Indiai vöröslencseleves (dhal)

Az indiai vöröslencseleves (dhal) receptje kétféle chilivel, gyömbérrel, korianderrel és kurkumával, az elkészítés részletes leírásával.

Ugyan a magyar konyhához szokott ízlelőbimbóval nagyon fűszeres, a koriander és csilipor révén még csípős is. De Indiában nagyon népszerű, mert elkészítése (az ottani konyhához mérten) nem bonyolult.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az indiai vöröslencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

indiai vöröslencse leves

Indiai vöröslencseleves (dhal) recept

A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk, s rövid időre beáztatjuk.
A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, és a zöld csilivel együtt felaprítjuk.
A paradicsomot is megmossuk, s felkockázzuk.
A római köményt olajon vagy tisztított vajon (ghín) megpirítjuk a curryvel, majd hozzáadjuk a hagymát is.
Amikor a hagyma is megpirult, hozzáadjuk a gyömbért, az áttört fokhagymát és a felaprított zöld csilit, s azt is megpirítjuk.
S csak a legvégén adjuk hozzá a a csiliport, a koriandert és a kurkumát.
Ezután kerül a főszeres alaphoz a felkockázott paradicsom, amit pépesre főzünk szét.
S legvégül engedjük fel a beáztatott vöröslencsével, melyet áztatóvizestül adunk a leves alapjához.
Az egészet ezután fő negyed óráig főzzük, melyet menet közben egy krumplinyomóval pépesítünk, hogy a lencse szétessen.
A indiai vöröslencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Indiai
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál római kömény (egész)
  • 5 darab curry levél
  • 2 cm-es gyömbér darab
  • 1 egész zöld chili
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál vörös chili por
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy ghí)
  • 2-3 teáskanál
  • 6-8 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
    Többnyire nem szoktuk, de ebben az esetben érdemes a vöröslencsét egy picit beáztatni, míg a többi hozzávalót előkészítjük.
  • A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
  • Felaprítjuk hozzá a zöld chilit.
  • Megpucoljuk a gyömbért és a fokhagymát.
    A gyömbért a lehető legapróbb részekre feldaraboljuk.
  • Megmossuk és felaprítjuk a paradicsomot is apró kockákra.

Az indiai vöröslencseleves megfőzése

  • Az olajat (vagy a ghít) beletesszük a lábosba, hozzátesszük a római köményt és a curry leveleket. Picit megpirítjuk.
  • Amikor megjelenik a római kömény illata, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Kevergetés közben megpároljuk.
  • Amikor a vöröshagyma elkezd üvegessé válni, hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért, a fokhagymanyomón áttört fokhagymát és a felaprított zöld chilit.
  • Néhány keverés után mehet rá a chilipor, a koriander és a kurkuma.
    Érdemes ezeket is egy picit megpirítani, hogy intenzívebben kijöjjön az aromájuk.
  • Végül hozzáadjuk a paradicsomot és a sót. Addig főzzük, amíg az egész pépessé nem válik.
  • Hozzáadjuk a lencsét a vízével együtt, s még adunk hozzá annyit, hogy legalább egy ujjnyi víz legyen a lencse felett.
  • Jól megkeverjük az egészet, felforraljuk, s a lencsét megfőzzük (15-20 perc).
  • A főzés közben, bő negyedóra után egy krumplinyomóval átpasszírozzuk az egészet, hogy a lencse darabossá váljon és szétfőljön.
  • A végeredmény egy krémleves szerű állapot, amiben itt-ott érződnek a fűszerek és a lencse darabjai.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok az indiai lencseleves elkészítéséhez

Az indiai vöröslencseleves elkészítése sokkal aprólékosabb feladat, mint a legtöbb idehaza megszokott étel.

Ettől függetlenül az indiai vöröslencse leves egy mindennapos étek a szubkontinensen. Számtalan változata van, ami szinte kifogyhatatlan lehetőséget jelent.

 

A hozzáadott víz mennyiségétől függően a híg levestől a sűrű főzelékig bármilyen állaga lehet. Indiai éttermekben legtöbbször egy krémlevesnek megfelelő ételt kapunk.

A fenti változat inkább egyfajta alaplének is tekinthető, amibe a végén még belefőznek zöldséget, babot, spenótot, krumplit vagy házi sajtot.

Ugyan a levesnek picit meg fog változik a karaktere, ha a hagymát kihagyjuk belőle, mint ahogyan a krisnások csinálják, de akkor is finom ételt kapunk.

Ami még fontos, hogy a sokféle összetevő (fűszer) miatt egy elég intenzív hatása van a belekre is. Ezért aki nincsen hozzászokva a főszeres (és ez ez esetben csípős) ételekhez, az inkább válassza a zöldséges vöröslencselevest (az is egy nagyszerű vegetáriánus recept 🙂 )

Jó étvágyat az indiai vöröslencse leveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating