Káposztás tészta

A káposztás tészta receptje édeskáposztából napraforgóolajjal, cukorral, sóval s egy kevés borssal az elkészítés részletes leírásával.

S ez még annak ellenére is igaz, hogy a káposzta dinszteléséhez első lépésben a cukrot meg kell olvasztani, s picit karamellizálni, amihez némi ügyesség és tapasztalat kell, hogy oda ne kapja.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a káposztás tésztát. Majd megnézzük azt is, hány féle módon szokás a káposztás kockát ízesíteni.

káposztás tészta

Káposztás tészta recept

Az olajat kis lángon felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukort. Folyamatos keverés közben addig melegítjük, míg a cuk el nem kezd barnulni.
Ekkor hozzáadjuk az előre lereszelt káposztát, a sót és a borsot, majd folyamatos keverés közben hagyjuk, hogy megfonnyadjon és levet eresszen.
Közben kifőzzük a tésztát is, s mikor a tészta megfőtt és leszűrtük, hozzáadjuk a tésztához.
Tetejét sóval, borssal vagy porcukorral megszórva tálaljuk.
A káposztás tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 1 óra 5 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Káposztagyalu
  • Magas falú serpenyő
  • nagyobb lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej édeskáposzta
  • (ízlés szerint)
  • 5 evőkanál napraforgóolaj (vagy kókuszolaj)
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 kiskanál bors (elhagyható)
  • ½ kg tészta (nagy kocka vagy fodros kocka)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az édeskáposzta megpirítása

  • Az édeskáposzta külső leveleit leszedjük, négyfelé vágjuk, s a torzsáját kivágjuk.
    A káposzta a többi részét lereszeljük, vagy apró csíkokra vágjuk.
  • A felaprított káposztát jó alaposan megsózzuk s összekeverjük, hogy elkezdjen levet engedni és összeesni.
  • Durván negyed óra után, amikor a káposzta levet engedett, kinyomkodjuk, hogy a levétől megszabadítsuk.
  • Amikor a káposztát kinyomkodtuk, akkor kezdjük el a cukrot az olajon pirítani kis lángon.
  • Amikor a cukor aranybarna színű lesz, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát.
  • Folyamatos kevergetés közben a káposztát megpirítjuk, amíg zsemleszínű nem lesz.

A tészta kifőzése

  • Miközben a káposzta pirul, feltehetjük a főzővizet forrni a tésztának.
  • Amikor a víz forr, sót adunk a vízhez, kevés olajat, s folyamatos kevergetés közben a tésztát is.
    Addig folytassuk a tészta kevergetését a főzővízben, amíg a víz újra el nem kezd forrni.
  • Amikor a tészta megfőtt, egyből szűrjük le.
  • Amikor a káposzta megpirul, adjuk hozzá a tésztát, s alaposan keverjük el őket egymással.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a káposztás tészta elkészítéséhez

A káposztás tészta elkészítése két helyen mehet félre.

  1. Ha a káposzta nem lett jól megpirítva (nyers, égett, túlságosan vizes)
  2. Ha a tészta állaga nem megfelelő (kemény vagy szétfőtt)

A káposzta dinsztelésének titka az idő. Nem érdemes megspórolni:

  • a reszelésre szánt időn (abból csak horzsolásos balesetek lesznek);
  • a cukor karammellizálásán (ha túlhevítjük, könnyen megég, s kezdhetjük elölről);
  • s magán a pirításon sem (a végeredmény nyers lesz).

Mindenképpen szánjunk rá a káposzta megpirításra minimum 20-25 percet. S csak akkor kapcsoljunk alá rendesen, amikor már bőséges levet engedett.

Fontos: A felhasznált tojásos tészta megfőzése figyelmet igényel, mert érzékeny a túlfőzésre. Ezért a víz újraforrásától számított 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.

 

A káposztás tésztát, hasonlóan a túrós csuszához, hagyományosan nagy kockával szokás elkészíteni (innen is jön a másik neve: káposztás kocka).

De ha nincs otthon belőle, nyugodtam elkészíthetjük fodros kockával vagy rövid metélttel is.

Tipp1: Ha szeretjük a dinsztelt káposzta ízét, nyugodtan válasszunk nagyobb fej káposztát (akár egy kilósnál is nagyobbat), nem lesz túl sok a fél kiló tésztához.

Tipp2: Ha szeretjük a karammell ízét, nyugodtan tehetünk a pirításkor több cukrot is az olajba, akár 1-2 evőkanállal is. A káposzta ízét remekül ki fogja egészíteni.

 

S függően attól, hogy milyen ízvilágot részesítjük előnyben, a végén még megsózhatjuk, megborsozhatjuk vagy megcukrozhatjuk az elkészült káposztás tésztát.

Tipp3: Aki nem szereti a bors ízét, próbálja ki a tarkaborsot, melynek az íze sokkal lágyabb, kevésbé karakteres, s remekül kiegészíti a dinsztelt fehérkáposztát.

Jó étvágyat a káposztás tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating