A paprikás krumpli receptje hagymával, fokhagymával, zsírral, krumplival és fűszerpaprikával, az elkészítés részletes leírásával.
Nagyon gyorsan elkészíthető, laktató és finom, s nem mellesleg elkészíteni is könnyű, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paprikás krumplit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Paprikás krumpli recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- 1 kg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- 5 dl víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
- Az apróra vágott hagymát a lábosba tesszük, hozzáadjuk a zsírt, s megpirítjuk.
- Amikor a hagyma elkezd üvegessé válni, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s azt is picit megpirítjuk.
- Majd a tűzről levéve a lábost a megpirult hagymákhoz hozzáadjuk a paprikát, s jól átkeverjük, hogy a paprika is megpiruljon.
- Majd hozzáadjuk a megpucolt és összevágott krumplit, s jót összekeverjük a hagymás és paprikás alappal.
- Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy a krumplit épp ellepje, s közepes lángon főzzük az egészet bő negyed órán át.
- Amikor a krumpli megpuhult (a beleszúrt villától magától ketté esik), akkor lesz kész a paprikáskrumpli.
Tippek és tanácsok a paprikás krumpli elkészítéséhez
Fenti recept egy vegetáriánus verzió, de a legtöbb helyen a paprikás krumpli egy húsos étel, s most ennek a lehetőségeit vesszük sorra.
Az első és legfontosabb, ha az igazi magyaros ízre vágyunk, akkor zsírral készítsük el a paprikáskrumplit, hasonlóan a krumplis tésztához.
S az is hozzátehet az ízélményhez, ha a szükséges zsiradékot 10 dkg apróra vágott szalonna kisütésével teremtjük meg.
Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsírban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Ha szeretjük az erős, csípős ízt, a fűszerpaprika lehet részben vagy teljesen csípős is. Akár egy csípős paprikát is belefőzhetünk a paprikás krumpliba.
Az erősebb ízhatású chili vagy a Cayenne bors (ami egy speciális paprikakeverék) íze viszont elnyomhatja a krumpli édeskés ízét, ezért azt érdemes elkerülni.
A bors használata nagyon változó. Van, aki tesz borsot a paprikáskrumpliba, s van aki szerint nem való bele (ezért nem írtam bele az alapreceptbe). De aki egy kis ínyencségre vágyik, nyugodtan kipróbálhatja a paprikáskrumplit egy kevés őrölt fehér- vagy tarkaborssal.
Egy másik lehetőség a borsos íz becsempészésére, ha a fenti menyiséghez 15 dkg felkarikázott kolbászt adunk. Érdemes a kolbászt beletenni a krumpli mellé, hogy belefőjön az íze, s azt felvegye a krumpli is.
Paprikáskrumpli változatok
Mint minden pörköltbe, a paprikás krumpliba is belefőzhetünk 2 nagyobb TV paprikát, és egy a paradicsomot (vagy egy kis sűrített paradicsomot).
A virsli és a főzőkolbász hozzáadása is sokak kedvence. Amire fontos figyelni, hogy ezek alapvetően kevés „főzést” igényelnek, ahogyan a virsli főzésénél erről szó volt. Ezért csak a legvégén érdemes őket beletenni kisebb darabokra vágva, vagy felkarikázva.
Amivel még lehet a paprikás krumpli ízén formálni, ha a krumplit nem kicsi kockákra vágjuk fel, hanem nagyobb hasábokara szeljük, s azokat félbevágjuk.
Fontos: Arra vigyázzunk, ha a krumplikat nem vágjuk hasonló nagyságúra, a kisebbek szét fognak főni, mire a nagyobbak megpuhulnak, melytől az egész étel leve be fog sűrűsödni.
S így a végeredmény sokkal inkább fog hasonlítani egy főzelékre, mint pörköltre. Hasonlóan a sólethez, a hagymás babhoz illetve a csilis babhoz.
A paprikáskrumpli tálalásakor megszórhatjuk friss újhagyma szárral, metélőhagymával, vagy petrezselyemmel.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a paprikáskrumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.