Pulykaraguleves

A pulykaraguleves receptje vöröshagymával, sárgarépával, zellerrel, karalábéval, zöldborsóval, az elkészítés részletes leírásával.

Egy zöldséges húsétel, mely bármikor nagyszerű és tartalmas leves önmagában is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a pulykaragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

pulykaraguleves

Pulykaraguleves recept

A pulykaragu elkészítésének titka az apróra vágott húsban, a finom és puha zöldségekben és a zöldséges alaplében keresendő.
Az a pulykaraguleves elkészítése során az alapanyagokat feldaraboljuk, a hagymát megdinszteljük, majd a húst és a zöldségeket is hozzáadjuk.
Felengedjük a zöldség alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, s alaposan megfőzzük az összetevőket.
Amikor a hús és a zöldség kezd megpuhulni, hozzáadjuk a csipetkét is, és a levesbe belefőzve tesszük még tartalmasabbá a levesünket.
A pulykaragu leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kicsi zeller
  • 1 darab karalábé
  • 40 dkg pulykacomb (lehet pulykamell is)
  • 1 liter alaplé
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy zsír is)
  • őrölt bors
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 csokor petrezselyem (a leves díszítéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát megpucoljuk, és kockákra vágjuk.
  • A pulykahúst is feldaraboljuk apró kockákra.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony (fél centis) karikára vágjuk fel.
  • A zellert és a karalábét is megpucoljuk, s apró, fél centis kockákra daraboljuk fel.

A pulykaraguleves megfőzése

  • A felaprított hagymát egy kevés olajon (vagy zsíron) megdinszteljük kevés vízzel, majd amikor kezd üvegesedni, hozzátesszük a feldarabolt húst is.
  • Amikor a hús már kifehéredett, hozzáadjuk a zöldségeket is, és azokat is megpirítjuk pár percig.
  • Majd az egészet felöntjük vízzel, vagy zöldségese alaplével, és hozzáadjuk a sót és az őrölt borsot.
  • A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
  • 10 perc főzés után, amikor a hús már kezd megpuhulni, adjuk hozzá a zöldborsót is.

Csipetkét készítünk

  • A lisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
  • Ezután a tésztát kisujjnyi vastagságóra nyújtjuk, s fél centis darabokat vágunk a tésztából.
  • A levágott tésztadarabokat golyókká formázzuk.
  • A zöldborsó hozzátevése után 10 perccel a csipetkét is beletesszük a levesbe, hogy megfőljön.
  • A levesben a csipetke 8-10 perc alatt megfő, s már tálalhatjuk is a pulykaragu levest.
  • Ha a levest tányérokba kimérve tálaljuk, a leves tetejét megszórhatjuk apróra vágott, friss petrezselyemzölddel.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a pulykaraguleves elkészítéséhez

A csirkeragu leves íze nagyban függ a zöldség, a hús és a lé arányától.

  • Ha szeretnénk egy zöldségesebb levest, tehetünk bele kétszer annyi sárgarépát és fehérrépát.
  • Lehet ezt a leves paprikásan is elkészíteni. Ilyen esetben a zöldségek pirítása után az egészet picit megszórjuk piros fűszerpaprikával.
  • Aki szereti, a borsóval együtt belefőzhet pár megtisztított és vékonyra felvágott gombát is.

Ezen kívül kevés majoránnával, bazsalikommal vagy tárkonnyal változatosabbá tehetjük az ízét.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a raguleves ízét.

De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A pulykaraguleveshez a legjobb választás a húsleves alaplé.

 

S a csipetke helyett is főzhetünk a levesbe orsótésztát, kiskockát vagy eperlevelet.

Pulykaraguleves változatok

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp3: Ha szoktunk alaplével főzni, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.

Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.

Fontos: A ragulevesbe minden esetben csak a végén tegyük bele a tejszínt, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.

Ha nem elég tartalmas számunkra a pulykaraguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a pulykaragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a pulykaraguleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating