Rántott gomba

A rántott gomba elkészítésének részletes bemutatása, ahogyan a belseje rendesen megpuhul, s a külső bundája mégis ropogós lesz.

Melyik az a pont, ahol a legtöbben elrontják, s mi az a nagyon egyszerű dolog, amivel ez nagyon könnyen elkerülhető.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a rántott csirkemellet. Majd megnézzük azt is, hogy mik azok a pontok, amire érdemes odafigyelni.

rántott gomba

Rántott gomba recept

A gombát alaposan megmossuk, a ráragadt földes részeket dörzsöléssel vagy a kés hegyével eltávolítjuk.
Ezután a tönkök alját levágjuk, vagy egyszerűen a gombafej tövénél kitőrjük, s a gombafejeket kívül-belül megsózzuk.
Ezután a gombafejeket megforgatjuk a lisztben, ügyelve arra, hogy a gombafejek belső, lemezes részén is egyenletesen megtapadjon a liszt.
A belisztezett fejeket megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen, majd prézlivel (zsemlemorzsával) is befedjük őket mind a két oldalon.
A kipanírozott gombafejeket 6-8 perc alatt forró olajban kisütjük, 3-4 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
A kisült gombafejekről az olajat lecsepegtetjük, s már tálalhatjuk is.
A rántott gomba hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Előétel, Főétel, Sültek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő
  • sütőlapát vagy fogó

A recept hozzávalói
  

  • kg gomba (csiperke, vargánya, őzláb)
  • 5-10 dkg finomliszt
  • 2-3 darab tojás
  • 10-15 dkg prézli (zsemlemorzsa)
  • napraforgóolaj (lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A gombát alaposan megmossuk, a ráragadt földes részeket dörzsöléssel vagy a kés hegyével eltávolítjuk.
  • Ezután a tönkök alját levágjuk, vagy egyszerűen a gombafej tövénél kitőrjük, s a gombafejeket kívül-belül megsózzuk.
  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.

A gombafejek kipanírozása

  • A besózott gombafejeket megforgatjuk a lisztben, ügyelve arra, hogy a gombafejek belső, lemezes részén is egyenletesen megtapadjon a liszt.
  • Majd a gombafejeket felállítva az oldalukra kicsit beleejtjük a lisztbe, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.
    Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • Végül a gombafejeket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
  • A bepanírozott gombafejeket tányérra vagy egy tálcára tesszük, s hagyjuk, hogy a panír kicsit megszikkadjon.

A gombafejek kisütése

  • A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    Fontos! A bepanírozott gombafejeket akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
  • Közepes lángon süssük a gombát, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.
    Ne rontsd el! Ne szúrjunk a bepanírozott gombába villát, mert attól a gomba leve kifolyik, s nem fog rendesen megpuhulni a belseje (kemény és nyers marad)
  • Végén a megsült gombafejeket tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek s tanácsok a rántott gombához elkészítéséhez

A rántott brokkoli szíve s lelke a jó minőségű gomba. Éppen ezért csak és kizárólag friss gombákat használjunk fel.

A wikipédia több száz hazánkban is előforduló ehető gombát sorol fel, hogy a lehetőségek tárháza hatalmas.

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

A legtöbb vadon termő gombának csak a kalapja rántható ki. A száruk túlságosan kemény ahhoz, hogy olajban kisüssük.

 

De ettől még a gombák tönkje nagyszerű alapanyagai lehetnek egy gombakrémlevesnek vagy bármilyen más gombás receptnek. Érdemes őket megpucoltan a fagyasztóba tenni egy későbbi főzéshez, ha nem akarunk a rántott gomba mellé egy másik gomás ételt éppen elkészíteni.

A másik fontos pont a panírozáshoz használt alapanyagok minősége:

  • a lisztet, ha régebben vettük vagy használtuk, érdemes átszitálni.
  • A tojások is lehetőleg nagyobb méretőek legyenek, az extra sárgás változat különösen jó választás.
  • A prézli is inkább a durvább fajtájú legyen (vagy akár házi is).

Egy gyakorlatias tipp: Ha rendszeresen szoktunk panírozott, bundázott ételeket enni, akkor a panírozás végén megmaradt lisztet és prézlit külön-külön egy kis tárolóedénybe félre rakhatjuk a következő alkalomig.

Ha nem szeretjük napraforgó olaj karakteres ízét, nagyobb mennyiségű olvasztott kókuszzsírban vagy repceolajban is kisüthetjük a gombákat.

 

A másik lehetőség, hogy a napraforgóolajba teszünk 5-10 dekagramm vajat, amitől a zsiradék íze lágyabbá válik.

Amit viszont érdemes elkerülni, az az extraszűz olívaolaj és önmagában az olvasztott vaj. Bennük nincs elegendő hosszú szénláncú, omega-9 zsírsav, s épp ezért nem bírják a kisütéshez szükséges magas hőfokot (feketén megégnek a sütés során).

Az elkészült rántott gombafejeket rizzsel, rizibizivel, tört krumplival, krumplipürével, hercegnő burgonyával valamint majonézzel vagy tartármártással tálaljuk.

Egyébként a rántott gomba hidegen is fogyasztható. Kerülhet szendvicsbe, hidegtálra, vagy fogyaszthatjuk önmagában is, minden esetben nagyszerű élményben lesz részünk.

Egy apró megjegyzés: Egyszerre többféle zöldséget is kisüthetünk, de egy fontos dologra mindenképpen figyeljünk oda. Ha a zöldségek mellett rántott halat is szeretnénk sütni, azt mindenképp a végére hagyjuk, mert az olaj átveszi a hal ízét, s minden, ami utána benne sül, ugyancsak hal ízű lesz.

Jó étvágyat a rántott brokkolihoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating