Májjal töltött dagadó

A májjal töltött dagadó receptje tojással, zsemlével, csirkemájjal, fokhagymával és petrezselyemzölddel, az elkészítés részletes leírásával.

Az elkészítése során fontos a máj alapos előkészítése és megfőzése, különben az omlós húsban a töltelék kemény májdarabokat fog tartalmazni, mely nem a legnagyobb élvezet.

Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a májjal töltött dagadót. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

májjal töltött dagadó

Májjal töltött dagadó recept

A darált hússal töltött dagadóhoz a száraz kenyeret tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
Apróra vágjuk a petrezselyemzöldet, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A májat is apróra felvágjuk vágjuk.
A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a kenyeret, a felaprított májat, a felaprított petrezselymet, hagymát és a fokhagymát.
Sóval, borssal (esetleg majoránnával) ízesítjük a masszát, és jó alaposan összekeverjük.
A dagadót alaposan megmossuk, az oldalán egy hosszabb késsel felszúrjuk, s kívül-belül sóval (esetleg borssal is) bedörzsöljük, majd az elkészült masszával megtöltjük.
A megtöltött dagadót előre kizsírozott tepsibe tesszük, vizet vagy alaplevet öntünk alá, s lefedve másfél óráig egy előremelegített sütőben megsütjük.
Az elkészült májjal töltött dagadót rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével tálalhatjuk.
A májjal töltött dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Egytálételek, Főétel
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • hosszú hegyes kés
  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
  • hústű
  • Nagyobb méretű tepsi
  • Alufólia
  • hosszabb nyelű kanál

A recept hozzávalói
  

  • 1,2 kg dagadó
  • 3 darab tojás
  • 3 darab zsemle
  • 20 dkg máj (csirke, kacsa, sertés)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • tej (a zsemle beáztatásához)
  • 3 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A dagadó töltelékének elkészítése

  • A száraz zsemléket tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  • A petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, és apróra összevágjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A májat is apróra felvágjuk vágjuk.
  • A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, a felaprított májat, a felaprított petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát.
    Sóval, borssal (esetleg majoránnával) ízesítjük és jól összekeverjük.
  • A végén hozzáadhatunk egy kevés a zsemlemorzsát is, ha túl lány lett a massza. Akkor jó, ha egy gombócba összeáll, és nem folyik szét idővel.
    Ha túl kemény lett a massza, mert nem tudjuk az ujjunkat könnyedén belenyomni, egy nagyon kevés tej hozzáadásával lehet lágyítani a masszán.

A dagadó megtöltése

  • A dagadót alaposan megmossuk, sóval bedörzsöljük.
  • A dagadót egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.
    Majd mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.
    Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát ne szúrjuk ki.
  • Ezután a dagadót sóval kívül-belül bedörzsöljük.
    Aki szereti az erősen borsos ételeket, az a hús mindkét oldalán megborsozhatja (de használhatunk kakukkfüvet vagy majoránnát is).
  • Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba.
    Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
  • A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel (vagy varjuk be cérgával és egy nagyobb (mondjuk zsákvarró) tűvel.

A töltött dagadó kisütése

  • Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér (a maradék zsír maradjon a tepsiben.
  • Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 3 dl vizet. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
  • A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.
    Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
  • A sülthús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.
  • A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét.
    A végén a ress-sült íz az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.
  • Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontokat emeljük ki a sült részből (hidegen ez sokkal nehezebb!!!)
  • Várjuk meg, míg a májjal töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek

Tippek és tanácsok a májjal töltött dagadó elkészítéséhez

A májjal töltött dagadó elkészítésének egyik alapvető pontja, hogy eltaláljuk a máj arányát.

Ha kevés májat teszünk a töltelékbe, akkor nem igazán fog érződni az íze, ha viszont túl sokat tesszük bele, akkor a máj íze minden más ízt el fog nyomni.

 

Másrészt a májjal töltött dagadó ízét és álagát a máj előkészítése nagyban meghatározza. Fontos, hogy a májat önmagában semmiképp ne sózzuk meg, mert hajlamos megkeményedni.

Amikor a töltelékhez a májat összevágjuk, mindenképp apróra vádjuk, hogy az íze a töltelékben egyenletesen szétoszoljon.

Azzal is lehet játszani, hogy a májat nem apró kockákra vágjuk fel, hanem ledaráljuk. Olyankor a tölteléknek magának lesz egy májas karaktere, mely a dagadó ízvilágát is át fogja jobban alakítani.

Azt viszont nem ajánlanám, hogy a májat májkrémmel helyettesítsük, mert abban annyiféle egyéb összetevő van, ami ezt a pikáns ételt tönkreteheti.

 

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: A sertés dagadó vételekor kérjük meg a hentest, hogy csináljon rajta a töltéshez egy üreget. (Neki könnyedén fog menni, nekünk meg egy hatalmas kudarcélmény, ha nem sikerül.)

Természetesen erre a receptre is igaz, mint minden töltött hús receptre, hogy az elkészítése némi rutint és kézügyességet igényel.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csirkemájjal töltött dagadót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a csirkemájjal töltött dagadóhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating