Zöldséges karfiolleves

A zöldséges karfiolleves receptje sárgarépával, fehérrépával, karalábéval, zellerrel és petrezselyemmel az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró dologra érdemes odafigyelni, mert a benne lévő zöldségek nem ugyan annyi idő alatt főnek meg.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges karfiollevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zöldséges karfiolleves

Zöldséges karfiolleves recept

A zöldségeket, a karalábét, a zellergumót, megpucoljuk, s kisebb kockákra vágjuk fel.
A karfiolt is megmossuk, kisebb rózsákra szedjük szét.
A karfiolon kívül a többi felaprított összetevőt olajon megfuttatjuk, miközben sózzuk, borsozzuk, s zöldfűszerrel ízesítjük.
Amikor a zöldségek kicsit megpirultak, felöntjük az egészet vízzel, s hozzáadjuk a zellerzöldet és a petrezselymet is.
10-15 perc főzés után a karfiolt is hozzá tesszük a leveshez, s további 10 perc alatt alatt készre főzzük az egészet.
A zöldséges karfiolleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 darab karalábé
  • 1 negyed zellergumó
  • 1 fej karfiol (kisebb)
  • 1-2 evőkanál étolaj (lehet olívaolaj is)
  • 1-2 teáskanál zöldfűszer-keverék
  • bors (elhagyható)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika (púpozott)
  • 7-8 dl víz
  • 1 szál zellerzöld (elhagyható)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A tálaláshoz

  • 1-2 dl fejföl (felkeverve)
  • snidling (apróra összevágva)
  • friss petrezselyem (apróra összevágva)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és karikára vágjuk.
    A karalábét és zellert is megpucoljuk, fél centis kockákra vágjuk.
  • A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük,
  • A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a zellert lábasba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal.
    Közepes lángon kicsit megpirítjuk őket.
  • Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Jól átkeverjük, hogy a paprika is egy picit megpiruljon.
  • Hozzá tesszünk annyi vizet, hogy jól ellepje, illetve a megmosott zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is
    Visszatesszük a lábost a tűzhelyre, s 5-10 percig hagyjuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
  • Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, újabb adag vizet adunk a leveshez, valamint az apró rózsákra szétszedett karfiolt.
    További 8-10 percig tovább főzzük a leves, hogy az összes alkotóeleme rendesen megfőljön.
  • Amikor a zöldséges karfiolleves elkészült, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet kivesszük a levesből.
    (Aki szereti nyugodtan megeheti, de nem mindenki szereti.)
  • Tejföllel, friss snidlinggel vagy petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a zöldséges karfiolleves elkészítéséhez

A zöldséges karfiolleves elkészítése nem bonyolult, s nem is igazán érdemes túlfűszerezni.

Ha még intenzívebb karfiol ízre vágyunk, próbáljuk ki a karfiolkrémlevest, melynek alapreceptjében a karfiol mellett csak hagyma és krumpli szerepel.

Ugyan ebben a receptben nem szerepel a hagymás, fokhagymás alap, de bátran azzal is elkészíthetjük a karfiollevest. A zöldségek megpirítása előtt egy kis fej apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát nyugodtan megpiríthatunk az olajban.

A leves még finomabb lesz, ha a zöldségek megfőzéséhez zöldség alaplét használunk. Vagy kétszeresére felhígított maradék zöldségleves levét, mert abban kevésbé főnek ki az ízek.

 

Ha nincs ott maradék levesünk, s szoktunk leveskockát használni a főzéshez, nyugodtan tehetünk a levesbe 1-2 zöldségleves kockát is, attól is finomabb lesz ez a leves.

Amire viszont érdemes lehet odafigyelni, hogy a karfiol rózsája picit kesernyés ízű, amit nem mindenki szeret. Ezért érdemes lehet külön foglalkozni a karfiol előfőzésével.

  1. Ilyen esetben is a zöldségekkel együtt kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, de a zöldségek mellé nem tesszük be a főzőlébe, hanem a karfiolt külön kezdjük el főzni egy kis fazékban.
  2. Pár perc után a karfiolt kiszedjük a vízből, majd a zellerzölddel és a petrezselyemmel kerül bele magába a levesbe.

Ha pedig szeretnénk kicsit gazdagabban ezt a levest, főzhetünk bele egy kisebb krumplit, egy kis adag grízgaluskát vagy nokedlit.

Arra figyeljünk, hogy a krumpli belefőzésekor tegyünk a levesbe extrán sót, míg a grízgaluska és a nokedli viszonylag sok folyadékot vesz fel, ami miatt a leveshez extra mennyiségű víz és só is kell.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges karfiollevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldséges karfiolleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating