Virsli főzés

A virsli főzés célja, hogy a virslit jó alaposan átmelegítsük úgy, hogy közben ne repedjen szét.

A dolog nyitja abban van, hogy a virsli már a megvétel pillanatában főtt (esetleg “füstölt”) húst jelent, azt érdemben már nem kell tovább főzni. Vagyis boltban megvett virsli nem nyers hús, hanem főtt hús, amit csak át kell melegíteni forró vízben.

Virsli főzés

Virsli főzése

A virsli főzése egy igen egyszerű feladat.
A virsli megfőzésének titka csupán annyi, hogy nem szabad túl sokáig a forró (lobogó) vízben hagyni, mert attól a virsli belsejében lévő víz is elkezd forrni.
S a virsli belsejében megjelenő vízgőz túlnyomása szét fogja repeszteni a virslit.
Előkészítési idő 5 min
Főzési/sütési idő 10 min
Összes idő 15 min
Fogás Egytálételek
Konyha Amerikai, Angol, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • lábos fedővel a virsli főzéséhez

Hozzávalók
  

  • 8 pár virsli
  • víz (a virsli főzéséhez)

Az elkészítés lépései
 

  • Tedd bele a vizet a lábosba, s forrald fel a vizet
  • Amikor a víz elkezd lobogva forrni, zárd el alatta a tüzet, tedd bele a virsliket.
    Tedd rá a lábosra a fedőt, s hagyd, hogy a forró (de nem lobogó) víz átmelegítse a virslit.
  • 10 perc elteltével a virsli kész lesz, s tálalható.
A recept jellemzői gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a virsli főzéséhez

Van egy-két kérdés, ami a virsli főzése kapcsán mindig felmerül, érdemes ezeket is mindig végig gondolni.

A műbeles virslit könnyebb megfőzni, mert szerkezete tömörebb, kevésbé hajlamos szétrepedni. Azt akár 1-2 perc alatt is elkészíthetjük forró, lobogó vízben (természetesen a műbeles virsli is szétfő, ha 10 percig a forró, lobogó vízben áztatjuk).

Fontos: A műbeles virsli burkolatát tálalás előtt mindig vegyük le. Hidegen kézzel is megtehetjük, vagy langyos víz alá téve akár ki is nyomhatjuk belőle a virslit.

De megtehetjük főzés után is, mivel a műbél jobban tágul a forró víz hatására, mint a virsli maga.

A frankfurti virsli, a juhbeles virsli és a bécsi virsli külső része ehető, azokat nem érdemes eltávolítani a virsliről. Ami azért is jó, mert ezen vékonyabb virslik könnyebben kirepednek, mivel kevésbé tömör a szerkezetük.

S mivel a vékony virslik könnyebben átmelegszenek, akár 5 perc után is bátran kivehetjük a forró vízből őket, és tálalhatjuk.

A főtt virsli tálalása

A virsli önmagában is nagyszerű étel, de rendszerint kenyérrel és valamilyen szósszal, például kechuppel, mustárral, majonézzel, esetleg tormával szokás enni.

A főtt virsli tökéletes választás akár reggelire, akár vacsorára. S arról se feledkezzünk el, hogy a szilveszteri bulik menüjéből is kihagyhatatlan.

Fejenként 1-3 pár virslivel érdemes számolni, mely nagyban függ a pillanatnyi étvágytól. Illetve attól, hogy csak előételnek vagy főételnek szánjuk a főtt virslit.

Jó étvágyat a főtt virslihez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése