradicsomot megmossuk, majd apró darabokra összevágjuk.
  • Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a penne tésztát.
    A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).

A darált húsos alap elkészítése

  • Olívaolajon az újhagymát üvegesre pirítjuk.
  • Majd hozzátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk azt is (kevergetve, ne hogy odakapja).
  • A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát ás a fokhagymát.
    Visszatéve a tűzre, sózzuk, borsozzuk.
  • Hozzáadjuk a paradicsomot, az oregánót és a bazsalikomot, és kis lángon az egészet 10 percig tovább főzzük.

A darált húsos rakott tészta összeállítása

  • Amikor a penne tészta megfőtt, szűrjük le.
  • A leszűrt tésztát, amikor a a paradicsomos-darálthúsos massza elkészült, jó alaposan keverjük össze.
  • A végeredményt beletesszük a tepsibe, s megszórjuk reszelt trappista sajttal.
  • 180 fokon 20 percig sütjük, amíg a sajt teteje aranybarnává nem válik.
  • Tálalásnál: A tetejére bazsalikomlevelet vagy kakukkfüvet tehetünk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a darált húsos rakott tészta elkészítéséhez

A darált húsos rakott tészta szószának elkészítése sokféle képen lehetséges.

  • Ha picit könnyedebb ételre vágyunk, adhatunk hozzá néhány feldarabolt paprikát is, mely az egészet fellazítja.
  • Érett paradicsom hiányában használhatunk helyette 2-3 dl paradicsomlét is.
  • Fűszerezhetjük a darált húsos szószt petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, rozmaringgal, majoránnával, kurkumával, oregánóval, bazsalikommal, tárkonnyal, lestyánnal vagy akár kevés római köménnyel.
  • S lehet egy kicsit mexikóis a töltelék némi chilit és kukoricát hozzáadva.

Amit viszont érdemes elkerülni az a tejszín találkozását a paradicsommal.

 

Több receptoldalon is azt láthatjuk, hogy a paradicsomos vagy paradicsomszószos darált húshoz tejszínt tesznek. Én ezt viszont nem ajánlanám, mert a bélműködésnek egy hirtelen löketet adhat.

Ugyan ezért elkerülendő a paradicsomos rakott tészta tetején a besamel mártás is. Még akkor is, ha egyébként a két íz, megfelelő fűszerekkel akár még passzolna is. S más rakott tésztás ételnél ez az ajánlás ezen az oldalon is szerepel.

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

 

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp3: Ha nincs otthon éppen penne tészta, használhatunk akár fussili tésztát, makarónit vagy spagettit is.

Ebben az esetben a tészta megfőzése nem igényel kiemelt figyelmet, mert az olaszos, durum tészta nehezen fő szét, nem érzékeny a túlfőzésre. Egy kevés olajat a főzővízhez téve az összetapadást is megakadályozhatjuk.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rakott tésztát darált hússal, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a darált húsos rakott tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating