Paradicsomos káposzta recept édeskáposztából, hagymával, köménymaggal és sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy rostokban és ásványi anyagokban gazdag egytálétel. Mely nagyszerű hatással van az emésztésre is. Sült hússal és fasírttal is finom.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paradicsomos káposztát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Paradicsomos káposzta recept
Eszközök
- Káposztareszelő
- 2 literes fazék
- nagyobb serpenyő
A recept hozzávalói
- 1 fej édeskáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- ½ liter víz (a káposzta megfőzéséhez)
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- őrölt köménymag (ízlés szerint)
A paradicsomos káposzta besűrítéséhez
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
- 3-4 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika (elhagyható)
- 5-6 dl paradicsomlé
- 3 evőkanál cukor
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Az édeskáposzta külső leveleit leszedjük, négyfelé vágjuk, s a torzsáját kivágjuk.A káposzta a többi részét lereszeljük, vagy apró csíkokra vágjuk.
- A hagymát is megpucoljuk, s vékonyan felszeljük s kézzel szétszedjük csíkokra.
- A hagymát olajon (vagy zsíron) elkezdjük megpirítani.
- Amikor a hagyma kezd üveges lenni, hozzáadjuk a felaprított káposztát, s annyi vizet, hogy a káposztát ellepje.Sózzuk, borsozzuk és őrölt köménymagot adunk hozzá.
A paradicsomos káposzta besűrítése
- 25-30 perc után, amikor a káposzta kezd megpuhulni, olajon elkezdjük egy nagyobb serpenyőben a lisztet megpirítani.
- Amikor a rántás elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük, hogy jól megpiruljon.
- Ezután hozzáadjuk a rántáshoz a paradicsomlét, s alaposan összekeverjük őket.
- Rendszeres kevergetés közben a paradicsomleves rántást hozzákeverjük a káposztához.Majd addig főzzük, míg az egész be nem sűrűsödik (8-10 percig minimum).
- A végén cukor hozzáadásával beállítjuk a főzelék savasságát.
Tippek s tanácsok a paradicsomos káposzta elkészítéséhez
A paradicsomos káposzta elkészítés nem túl nehéz, de van 1-2 pont, amire érdemes odafigyelni.
Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, bánjunk óvatosan a köménnyel. Ugyan nagyon jól kiemeli a káposzta ízét, de a kesernyés jellege nem mindenkinek jön be.
A paradicsomlé savassága megnehezítheti a káposzta főzését, hogy érdemes a paradicsomlé hozzáadásával addig várni, míg a káposzta megpuhul.
Ha nem akarjuk túl hígra a paradicsomos káposzta levét, a paradicsomlét, vagy annak egy részét ki lehet váltani sűrített paradicsommal. 3 dl paradicsomlét körülbelül 150 g sűrített paradicsommal lehet kiváltani.
Fontos, hogy a sűrített paradicsomot kevés vízzel (vagy a főzőlével) egy kisebb tálban keverjük fel, mielőtt a főzelékhez hozzáadjuk.
A paradicsomos káposztába nem feltétlen kell fűszerpaprikát tenni, hasonlóan a többi főzelékhez. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, mert a paradicsomos lével nagyon harmonizál a fűszerpaprika íze.
A savanyúság beállításaként érdemes a cukrot a végén hozzáadni, akár több részletben is, mert a túl sok cukor elnyomhatja a káposzta ízét.
Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.