A rántott gomba elkészítésének részletes bemutatása, ahogyan a belseje rendesen megpuhul, s a külső bundája mégis ropogós lesz.
Melyik az a pont, ahol a legtöbben elrontják, s mi az a nagyon egyszerű dolog, amivel ez nagyon könnyen elkerülhető.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a rántott csirkemellet. Majd megnézzük azt is, hogy mik azok a pontok, amire érdemes odafigyelni.
Rántott gomba recept
Eszközök
- 2 lapostányér
- 1 mélytányér
- nagyobb serpenyő
- sütőlapát vagy fogó
A recept hozzávalói
- ⅓ kg gomba (csiperke, vargánya, őzláb)
- 5-10 dkg finomliszt
- 2-3 darab tojás
- 10-15 dkg prézli (zsemlemorzsa)
- napraforgóolaj (lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A gombát alaposan megmossuk, a ráragadt földes részeket dörzsöléssel vagy a kés hegyével eltávolítjuk.
- Ezután a tönkök alját levágjuk, vagy egyszerűen a gombafej tövénél kitőrjük, s a gombafejeket kívül-belül megsózzuk.
- Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
- Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
- A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A gombafejek kipanírozása
- A besózott gombafejeket megforgatjuk a lisztben, ügyelve arra, hogy a gombafejek belső, lemezes részén is egyenletesen megtapadjon a liszt.
- Majd a gombafejeket felállítva az oldalukra kicsit beleejtjük a lisztbe, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
- Végül a gombafejeket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
- A bepanírozott gombafejeket tányérra vagy egy tálcára tesszük, s hagyjuk, hogy a panír kicsit megszikkadjon.
A gombafejek kisütése
- A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat. Fontos! A bepanírozott gombafejeket akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
- Közepes lángon süssük a gombát, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.Ne rontsd el! Ne szúrjunk a bepanírozott gombába villát, mert attól a gomba leve kifolyik, s nem fog rendesen megpuhulni a belseje (kemény és nyers marad)
- Végén a megsült gombafejeket tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.
Tippek s tanácsok a rántott gombához elkészítéséhez
A rántott brokkoli szíve s lelke a jó minőségű gomba. Éppen ezért csak és kizárólag friss gombákat használjunk fel.
A wikipédia több száz hazánkban is előforduló ehető gombát sorol fel, hogy a lehetőségek tárháza hatalmas.
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!
A legtöbb vadon termő gombának csak a kalapja rántható ki. A száruk túlságosan kemény ahhoz, hogy olajban kisüssük.
De ettől még a gombák tönkje nagyszerű alapanyagai lehetnek egy gombakrémlevesnek vagy bármilyen más gombás receptnek. Érdemes őket megpucoltan a fagyasztóba tenni egy későbbi főzéshez, ha nem akarunk a rántott gomba mellé egy másik gomás ételt éppen elkészíteni.
A másik fontos pont a panírozáshoz használt alapanyagok minősége:
- a lisztet, ha régebben vettük vagy használtuk, érdemes átszitálni.
- A tojások is lehetőleg nagyobb méretőek legyenek, az extra sárgás változat különösen jó választás.
- A prézli is inkább a durvább fajtájú legyen (vagy akár házi is).
Egy gyakorlatias tipp: Ha rendszeresen szoktunk panírozott, bundázott ételeket enni, akkor a panírozás végén megmaradt lisztet és prézlit külön-külön egy kis tárolóedénybe félre rakhatjuk a következő alkalomig.
Ha nem szeretjük napraforgó olaj karakteres ízét, nagyobb mennyiségű olvasztott kókuszzsírban vagy repceolajban is kisüthetjük a gombákat.
A másik lehetőség, hogy a napraforgóolajba teszünk 5-10 dekagramm vajat, amitől a zsiradék íze lágyabbá válik.
Amit viszont érdemes elkerülni, az az extraszűz olívaolaj és önmagában az olvasztott vaj. Bennük nincs elegendő hosszú szénláncú, omega-9 zsírsav, s épp ezért nem bírják a kisütéshez szükséges magas hőfokot (feketén megégnek a sütés során).
Az elkészült rántott gombafejeket rizzsel, rizibizivel, tört krumplival, krumplipürével, hercegnő burgonyával valamint majonézzel vagy tartármártással tálaljuk.
Egyébként a rántott gomba hidegen is fogyasztható. Kerülhet szendvicsbe, hidegtálra, vagy fogyaszthatjuk önmagában is, minden esetben nagyszerű élményben lesz részünk.
Egy apró megjegyzés: Egyszerre többféle zöldséget is kisüthetünk, de egy fontos dologra mindenképpen figyeljünk oda. Ha a zöldségek mellett rántott halat is szeretnénk sütni, azt mindenképp a végére hagyjuk, mert az olaj átveszi a hal ízét, s minden, ami utána benne sül, ugyancsak hal ízű lesz.

