Majonézes káposztasaláta

A majonézes káposztasaláta receptje hagymával, tejföllel, mustárral és őrölt borssal, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.

Amiben a csípős hagyma és az édeskés káposzta ízvilága találkozik a mustár és az őrölt bors erőteljességével, melyet a savanykás citrom és a tejföl simít össze egy egységes egésszé.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a majonézes káposztasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

majonézes káposztasaláta

Majonézes káposztasaláta recept

A majonézes káposztasalátához a sárgarépát megpucoljuk, majd a káposztával együtt lereszeljük.
A hagymát is megpucoljuk, s apróra összevágjuk.
Majd ezeket összeöntjük egy tálba, megsózzuk, alaposan összekeverjük, s félre tesszük egy bő negyed órára, hogy kevés levet eresszen.
Közben egy másik tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, a tejfölt az apróra vágott petrezselyemmel, a sóval és a borssal.
Amikor a zöldségek levet eresztettek, a levet leöntjük alóluk, majd a majonézes mártást hozzáadjuk, s az egészet még egyszer alaposan összekeverjük.
Az elkészült káposztasalátát tálalás előtt 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A majonézes káposztasaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tanácsokhoz görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Pihentetés 3 óra
Összes idő 3 óra 20 perc
Fogás Előétel, Köretek, Saláták, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 személyre

Eszközök

  • nagyobb lyukú reszelő
  • közepes tál a saláta összeállításához
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej édeskáposzta
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 dl majonéz
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A majonézes káposztasalátához a sárgarépát megpucoljuk, majd a káposztával együtt lereszeljük.
  • A hagymát is megpucoljuk, s apróra összevágjuk.
  • Majd ezeket összeöntjük egy tálba, megsózzuk, alaposan összekeverjük, s félre tesszük egy bő negyed órára, hogy kevés levet eresszen.
  • Közben egy másik tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, a tejfölt az apróra vágott petrezselyemmel, a sóval és a borssal.
    A végeredmény egy homogén, a tartármártás ízvilágára hasonlító öntet lesz.
  • Amikor a zöldségek levet eresztettek, a levet leöntjük alóluk.
    Kisebb adagokat kivéve a káposztából ki is nyomkodhatjuk, ha túl vizesnek érezzük a lé leöntése után.
  • Végül a majonézes mártást hozzáadjuk a káposztához, s az egészet még egyszer alaposan összekeverjük.
  • Az elkészült káposztasalátát tálalás előtt 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A recept jellemzői egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a majonézes káposztasaláta elkészítéséhez

A majonézes káposztasaláta némileg különbözik az amerikai káposztasalátától.

Főleg azért, mert az amerikai verziótól eltérően a majonézes káposztasaláta öntetében nincsen méz és citrom.

 

Ettől függetlenül a kétféle káposztasaláta ízvilága hasonlít egymásra, s éppen ezért az öntet elkészítésének alapvető szabályai is hasonlítanak.

  • A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
  • A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
  • A sóval és a borssal érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl erőssé válhat a majonézes mártás, ha túl sok kerül a sóból vagy a borsból.
  • Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, adhatunk hozzá kevés barnacukrot (mondjuk egy kiskanálnyit), amitől a mártás édesebb lesz, s az íze jobban fog közelíteni a tartármártáséhoz.

Ha igazán finom majonézes mártást szeretnénk készíteni, érdemes a majonézt is előtte házilag elkészíteni.

Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük az majonézes káposztasalátát őrölt fehérborssal is.

Ha picit kevésnek hat az öntet, ne aggódjunk, mert a káposzta még fog levet engedni, ami hígítani fogja az öntet.

 

Ha annyira nem lelkesedünk a lilahagyma ízéért, használhatunk vöröshagymát vagy fehér héjú salátahasznát is.

A majonézes káposztasaláta remek kiegészítője a sült húsoknak, illetve remek köret egy fasírthoz  vagy egy rántott húshoz.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a majonézes káposztasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a majonézes káposztasalátához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating