Tökfőzelék kaporral

Tökfőzelék receptje kaporral, vajjal, hagymával, tejjel vagy tejföllel, sóval és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy igen megosztó főzelék. Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják. De ez a verzió picit más, lágyabb ízvilágú főzelék. Nem annyira karakteres, mint pirított hagymával készült, karakteres változat.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket kaporral, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

kapros tökfőzelék

Tökfőzelék elkészítése kaporral

A kapros tökfőzelék elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, a kaprot megmossuk, s mind a kettőt apróra felvágjuk.
A tököt meghámozzuk, a magokkal teli belsejét kikanalazzuk. Majd a kemény részét legyaluljuk.
A hagymát megfuttatjuk vajon, majd amikor már kezd barulni, a tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a apróra vágott kapor felét és a fűszerpaprikát. Alaposan átkeverve kicsit megpirítjuk őket.
Hozzáadjuk a vajas rántáshoz a legyalult tököt, átkeverjük, majd felengedjük tejjel és vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, s felforralás után 10-15 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a tök megpuhult, tejfölösen behabarjuk, hozzáadjuk a kapor másik felét, s az egészen még egyet forralunk, hogy a főzelék besűrűsödjön.
A kapros tökfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • tökgyalu

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 dkg vaj
  • 1 kg főzőtök
  • 1 kiskanál pirospaprika (elhagyható)
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál
  • 1 csipet fehérbors (elhagyható)
  • 2 dl tejföl (egy kis pohár)
  • 2 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
  • A kaprot megmossuk, a vastag száráról a vékonyabb részeket leszedjük, s azokat alaposan késsel összevágjuk.
  • A tököt meghámozzuk, a magját kanállal kikaparjuk, s külső részét tökgyalun legyaluljuk.
    (Ha fagyasztott tököt használunk kézmeleg vízben felengedjük)
  • A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az összevágott kapor felét.
    Néhányszor átkeverjük az egészet, hogy picit megpiruljanak.
  • Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, hogy egyenletesen elkeveredjen.
    Sóval, fehérborssal ízesítjük, a tejet és a vizet hozzáadjuk, majd felforraljuk, s takarékon a tököt puhára főzzük főzzük.
  • Amikor a a tök összeesett és megpuhult (maximum 10-15 perc alatt), a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesen.
    Majd 2 merőkanál főzőlét hozzákeverve folyóssá tesszük, s hozzáadjuk a megfőtt tökhöz folyamatos kevergetés közben.
  • Hozzáadjuk a kapor második felét is,
    Egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a kapros tökfőzelék elkészítéséhez

A kapros tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb, hogy a tökfőzelék, hasonlóan a krumplipüréhez, minőségi alapanyagoktól finom igazán:

  • A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert a tök, ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízvilágát.
  • Nem szabad a főzőléből kispórolni a tejet. Sőt, van aki csak tejben főzi meg a tököt, amitől a tökfőzelék még finomabb lesz.

Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, föggetlenül a benne lévő kaportól. Ami két másik összetevő használatához kapcsolódik.

 

Az első kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.

A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi a tökfőzelék.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a  megpirított hagymához.

S van egy harmadik hozzávaló, ami növelheti a változatosságot: a bors. Sokan nem szeretik az intenzíven borsos ízeket, ezért is szerepel a receptben fehérbors. Annak az íze nem annyira karakteres, de segít kiemelni a tökfőzelék ízeit.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

 

Tipp: Ha nem lelkesedünk a savanykás ízvilágért, a habaráshoz tejföl helyett tejet is használhatunk.

Ha viszont szeretjük a savanykás ízeket, a kefires habarás, vagy egy kiskanál ecettel tovább savanyíthatunk rajta.

Az elkészült kapros tökfőzelék önmagában is finom (kenyérrel), de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom pörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kapros tökfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a kapros tökfőzelékhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating