A káposztás tészta receptje édeskáposztából napraforgóolajjal, cukorral, sóval s egy kevés borssal az elkészítés részletes leírásával.
S ez még annak ellenére is igaz, hogy a káposzta dinszteléséhez első lépésben a cukrot meg kell olvasztani, s picit karamellizálni, amihez némi ügyesség és tapasztalat kell, hogy oda ne kapja.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a káposztás tésztát. Majd megnézzük azt is, hány féle módon szokás a káposztás kockát ízesíteni.
Káposztás tészta recept
Eszközök
- Káposztagyalu
- Magas falú serpenyő
- nagyobb lábos
A recept hozzávalói
- 1 fej édeskáposzta
- só (ízlés szerint)
- 5 evőkanál napraforgóolaj (vagy kókuszolaj)
- 2 teáskanál cukor
- 2 kiskanál bors (elhagyható)
- ½ kg tészta (nagy kocka vagy fodros kocka)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az édeskáposzta megpirítása
- Az édeskáposzta külső leveleit leszedjük, négyfelé vágjuk, s a torzsáját kivágjuk.A káposzta a többi részét lereszeljük, vagy apró csíkokra vágjuk.
- A felaprított káposztát jó alaposan megsózzuk s összekeverjük, hogy elkezdjen levet engedni és összeesni.
- Durván negyed óra után, amikor a káposzta levet engedett, kinyomkodjuk, hogy a levétől megszabadítsuk.
- Amikor a káposztát kinyomkodtuk, akkor kezdjük el a cukrot az olajon pirítani kis lángon.
- Amikor a cukor aranybarna színű lesz, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát.
- Folyamatos kevergetés közben a káposztát megpirítjuk, amíg zsemleszínű nem lesz.
A tészta kifőzése
- Miközben a káposzta pirul, feltehetjük a főzővizet forrni a tésztának.
- Amikor a víz forr, sót adunk a vízhez, kevés olajat, s folyamatos kevergetés közben a tésztát is.Addig folytassuk a tészta kevergetését a főzővízben, amíg a víz újra el nem kezd forrni.
- Amikor a tészta megfőtt, egyből szűrjük le.
- Amikor a káposzta megpirul, adjuk hozzá a tésztát, s alaposan keverjük el őket egymással.
Tippek és tanácsok a káposztás tészta elkészítéséhez
A káposztás tészta elkészítése két helyen mehet félre.
- Ha a káposzta nem lett jól megpirítva (nyers, égett, túlságosan vizes)
- Ha a tészta állaga nem megfelelő (kemény vagy szétfőtt)
A káposzta dinsztelésének titka az idő. Nem érdemes megspórolni:
- a reszelésre szánt időn (abból csak horzsolásos balesetek lesznek);
- a cukor karammellizálásán (ha túlhevítjük, könnyen megég, s kezdhetjük elölről);
- s magán a pirításon sem (a végeredmény nyers lesz).
Mindenképpen szánjunk rá a káposzta megpirításra minimum 20-25 percet. S csak akkor kapcsoljunk alá rendesen, amikor már bőséges levet engedett.
Fontos: A felhasznált tojásos tészta megfőzése figyelmet igényel, mert érzékeny a túlfőzésre. Ezért a víz újraforrásától számított 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.
A káposztás tésztát, hasonlóan a túrós csuszához, hagyományosan nagy kockával szokás elkészíteni (innen is jön a másik neve: káposztás kocka).
De ha nincs otthon belőle, nyugodtam elkészíthetjük fodros kockával vagy rövid metélttel is.
Tipp1: Ha szeretjük a dinsztelt káposzta ízét, nyugodtan válasszunk nagyobb fej káposztát (akár egy kilósnál is nagyobbat), nem lesz túl sok a fél kiló tésztához.
Tipp2: Ha szeretjük a karammell ízét, nyugodtan tehetünk a pirításkor több cukrot is az olajba, akár 1-2 evőkanállal is. A káposzta ízét remekül ki fogja egészíteni.
S függően attól, hogy milyen ízvilágot részesítjük előnyben, a végén még megsózhatjuk, megborsozhatjuk vagy megcukrozhatjuk az elkészült káposztás tésztát.
Tipp3: Aki nem szereti a bors ízét, próbálja ki a tarkaborsot, melynek az íze sokkal lágyabb, kevésbé karakteres, s remekül kiegészíti a dinsztelt fehérkáposztát.