Paprikás krumpli

A paprikás krumpli receptje hagymával, fokhagymával, zsírral, krumplival és fűszerpaprikával, az elkészítés részletes leírásával.

Nagyon gyorsan elkészíthető, laktató és finom, s nem mellesleg elkészíteni is könnyű, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paprikás krumplit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

paprikás krumpli

Paprikás krumpli recept

A paprikás krumpli elkészítése az apróra vágott hagyma pirításával kezdődik, melyhez idővel hozzáadjuk előbb a megzúzott fokhagymát, majd a pirospaprikát.
Utána jön hozzá a krumpli, s annyi víz, hagy alaposan ellepje.
Bő negyed óra főzés után kész is lesz a finom és ízletes paprikáskrumpli.
A paprikáskrumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál
  • 5 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
  • Az apróra vágott hagymát a lábosba tesszük, hozzáadjuk a zsírt, s megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegessé válni, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s azt is picit megpirítjuk.
  • Majd a tűzről levéve a lábost a megpirult hagymákhoz hozzáadjuk a paprikát, s jól átkeverjük, hogy a paprika is megpiruljon.
  • Majd hozzáadjuk a megpucolt és összevágott krumplit, s jót összekeverjük a hagymás és paprikás alappal.
  • Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy a krumplit épp ellepje, s közepes lángon főzzük az egészet bő negyed órán át.
  • Amikor a krumpli megpuhult (a beleszúrt villától magától ketté esik), akkor lesz kész a paprikáskrumpli.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a paprikás krumpli elkészítéséhez

Fenti recept egy vegetáriánus verzió, de a legtöbb helyen a paprikás krumpli egy húsos étel, s most ennek a lehetőségeit vesszük sorra.

Az első és legfontosabb, ha az igazi magyaros ízre vágyunk, akkor zsírral készítsük el a paprikáskrumplit, hasonlóan a krumplis tésztához.

S az is hozzátehet az ízélményhez, ha a szükséges zsiradékot 10 dkg apróra vágott szalonna kisütésével teremtjük meg.

Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

 

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsírban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Ha szeretjük az erős, csípős ízt, a fűszerpaprika lehet részben vagy teljesen csípős is. Akár egy csípős paprikát is belefőzhetünk a paprikás krumpliba.

Az erősebb ízhatású chili vagy a Cayenne bors  (ami egy speciális paprikakeverék) íze viszont elnyomhatja a krumpli édeskés ízét, ezért azt érdemes elkerülni.

A bors használata nagyon változó. Van, aki tesz borsot a paprikáskrumpliba, s van aki szerint nem való bele (ezért nem írtam bele az alapreceptbe). De aki egy kis ínyencségre vágyik, nyugodtan kipróbálhatja a paprikáskrumplit egy kevés őrölt fehér- vagy tarkaborssal.

 

Egy másik lehetőség a borsos íz becsempészésére, ha a fenti menyiséghez 15 dkg felkarikázott kolbászt adunk. Érdemes a kolbászt beletenni a krumpli mellé, hogy belefőjön az íze, s azt felvegye a krumpli is.

Paprikáskrumpli változatok

Mint minden pörköltbe, a paprikás krumpliba is belefőzhetünk 2 nagyobb TV paprikát, és egy a paradicsomot (vagy egy kis sűrített paradicsomot).

A virsli és a főzőkolbász hozzáadása is sokak kedvence. Amire fontos figyelni, hogy ezek alapvetően kevés „főzést” igényelnek, ahogyan a virsli főzésénél erről szó volt. Ezért csak a legvégén érdemes őket beletenni kisebb darabokra vágva, vagy felkarikázva.

Amivel még lehet a paprikás krumpli ízén formálni, ha a krumplit nem kicsi kockákra vágjuk fel, hanem nagyobb hasábokara szeljük, s azokat félbevágjuk.

Fontos: Arra vigyázzunk, ha a krumplikat nem vágjuk hasonló nagyságúra, a kisebbek szét fognak főni, mire a nagyobbak megpuhulnak, melytől az egész étel leve be fog sűrűsödni.

S így  a végeredmény sokkal inkább fog hasonlítani egy főzelékre, mint pörköltre. Hasonlóan a sólethez, a hagymás babhoz illetve a csilis babhoz.

A paprikáskrumpli tálalásakor megszórhatjuk friss újhagyma szárral, metélőhagymával, vagy petrezselyemmel.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a paprikáskrumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a paprikáskrumplihoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating