Tökfőzelék tejjel

Tökfőzelék receptje tejjel, vajjal, tejföllel, kaporral, hagymával, sóval és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy megosztó étel, holott lehet finom is, főleg ha nem vízben, hanem tejben főzzük meg a főzőtököt. S tele van rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, s nem mellékesen még laktató is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket tejjel, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tökfőzelék tejjel

Tökfőzelék recept tejjel

A tökfőzelék elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, a kaprot megmossuk, s mind a kettőt felvágjuk apróra.
A tököt meghámozzuk, belsejét kikanalazzuk és legyaluljuk.
A hagymát megfuttatjuk vajon, majd amikor már kezd megpirulni, a tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a kapor felét és a fűszerpaprikát, és alaposan átkeverve kicsit megpirítjuk azt is.
Hozzáadjuk a tököt, átkeverjük, majd felengedjük tejjel. Sóval, borssal ízesítjük, s felforralás után negyed óra alatt puhára főzzük.
Amikor a tök megpuhult, tejfölösen behabarjuk, hozzáadjuk a kapor második részét, s egyet még forralunk rajta, hogy a főzelék besűrűsödjön.
A tejes tökfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • tökgyalu

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 kg főzőtök
  • 3 dkg vaj
  • 1 kiskanál fűszerpaprika (elhagyható)
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál
  • 1 csipet (fehér)bors (elhagyható)

A tejfölös habaráshoz

  • 2 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál liszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, vagy darálón összeaprítjuk.
  • A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk.
  • Ha egész tököt használunk, azt meghámozzuk, a magját kanállal kikaparjuk, s tökgyalun legyaluljuk.
    Ha fagyasztott tököt használunk kézmeleg vízben felengedjük, majd leöntjük róla a vizet.
  • A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a felaprított kapor felét.
    Néhányszor átkeverjük, hogy picit megpiruljanak.
  • Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, majd tejjel felengedjük az egészet.
    Sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd a tűzhelyet visszavéve takarékon puhára főzzük a tököt.
  • 10-15 perc főzés után a tök összeesik és megpuhul.
    Ekkor a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesre, 2 merőkanál főzőlét hozzákeverve folyóssá tesszük, s hozzáadjuk a megfőtt tökhöz.
  • ajd végül hozzáadjuk a kapor második felét, s elkeverjük a főzőlében.
    Egyet forralunk rajta, hogy habarástól besűrűsödjön a tökfőzeléket, s az ízek összeérjenek benne.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a tejes tökfőzelék elkészítéséhez

A tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb, hogy a tökfőzelék, hasonlóan a krumplipüréhez, minőségi alapanyagoktól finom igazán:

  • A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert maga a tök ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízét.
  • Érdemes a tökfőzeléket zsírosabb tejjel készíteni, mert a zsíros tej egy extra ízt fog adni neki.
  • S nem szabad kispórolni a kaport sem. Sőt, ha nagyon fás (öreg) a kapor, ami a boltban vagy a piacon kapható, inkább két csomaggal vegyünk belőle, és ténylegesen csak a lágy részeket tegyük bele a tökfőzelékbe.

Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.

 

Az egyik kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.

A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a  megpirított hagymához.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk a habaráshoz kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

Az elkészült tökfőzelék önmagában is finom (kenyérrel), de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom pörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tökfőzeléket tejjel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tejes tökfőzelékhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating