A sajtszószos tészta receptje minőségi sajtokból, fokhagymával, zöldséglével, petrezselyemmel és tejjel, az elkészítés részletes leírásával.
A felhasznált (minőségi) sajtoktól, a jól elkészített (fokhagymás) szósztól, s a jól megfőtt tésztától lesz különleges és finom.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sajtszószos tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Sajtszószos tészta recept
Eszközök
- nagyobb lábos
- nagyobb serpenyő
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- víz (a tészta megfőzéséhez)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só (a tészta megfőzéséhez)
- 1 evőkanál napraforgóolaj (a tésztafőző vízbe)
- 50 dkg tészta
- 15 dkg parmezán sajt
- 15 dkg ementáli sajt
- 3 evőkanál liszt
- 4 dl víz
- 1 zöldségleves kocka (elhagyható)
- 4 dl tej (zsíros)
- 1 csokor petrezselyem
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tésztának feltesszük a vizet forrni.
- A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és fokhagymanyomón áttörjük.
- Kevés tejjel elkeverjük a lisztet. Amikor a liszt már csomómentes, hozzáadjuk a maradék tejet, és jól elkeverjük benne.
- Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, kevés olajat, és a tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
A sajtos szósz elkészítése
- Egy nagyobb serpenyőben, kis lángon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. 2 percig pirítjuk, míg a fokhagyma jellegzetes illata meg nem jelenik.
- Ezután az egészet felöntjük a lisztes tejjel és a vízzel, s hagyjuk, míg az egész kicsit besűrűsödik.Ha szeretjük a zöldséges ízeket, adhatunk hozzá egy zöldségleves-kockát is.
- Közben a sajtokat is feldaraboljuk, hogy minél könnyebben felolvadjanak majd a mártásban.
- Ha a mártás már sűrű, hozzáadjuk a feldarabolt sajtokat és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
- Közben, amikor a tészta már megpuhult, leszűrjük, s visszatesszük a főzőedénybe.
- Amikor a sajt felolvadt a mártásban, ráöntjük a tésztára, sóval és őrölt borssal utánaízesítünk, és az egészet jól átkeverjük.
Tippek és tanácsok a sajtszószos tészta elkészítéséhez
Az igazán finom sajtszószos tészta lelke a megfelelő minőségű sajt használata, hasonlóan a sajtkrémleveshez vagy a besamel mártáshoz.
A fenti receptben ugyan a parmezán és az ementáli szerepel, de bátran választhatunk ezek helyett, vagy azt kiegészítendő a gorgonzolát, vagy Chaddart, vagy bármilyen érlelt sajtot.
Viszont a trappista, a gauda és az eidámi sajtokat ebben az esetben inkább ne válasszuk. Azok inkább az egyszerű sajtos tésztához passzolnak jobban.
A másik hibalehetőség, ha a tejben a liszt nem fő meg rendesen, s idő előtt kerül hozzá a sajt. Az eredmény egy grízes hatású massza lesz. Melyről a legtöbb embernek a nem jól elkészített tejbegrízt juthat eszébe. S nem egy ínycsiklandozó sajtos étel.
Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék zöldségleves lé, nyugodtan elkészíthetjük a sajtmártást avval is. Ha maradék zöldségleves léből indulunk ki, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a mártásban ne a zöldségleves íze domináljon, hanem a sajtoké.
Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy fokhagyma granulátumot is, amit nem szabad megpirítani. Ezért a felmelegített vajhoz egyből hozzáadjuk a tejet és a lisztes alaplevet, s a szárított fokhagyma abban fog megfőni.
A sajtszósz íze, hasonlóan a paradicsomszószhoz, elegendően karakteres ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen tésztával elkészíthető.
A tészta kiválasztása
A sajtszószos tésztát akár tojásos akár durum tésztából is elkészíthetjük.
Tojásos tészták közül akár a fodros kocka és a hosszú metélt mellet szóba jöhet akár a szarvacska, csigatészta a rövidmetélt vagy a rövid csőtészta is.
AZ olasz tészták közül a fussili, spagetti, a penne vagy a farfalle is jó választás lehet. S persze nem feledkezhetünk el a sajtos makaróniról sem.
Arra viszont figyeljünk, hogy a kétféle tészta megfőzése némileg különbözik:
- Ha olaszos jellegű, durum tésztát főzünk ki a paradicsomszószhoz, az durván 16-18 perc alatt fő meg, s nem túlságosan érzékeny a túlfőzésre.
- A tojásos tészta viszont érzékeny a túlfőzésre, és hamarabb is megfő. Ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.
Amikor a tészta kifőtt, érdemes a leszűrés után a tésztát átmosni. Amihez lehetőleg meleg vizet használjunk, hogy a kihűlt tészta ne dermessze meg a sajtszószt.