A mákos tészta receptje darált mákkal, porcukorral, 6-8 tojásos széles metélttel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy igazi magyar étel, 6-8 tojásos tésztából az igazi. Pillanatok alatt megvan, s az év bármely szakában élvezhetjük az ízét.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a mákos tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Mákos tészta recept
Eszközök
- nagyobb lábos
- Mákdaráló
A recept hozzávalói
- víz (a tészta megfőzéséhez)
- só (a tészta megfőzéséhez)
- 50 dkg tészta (szélesmetélt)
- 20-25 dkg mák
- 15-20 dkg porcukor
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tésztának feltesszük a vizet forrni.
- Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a tésztát (tipikusan széles metéltet). Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
- Közben a mákot mákdarálón daráljuk le.
- A ledarált mákot keverjük jó alaposan el a porcukorral.
- Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le, s keverjük össze a porcukros darált mákkal.
Tippek és tanácsok a mákos tészta elkészítéséhez
A mákos tészta ízét a daráltmák és a tészta együttesen határozza meg. Éppen ezért jó, ha tojásos tésztából készítjük el a mákostésztát (hasonlóan a krumplis tésztához).
Arra viszont figyeljünk, hogy a tojásos tészta érzékeny a túlfőzésre, ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.
Ami még fontos, hogy a tészta szűrésénél nem baj, ha a tésztáról nem csöpög le teljesen a víz. A darált mák könnyebben fog a tésztára tapadni, ha egy picit még nyirkos.
A mákos tészta frissen finom igazán. Különösen a mák érzékeny arra, hogy frissen legyen darálva. Ezért a boltban inkább egész mákszemeket tartalmazó csomagot vegyünk le a polcról, mint előre ledaráltat. S otthon daráljuk meg a mákot, hogy a belső folyós részét is megízlelhessük.
A mákostészta ízének intenzitásával tudunk kicsit játszani, ha kicsivel több vagy kevesebb mákot darálunk. Illetve mákhoz képest a porcukor arányát növelve a végeredmény édessége is növelhető.
Külföldön viszont legyünk óvatosak a mákostészta elkészítésével. A legtöbb országban a mákszemek ópiát tartalma miatt a mák felhasználása korlátozva van.