A zöldséges karfiolleves receptje sárgarépával, fehérrépával, karalábéval, zellerrel és petrezselyemmel az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró dologra érdemes odafigyelni, mert a benne lévő zöldségek nem ugyan annyi idő alatt főnek meg.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges karfiollevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldséges karfiolleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 darab karalábé
- 1 negyed zellergumó
- 1 fej karfiol (kisebb)
- 1-2 evőkanál étolaj (lehet olívaolaj is)
- 1-2 teáskanál zöldfűszer-keverék
- só
- bors (elhagyható)
- 1 kiskanál fűszerpaprika (púpozott)
- 7-8 dl víz
- 1 szál zellerzöld (elhagyható)
- 1 csokor petrezselyemzöld
A tálaláshoz
- 1-2 dl fejföl (felkeverve)
- snidling (apróra összevágva)
- friss petrezselyem (apróra összevágva)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és karikára vágjuk.A karalábét és zellert is megpucoljuk, fél centis kockákra vágjuk.
- A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük,
- A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a zellert lábasba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal. Közepes lángon kicsit megpirítjuk őket.
- Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Jól átkeverjük, hogy a paprika is egy picit megpiruljon.
- Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, újabb adag vizet adunk a leveshez, valamint az apró rózsákra szétszedett karfiolt.További 8-10 percig tovább főzzük a leves, hogy az összes alkotóeleme rendesen megfőljön.
- Amikor a zöldséges karfiolleves elkészült, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet kivesszük a levesből.(Aki szereti nyugodtan megeheti, de nem mindenki szereti.)
- Tejföllel, friss snidlinggel vagy petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
Tippek és tanácsok a zöldséges karfiolleves elkészítéséhez
A zöldséges karfiolleves elkészítése nem bonyolult, s nem is igazán érdemes túlfűszerezni.
Ha még intenzívebb karfiol ízre vágyunk, próbáljuk ki a karfiolkrémlevest, melynek alapreceptjében a karfiol mellett csak hagyma és krumpli szerepel.
Ugyan ebben a receptben nem szerepel a hagymás, fokhagymás alap, de bátran azzal is elkészíthetjük a karfiollevest. A zöldségek megpirítása előtt egy kis fej apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát nyugodtan megpiríthatunk az olajban.
A leves még finomabb lesz, ha a zöldségek megfőzéséhez zöldség alaplét használunk. Vagy kétszeresére felhígított maradék zöldségleves levét, mert abban kevésbé főnek ki az ízek.
Ha nincs ott maradék levesünk, s szoktunk leveskockát használni a főzéshez, nyugodtan tehetünk a levesbe 1-2 zöldségleves kockát is, attól is finomabb lesz ez a leves.
Amire viszont érdemes lehet odafigyelni, hogy a karfiol rózsája picit kesernyés ízű, amit nem mindenki szeret. Ezért érdemes lehet külön foglalkozni a karfiol előfőzésével.
- Ilyen esetben is a zöldségekkel együtt kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, de a zöldségek mellé nem tesszük be a főzőlébe, hanem a karfiolt külön kezdjük el főzni egy kis fazékban.
- Pár perc után a karfiolt kiszedjük a vízből, majd a zellerzölddel és a petrezselyemmel kerül bele magába a levesbe.
Ha pedig szeretnénk kicsit gazdagabban ezt a levest, főzhetünk bele egy kisebb krumplit, egy kis adag grízgaluskát vagy nokedlit.
Arra figyeljünk, hogy a krumpli belefőzésekor tegyünk a levesbe extrán sót, míg a grízgaluska és a nokedli viszonylag sok folyadékot vesz fel, ami miatt a leveshez extra mennyiségű víz és só is kell.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges karfiollevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

