Paradicsomsaláta

Paradicsomsaláta recept lilahagymával, ecettel, petrezselyemmel, olívaolajjal, porcukorral és sóval, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed s egészséges saláta, s elkészíteni is viszonylag könnyű, csak meg kell várni, hogy az ízek összeérjenek benne.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a paradicsomsalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

paradicsomsaláta

Paradicsomsaláta recept

A paradicsomsaláta öntetéhez keverjük bele a porcukrot, az ecetet, sót és borsot.
A megmosott paradicsomokat vágjuk fel karikákra, majd helyezzük salátástálba.
A finomra összevágott lilahagymát egyenletesen terítsük el a paradicsomon, majd az egészhez adjuk hozzá a salátaöntet.
Végül az egészet locsoljuk meg az olívaolajjal, fedjük le, s 2-3 órára tegyük be hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
A paradicsomsaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Összes idő 15 perc
Fogás Előétel, Saláták, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • egy kisebb tál az salátaöntet elkészítéséhez
  • közepes tál a saláta összeállításához

A recept hozzávalói
  

  • 1 evőkanál ecet (10%-os)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 bögre víz
  • 1-2 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 50 dkg paradicsom
  • 1-2 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A paradicsomsaláta öntetéhez keverjük bele a porcukrot, az ecetet, sót és borsot.
  • A megmosott paradicsomokat vágjuk fel karikákra, majd helyezzük salátástálba.
    Ügyeljünk arra, hogy éles késsel végezzük a darabolást, hogy a paradicsom belső szerkezete egyben maradjon.
  • A lilahagymát megpucoljuk, s finomra összevágjuk.
    Majd egyenletesen elterítsük a paradicsom tetején.
  • Ezután a tálba beleöntjük a a salátalevet úgy, hogy a lé ellepje az összes paradicsomot és a lilahagyma darabokat is.
  • Végül az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, s lefedjük
    Végül 2-3 órára tegyük be hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálaláskor szedjük ki a salátát kisebb tálkákba, s szórjuk meg a tetejüket apróra vágott petrezselyemmel.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a paradicsomsaláta elkészítéséhez

A paradicsomsaláta elkészítése nagyon egyszerű, de van 2-3 pont, amire érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy az igazán jó paradicsomsaláta érett, egészséges és kemény paradicsomból készíthető.

 

Ha már fonnyadóban van a paradicsom, inkább tegyük bele egy pörköltbe vagy egy lecsóba. Mert nem lehet szép és gusztusos szeleteket vágni a puha paradicsomból.

Fontos: Az éretlen (zöld) része a paradicsomnak kesernyés, amit nem szerencsés a sós-ecetes öntettel kiemelni, mert a végeredmény nem lesz túl finom. Az mindenképp vágjuk ki.

Apropó ecet. A fenti recept arányai úgy lettek megadva, hogy a túlságosan savanyú ízekért nem rajongóknak is finom legyen. Ha szereted az intenzíven ecetes salátákat, a receptet bátran elkészítheted akár 2-3 evőkanál ételecettel is.

Ha pedig valami különlegesre vágyunk, kipróbálhatjuk  alma-, balzsam- vagy fehérborecettel is a paradicsomsalátát.

 

Tipp: a salátalébe ne tegyünk túl sok sót, mert kiemelheti a lilahagyma csípős ízét.

Tipp2: Ha nem szereted a fekete bors intenzív ízét, fekete bors helyett használhatunk a salátaöntetbe őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

TIpp3: Ha nem szereted a petrezselymet, díszítheted a paradicsomsalátát akár bazsalikommal is, vagy megszórhatod a tetejét kevés oregánóval.

Az elkészült paradicsomsaláta nagyszerű évágygerjesztő előétel is lehet, de idehaza legtöbbször savanyúságként kerül az asztalra a sült húsokhoz, a rántott húshoz, vagy akár egy jó paprikás krumplihoz.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a paradicsomsalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a paradicsomsalátához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating