Mákos tészta

A mákos tészta receptje darált mákkal, porcukorral, 6-8 tojásos széles metélttel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy igazi magyar étel, 6-8 tojásos tésztából az igazi. Pillanatok alatt megvan, s az év bármely szakában élvezhetjük az ízét.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a mákos tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

mákos tészta

Mákos tészta recept

A mákos tészta elkészítése egyszerű, míg a tésztát kifőzzük, addig ledaráljuk a mákot, és összekeverjük porcukorral.
Fontos, hogy a főtt tészta elkészítéséhez alapvetően a magyaros jellegű, 4, 6 vagy 8 tojásos tészták passzolnak.
A tészta kifőzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s beletesszük a tésztát is.
Fontos, hogy ne főzzük túl, s ne ragadjon össze a főzés közben, hogy 10-12 perc után szűrjük le.
Közben a mákot ledaráljuk. A mákhoz hozzáadjuk a porcukrot, s jól elkeverjük őket.
Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s az előkészített mákkal jó alaposan összekeverjük.
A mákos tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb lábos
  • Mákdaráló

A recept hozzávalói
  

  • víz (a tészta megfőzéséhez)
  • (a tészta megfőzéséhez)
  • 50 dkg tészta (szélesmetélt)
  • 20-25 dkg mák
  • 15-20 dkg porcukor

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A tésztának feltesszük a vizet forrni.
  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a tésztát (tipikusan széles metéltet). Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
  • Közben a mákot mákdarálón daráljuk le.
  • A ledarált mákot keverjük jó alaposan el a porcukorral.
  • Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le, s keverjük össze a porcukros darált mákkal.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a mákos tészta elkészítéséhez

A mákos tészta ízét a daráltmák és a tészta együttesen határozza meg. Éppen ezért jó, ha tojásos tésztából készítjük el a mákostésztát (hasonlóan a krumplis tésztához).

Arra viszont figyeljünk, hogy a tojásos tészta érzékeny a túlfőzésre, ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.

Ami még fontos, hogy a tészta szűrésénél nem baj, ha a tésztáról nem csöpög le teljesen a víz. A darált mák könnyebben fog a tésztára tapadni, ha egy picit még nyirkos.

A mákos tészta frissen finom igazán. Különösen a mák érzékeny arra, hogy frissen legyen darálva. Ezért a boltban inkább egész mákszemeket tartalmazó csomagot vegyünk le a polcról, mint előre ledaráltat. S otthon daráljuk meg a mákot, hogy a belső folyós részét is megízlelhessük.

 

A mákostészta ízének intenzitásával  tudunk kicsit játszani, ha kicsivel több vagy kevesebb mákot darálunk. Illetve mákhoz képest a porcukor arányát növelve a végeredmény édessége is növelhető.

Külföldön viszont legyünk óvatosak a mákostészta elkészítésével. A legtöbb országban a mákszemek ópiát tartalma miatt a mák felhasználása korlátozva van.

Jó étvágyat a mákos tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating