A pulykaraguleves receptje vöröshagymával, sárgarépával, zellerrel, karalábéval, zöldborsóval, az elkészítés részletes leírásával.
Egy zöldséges húsétel, mely bármikor nagyszerű és tartalmas leves önmagában is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a pulykaragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Pulykaraguleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kicsi zeller
- 1 darab karalábé
- 40 dkg pulykacomb (lehet pulykamell is)
- 1 liter alaplé
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy zsír is)
- só
- őrölt bors
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg liszt
- 1 darab tojás
- 1 csokor petrezselyem (a leves díszítéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hagymát megpucoljuk, és kockákra vágjuk.
- A pulykahúst is feldaraboljuk apró kockákra.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony (fél centis) karikára vágjuk fel.
- A zellert és a karalábét is megpucoljuk, s apró, fél centis kockákra daraboljuk fel.
A pulykaraguleves megfőzése
- A felaprított hagymát egy kevés olajon (vagy zsíron) megdinszteljük kevés vízzel, majd amikor kezd üvegesedni, hozzátesszük a feldarabolt húst is.
- Amikor a hús már kifehéredett, hozzáadjuk a zöldségeket is, és azokat is megpirítjuk pár percig.
- Majd az egészet felöntjük vízzel, vagy zöldségese alaplével, és hozzáadjuk a sót és az őrölt borsot.
- A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
- 10 perc főzés után, amikor a hús már kezd megpuhulni, adjuk hozzá a zöldborsót is.
Csipetkét készítünk
- A lisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
- Ezután a tésztát kisujjnyi vastagságóra nyújtjuk, s fél centis darabokat vágunk a tésztából.
- A levágott tésztadarabokat golyókká formázzuk.
- A zöldborsó hozzátevése után 10 perccel a csipetkét is beletesszük a levesbe, hogy megfőljön.
- A levesben a csipetke 8-10 perc alatt megfő, s már tálalhatjuk is a pulykaragu levest.
- Ha a levest tányérokba kimérve tálaljuk, a leves tetejét megszórhatjuk apróra vágott, friss petrezselyemzölddel.
Tippek és tanácsok a pulykaraguleves elkészítéséhez
A csirkeragu leves íze nagyban függ a zöldség, a hús és a lé arányától.
- Ha szeretnénk egy zöldségesebb levest, tehetünk bele kétszer annyi sárgarépát és fehérrépát.
- Lehet ezt a leves paprikásan is elkészíteni. Ilyen esetben a zöldségek pirítása után az egészet picit megszórjuk piros fűszerpaprikával.
- Aki szereti, a borsóval együtt belefőzhet pár megtisztított és vékonyra felvágott gombát is.
Ezen kívül kevés majoránnával, bazsalikommal vagy tárkonnyal változatosabbá tehetjük az ízét.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a raguleves ízét.
De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A pulykaraguleveshez a legjobb választás a húsleves alaplé.
S a csipetke helyett is főzhetünk a levesbe orsótésztát, kiskockát vagy eperlevelet.
Pulykaraguleves változatok
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Tipp3: Ha szoktunk alaplével főzni, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.
Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.
Fontos: A ragulevesbe minden esetben csak a végén tegyük bele a tejszínt, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.
Ha nem elég tartalmas számunkra a pulykaraguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a pulykaragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.