A paradicsomos tészta receptje hagymával, fokhagymával, frissen főtt paradicsommal és bazsalikommal, az elkészítés részletes leírásával.
Mindezt finom tésztával, és esetleg egy kevés cukorral megédesítve.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Paradicsomos tészta recept
Eszközök
- nagyobb lábos
- nagyobb serpenyő
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kg paradicsom
- só
- ½ kg tészta
- cukor
- bazsalikom
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tésztának feltesszük a vizet forrni.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- A paradicsomokat mossuk meg, s aprítsuk fel apró darabokra.
- Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, kevés olajat, és a tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
A paradicsomos szósz elkészítése
- Olívaolajon kezdjük el kis vízzel dinsztelni a hagymát.
- Amikor kezd üvegesedni a hagyma, adjuk hozzá a megzúzott fokhagymát is, hogy a hőtől előjöjjön az íze.
- Amikor a fokhagyma illata is megjelent, adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, a sót, a borsot és a cukrot.
- Időnként megkeverve addig főzzük a paradicsomot, míg szét nem fő.
- Amikor a paradicsomszósz elkészült (szétfőtt a paradicsom), hozzáadjuk a kifőtt tésztát, s jól összekeverjük.
- Bazsalikommal a tetején tálaljuk.
Tippek és tanácsok a paradicsomos tészta elkészítéséhez
A paradicsomos tészta sokféleképpen elkészíthető, illetve sokféle változata lehetséges.
- Aki igényesen szeretné elkészíteni a paradicsomszószt, az a paradicsomokat a végén bevágva fél percre forró vízbe teheti, s leszedheti a darabolás előtt a paradicsom héját.
- Aki nem szereti az ételben a paradicsom magjait, az a darabolás előtt félbevágva a paradicsomokat eltávolíthatja a magokat (habár tele van nagyszerű tápanyagokkal ugyan úgy, mint a paradicsomhéj).
- Ha nem akarunk a paradicsom felaprításával és a paradicsom szétfőzésével sok időt eltölteni, fél liter sűrített paradicsomot vagy paradicsompürét is használhatunk a paradicsomszósz elkészítéséhez (akkor 10 perc alatt elkészül a paradicsomszósz).
- De az is egy lehetőség, hogy a paradicsomokat csak félig főzzük meg, s apró paradicsomdarabok lesznek a tésztában.
A cukor mennyiségét mindig ahhoz igazítsuk, hogy mennyire savanykás a paradicsom illetve a paradicsompüré.
Ha szeretjük a főtt bazsalikomot, bele is főzhetjük a paradicsomszószba.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
A paradicsomszósz íze, hasonlóan a sajtszószhoz elegendően karakteres ahhoz, hogy szinte bármilyen mediterrán tésztát választhassunk hozzá.
Leggyakrabban fussili, spagetti, penne vagy farfalle tésztát szoktak hozzá felszolgálni az olasz éttermekben. De választhatunk hozzá hagyományos (tojásos) tésztát is, ha annak az ízét szoktuk meg.
Arra viszont figyeljünk, hogy a kétféle tészta megfőzése némileg különbözik:
- Ha olaszos jellegű, durum tésztát főzünk ki a paradicsomszószhoz, az durván 16-18 perc alatt fő meg, s nem túlságosan érzékeny a túlfőzésre.
- A tojásos tészta viszont érzékeny az elfőzésre, s hamarabb is megfő. Ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.
Tálaláskor tehetünk a bazsalikom mellé vagy helyett a paradicsomos tészta tetejére reszelt parmezánt, fekete olívabogyót, esetleg petrezselymet.