A tojásrántotta egyszerű receptje az elkészítés részletes leírásával. Csak egy tál kell hozzá, amiben a tojásokat felverjük, és egy serpenyő, amiben megsütjük.
A rántotta viszont nem keverendő össze az omlettel, mely egy lisztben szegény palacsintamassza megsütését jelenti, s melyet egyben szokás megsütni, mindenféle kevergetés nélkül.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tojásrántottát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tojásrántotta recept
Eszközök
- tál a tojás felveréséhez
- serpenyő a tujás megsütéséhez
A recept hozzávalói
- 12 darab tojás
- 2 evőkanál napraforgóolaj (zsír vagy vaj is lehet)
- só (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tojásokat felütjük s egy tálba helyezzük.
- A felütött tojásokat megsózzuk, majd felverjük, hogy homogén legyen.(tehetünk hozzá kevés tejet, hogy könnyebb legyen az állaga)
- Serpenyőben forrósítsuk fel a zsiradékot.
- Amikor a zsiradék felforrósodott, vegyük lejjebb a tűzet, s öntjük rá a felvert tojásokat.
- A tojás zömmel a serpenyővel érintkezve fog megsülni (mint a palacsintánál), ezért időnként a megsült tojást egy széles és lapos végű fakanállal (spatulával) elválasztjuk a serpenyőtől.3-4 forgatás után a rántotta el fog készülni.
Tippek és tanácsok a tojásrántotta elkészítéséhez
A tojásrántotta elkészítése során van pár apróság, amire érdemes odafigyelni.
Ha nem túl jó a serpenyőnk alja vagy túl forró a serpenyő, akkor érdemes sűrűbben kevergetni a tojást, hogy oda ne kapjon.
A sűrű kevergetés hatására viszont a tojásrántotta kisebb darabokra fog szétesni. Ami például akkor jöhet jól, ha zsömlébe szeretnénk tölteni, és magunkkal akarjuk vinni szendvicsnek.
Nem kell feltétlen kőkeményre sütni a rántottát, ha szeretjük a lágytojást, akkor a nyugodtan meghagyhatjuk a végén egy pici lágy részt is.
A rántotta tökéletes önmagában, kenyérrel. Vagy megszórhatjuk a tetejét kevés őrölt borssal és/vagy pirospaprikával. De sokan szeretik a rántottát reszelt sajttal a tetején.
Süthetünk bele gombát, vöröshagymát, szalonnát vagy cukkinit is, melyeket a tojások hozzáadása előtt érdemes apróra felvágni és kicsit átsütni a zsiradékon. Majd a hozzá adott felvert tojásokkal jól elkeverni.
Ha szeretjük a sült hagyma ízért, a tojás hozzáadása előtt a zsiradékban jó alaposan megpiríthatjuk az apróra vágott hagymát, míg picit meg nem barnul.
Arra figyeljünk, hogy amikor a szalonna sós, akkor a tojást nem érdemes külön megsózni (mert túlságosan sós íze lesz a rántottának).
Illetve a rántotta mellé is tehetünk friss zöldségeket is, például paradicsomot, paprikát, kígyóuborkát vagy újhagymát, esetleg főtt virslit vagy savanyú uborkát.

