Sajtszószos tészta

A sajtszószos tészta receptje minőségi sajtokból, fokhagymával, zöldséglével, petrezselyemmel és tejjel, az elkészítés részletes leírásával.

A felhasznált (minőségi) sajtoktól, a jól elkészített (fokhagymás) szósztól, s a jól megfőtt tésztától lesz különleges és finom.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sajtszószos tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

sajtszószos tészta

Sajtszószos tészta recept

A sajtszószos tészta elkészítésekor párhuzamosan készítjük el a tésztát és a sajtszószt.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne. Fontos, hogy ne főzzük túl, s ne ragadjon össze a főzés közben.
Közben a vajat megolvasztunk egy serpenyőben, s a zúzott fokhagymát megpirítjuk, felöntjük tejjel és a csirke alaplében elkevert liszttel.
Amikor a fokhagymás-tejes csirkealaplé besűrűsödött a liszttől, hozzáadjuk a feldarabolt sajtot, és a felaprított petrezselyemzöldet.
Amikor a sajt is felolvadt, az időközben leszűrt tésztára öntjük, jól elkeverjük, s frissen tálaljuk.
A sajtszószos tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb lábos
  • nagyobb serpenyő
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • víz (a tészta megfőzéséhez)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • (a tészta megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (a tésztafőző vízbe)
  • 50 dkg tészta
  • 15 dkg parmezán sajt
  • 15 dkg ementáli sajt
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 dl víz
  • 1 zöldségleves kocka (elhagyható)
  • 4 dl tej (zsíros)
  • 1 csokor petrezselyem
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)

 

 

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A tésztának feltesszük a vizet forrni.
  • A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és fokhagymanyomón áttörjük.
  • Kevés tejjel elkeverjük a lisztet.
    Amikor a liszt már csomómentes, hozzáadjuk a maradék tejet, és jól elkeverjük benne.
  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, kevés olajat, és a tésztát.
    Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.

 

 

A sajtos szósz elkészítése

  • Egy nagyobb serpenyőben, kis lángon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
    2 percig pirítjuk, míg a fokhagyma jellegzetes illata meg nem jelenik.
  • Ezután az egészet felöntjük a lisztes tejjel és a vízzel, s hagyjuk, míg az egész kicsit besűrűsödik.
    Ha szeretjük a zöldséges ízeket, adhatunk hozzá egy zöldségleves-kockát is.
  • Közben a sajtokat is feldaraboljuk, hogy minél könnyebben felolvadjanak majd a mártásban.
  • Ha a mártás már sűrű, hozzáadjuk a feldarabolt sajtokat és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  • Közben, amikor a tészta már megpuhult, leszűrjük, s visszatesszük a főzőedénybe.
  • Amikor a sajt felolvadt a mártásban, ráöntjük a tésztára, sóval és őrölt borssal utánaízesítünk, és az egészet jól átkeverjük.

 

 

A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a sajtszószos tészta elkészítéséhez

Az igazán finom sajtszószos tészta lelke a megfelelő minőségű sajt használata, hasonlóan a sajtkrémleveshez vagy a besamel mártáshoz.

A fenti receptben ugyan a parmezán és az ementáli szerepel, de bátran választhatunk ezek helyett, vagy azt kiegészítendő a gorgonzolát, vagy Chaddart, vagy bármilyen érlelt sajtot.

Viszont a trappista, a gauda és az eidámi sajtokat ebben az esetben inkább ne válasszuk. Azok inkább az egyszerű sajtos tésztához passzolnak jobban.

A másik hibalehetőség, ha a tejben a liszt nem fő meg rendesen, s idő előtt kerül hozzá a sajt. Az eredmény egy grízes hatású massza lesz. Melyről a legtöbb embernek a nem jól elkészített tejbegrízt juthat eszébe. S nem egy ínycsiklandozó sajtos étel.

 

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék zöldségleves lé, nyugodtan elkészíthetjük a sajtmártást avval is. Ha maradék zöldségleves léből indulunk ki, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a mártásban ne a zöldségleves íze domináljon, hanem a sajtoké.

Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy fokhagyma granulátumot is, amit nem szabad megpirítani. Ezért a felmelegített vajhoz egyből hozzáadjuk a tejet és a lisztes alaplevet, s a szárított fokhagyma abban fog megfőni.

A sajtszósz íze, hasonlóan a paradicsomszószhoz, elegendően karakteres ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen tésztával elkészíthető.

A tészta kiválasztása

A sajtszószos tésztát akár tojásos akár durum tésztából is elkészíthetjük.

 

Tojásos tészták közül akár a fodros kocka és a hosszú metélt mellet szóba jöhet akár a szarvacska, csigatészta a rövidmetélt vagy a rövid csőtészta is.

AZ olasz tészták közül a fussili, spagetti, a penne vagy a farfalle is jó választás lehet. S persze nem feledkezhetünk el a sajtos makaróniról sem.

Arra viszont figyeljünk, hogy a kétféle tészta megfőzése némileg különbözik:

  • Ha olaszos jellegű, durum tésztát főzünk ki a paradicsomszószhoz, az durván 16-18 perc alatt fő meg, s nem túlságosan érzékeny a túlfőzésre.
  • A tojásos tészta viszont érzékeny a túlfőzésre, és hamarabb is megfő. Ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.

Amikor a tészta kifőtt, érdemes a leszűrés után a tésztát átmosni. Amihez lehetőleg meleg vizet használjunk, hogy a kihűlt tészta ne dermessze meg a sajtszószt.

Jó étvágyat a sajtszószos tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

kataflám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating